Největší smrad na světě. Tohle byste vážně cítit nechtěli! Které zápachy patří mezi ty vůbec nejhorší?

Čichové schopnosti člověka nejsou v živočišné říši nijak výjimečné. Většinu informací z okolí koneckonců získáváme zrakem a sluchem. Přesto nejsme imunní proti vůním, které by šlo označit za nelibé. Smrad neboli zápach může být až nesnesitelný!

Který smrad je ten nejhorší?

Oficiální stupnice smradu

Slovo „hédonismus“ lze přeložit z řečtiny jako potěšení nebo slast. V souvislosti se zápachem je přitom často zmiňován tzv. hédonický efekt. Jedná se o stupnici, která vyjadřuje to, jak mozek vyhodnocuje různé čichové vjemy. Některé věci nám totiž voní a jiné naopak zapáchají, anebo lidově řečeno prostě smrdí. Na této stupnici znamená +5 extrémně příjemný čichový vjem, zatímco -5 je naopak extrémně nepříjemný.

Platí ovšem, že nelze dělat obecné závěry. Co jednomu smrdí, může druhému vonět. Vždyť si vezměte takové syrečky… Vliv má to, zda danou (ne)vůni známe, jaké vzpomínky v nás vzbuzuje apod. Co ale musíme zdůraznit, je vliv libých a nelibých stimulů na naši psychickou pohodu. Jsme-li totiž obklopeni příjemnými vůněmi, budeme se cítit dobře, což ale platí i naopak. Jaké věci byste tedy za žádnou cenu cítit nechtěli?

Nevíte jak na to? Řekněte to květinou!

Pokud ji milujete, můžete utratit majlant za překrásnou kytici, kterou nepochybně ocení. Jenže stejný postup je možné zvolit i v případě, že už jí máte plné zuby. Opět se ale plácnete přes kapsu. Zmijovec titánský je totiž nejen jedna z největších, ale také nejvzácnějších rostlin. Proč tedy někomu věnovat něco takového? Protože tato květina láká hmyz k opylování tak silným smradem, že jej naprostá většina lidí považuje za nesnesitelný, a to především díky obsažené síře. Mimochodem, nelibý pach lidských větrů způsobuje především sulfan, jenž obsahuje právě tento chemický prvek.

Všechno ovoce svěže voní? Pak jste nezkusili durian!

Ovoce je všeobecně bráno jako svěží potravina. Jenže takový durian, což je plod tropických stromů stejného názvu, toto tvrzení opravdu nepotvrzuje. Některým lidem sice chutná a příjemně voní, jenže jiným připadá jeho aroma silně odpuzující. Dokonce bývá přirovnáváno k pachu žumpy, což k jeho ochutnání skutečně neláká. Durian navíc silně zapáchá, i když má neporušenou slupku, takže není divu, že v jihovýchodní Asii je jeho konzumace zakázána v prostředcích veřejné dopravy a v některých hotelech.

Kdo je největší smraďoch ve světě zvířat?

I když můžete mít ve svém okolí někoho, kdo příliš vábně nevoní, přesto to asi ještě bude slabý odvar oproti některým dalším zástupcům živočišné říše. Všeobecně je za největšího smraďocha považován skunk pruhovaný. Tento savec v případě ohrožení vystřikuje ze žláz u řitního otvoru chemickou látku, kterou tvoří thioly, tedy sloučeniny síry. Skunk ji „vystřeluje“ na vzdálenost 3,5 m, a to tak přesně, že obvykle zasáhne oči útočníka. Není tedy divu, že na něj často neútočí ani medvěd grizzly, protože dobře ví, co může následovat. Smrad od skunka je přitom nejen odporný, ale také intenzivní. Říká se, že kdyby se lžička jeho „zbraně“ rozpustila v olympijském bazénu, byla by stále výrazně cítit!

Největší chuťovky. Už jste ochutnali shnilé maso?

Jistě, i Češi mají oblíbené pochoutky, které příliš libě nevoní, třeba už zmíněné syrečky. Ovšem ten pravý gurmánský „zážitek“ najdete na severu Evropy. Tak např. tradiční islandský hákarl je připravován z masa žraloka malohlavého nebo velikého, jejichž krev obsahuje hodně močoviny, takže je jedovaté. Týdny tedy podléhá kvašení pod tlakem, aby tekutina vytekla, a maso se pak ještě několik týdnů suší. A výsledek? Hákarl prý chutí připomíná naše uleželé sýry, přičemž silně zapáchá po amoniaku, což je velmi štiplavý plyn. Zkrátka a dobře pochoutka nad pochoutky.

Možná ještě horší pověst má ovšem švédský pokrm, jemuž se říká surströmming. Pod tímto názvem se skrývají shnilí (no dobře, fermentovaní) sledi z Baltského moře. Tato lahůdka se obvykle prodává v konzervách, které mj. některé aerolinky nechtějí přepravovat. Ptáte se proč? Důvod je vcelku pochopitelný. V konzervách se totiž hromadí nevábně vonící plyny, takže při neopatrném otevření hrozí, že při otevření „vybuchnou“. A znečistit okolí takovým smradem může být pro spolucestující opravdu nepěkným zážitkem, zvláště když míří na druhý konec světa…

Jak to vypadá, když Američané poprvé zkoušejí surströmming?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co dělat, když jí smrdí…

Mužský pach. Líbíte se, když smrdíte?