Mužský pach. Líbíte se, když smrdíte?

Potíte se jako dveře od chlíva, a tak se spoléháte na všechny ty deodoranty, parfémy, kolínské a další nezbytné přípravky moderního světa. V narvaném obchoďáku to možná okolí ocení, ale co když tím doslova zabíjíte své mužství?! Nebude vám bez deodorantů líp? Pravda určitě není voňavá!

Léto a koláče v podpaží k sobě zkrátka patří. Pocení však nezpůsobují jen vysoké teploty, ale i fyzická námaha nebo stresové situace. No, a když se to všechno sečte dohromady, jedno tričko nezůstane suché. Otázkou je, jestli to kromě vyšší spotřeby pracího prášku a důkladnější hygieny nepřináší aspoň nějaké pozitivum. A víte, že jo?

Rahul Gupt, bakalář lékařství a chirurgie z indického města Haldwani tvrdí, že jednou z prvních věcí, které ženy na mužích přitahují, je vůně. Jak se svěřil zdravotnímu magazínu Lybrate, ženy dědí po svých otcích speciální geny, které jim umožňují identifikovat různé zápachy. Potvrzuje se, že ženské možná přišly o rozum, ale o čich nikoli.

Marketingový tah?

Platí, že některé z příjemných vůní, které roštěnky uvádějí do varu, jsou přirozeně se vyskytující feromony. Proto většina značkových kolínských feromony využívá, nicméně hodně lidí si stále častěji klade otázku, jestli to není podvod – a zda něco tak primitivního skutečně funguje i mimo zvířecí říši.

Ano, samčí pižmo je něco jako sexuální indikátor, a taky každý má jedinečný zápach, kterým může vábit samičky. Jinými slovy, jedná se o komunikační systém, který hraje důležitou roli v lidské sexualitě. Akorát pozor, hodně záleží na tom, jak velcí chlapi jste.

Jsem king, big king!

Vztah mezi testosteronem a mužským zápachem není radno brát na lehkou váhu. To, jak a čím jste cítit, totiž signalizuje další informace, jako je tělesná a obličejová symetrie, hladina testosteronu a behaviorální dominance.

Díky vyšší hladině tohoto steroidního hormonu si samičky myslí i to, že v posteli vydržíte o dost déle než ostatní. Ostatně, když má žena ovulaci, tedy nachází se v plodném období, o to víc preferuje pach s vysokou hladinou testosteronu. To potvrdila studie z roku 2013 publikovaná v magazínu Evoluční a lidské chování.

Kulťáci a hipsteři, spojte se!

Teď, když se ukázalo, že testosteron funguje jako kouzelná hůlka, která přitahuje ženy, nemyslete si, že vám koláče v podpaží jen tak projdou. Přirozenou vůni byste sice maskovat neměli, ale jelikož ženy pozitivně reagují na mírný mužský zápach, je třeba (a obzvlášť v létě) dbát na častější sprchu, vyměnit parfémy za svoji přirozenost a pozorovat její signály.

Zvýšený oční kontakt, úsměv, rozšířené zorničky, hlazení sebe sama… To vše dává signály o tom, že je jí váš pach příjemný. Jakmile získáte toto potvrzení, můžete se hnout z místa a pokračovat ve zkoumání terénu. Není-li vám přáno, makejte dál.

Když Harry potkal Sally

Jelikož hladina testosteronu po třicítce klesá (až o 1 až 2 % ročně), a taky ji ovlivňují poranění, infekce, diabetes, chronické onemocnění jater nebo ledvin, chemoterapie, genetické abnormality či stres a alkoholismus, je třeba starat se o její zvýšení – abyste voněli široko daleko. Jak?

Národní univerzita v Singapuru se přiklání k delšímu spánku (dle výsledků dokáže hodina spánku navíc zvýšit hladinu testosteronu až o 15 %), snížení hladiny kortizolu v těle (tedy méně stresu), častějšímu sexu a užívání potravinových doplňků. Řeč je hlavně o zinku, hořčíku, vitamínu D, selenu, vitamínu C, H a B6.

Autor: Merlin

A jaký vztah k deodorantům máte vy? Používáte je?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex. Kolik prstů je akorát?

Job snů? Masér vagin!