Nejpopulárnější koktejly světa? Od Pornstar až po Mojito!

Jak poznáte, že je nějaký míchaný drink či koktejl skutečně populární? Když se do jeho chuti zblázníte natolik, že si jej chcete vychutnat i pěkně v pohodlí domova, mimo bar. A pak na internetu hledáte návod na jeho přípravu, včetně popisu ingrediencí.

pornstar martini

Přesně na tomhle principu „stanovení oblíbenosti“ je založená každoročně uveřejňovaná zpráva o nejvyhledávanějších drincích světa. Vychází z preferencí a nejčastěji hledaných postupů, pro každý kontinent a konkrétní zemi. Co se tedy ve světě zrovna pije a jaký je nejvyhledávanější koktejl?

Vítězem je Pornstar Martini

Současnou světovou jedničkou (na síti po receptu pátralo 18 milionů lidí) je relativní „novinka“ z roku 2002. Nazývá se Pornstar Martini a obsahuje fúzi vodky s marakujovým pyré, likérem a šampaňským.

Je to odvážné, sexy a hravé,“ prozrazuje o koktejlu tvůrce receptu, mixolog a barman Douglas Ankrah. Ačkoliv se zrod koktejlu pojí s Londýnem, aktuálně jede ve vyhledávačích napříč celou Afrikou. Na chuť mu přišli v Indii, Mongolsku a prakticky na celém středním východě. Pokud bychom to brali čistě geografickým pokrytím, Pornstar Martini v současnosti dominuje světu.

Ananas se po staletích neokoukal

Druhé místo je dlouhodobou stálicí žebříčků. Piña colada, tekutý ananas, totiž nestárne. Na drinku si v roce 1825 pochutnávali piráti z Karibiku (ti skuteční, nikoliv filmoví) a do povědomí celého světa nastoupil v roce 1950. Od té doby je nepřekonatelnou klasikou, jejíž recept jen loni vyhledávalo 10 milionů lidí. Kokosové mléko, ananasová šťáva (džus) a bílý rum na ledu je přesně to, co lidé chtějí v jedné skleničce pohromadě už hezkých pár dekád. Dopustit na ni nedají v Číně ani v Rusku.

Bronzová medaile pro Aperol

Na této opojné vlně se momentálně veze i Česká republika. A jmenuje se Aperol Spritz. Koktejl je trochu „záhadou“, protože jeho vznik se pojí s Itálii (původně to byl Spritz Veneziano) a rokem 1919. Dost dlouho se nezdálo, že by mimo středomořská letoviska mohl mix Aperolu, proseca a bublinek odstartovat někam dál. Před pár lety ale zjevně chytil druhý dech a aktuálně je to třetí nejvyhledávanější drink světa. Zbožňuje ho celý sever Evropy i Kanada. Žebříček vyhledávaných receptur pak pokračuje koktejlem Negroni (fandí mu v Německu, a těžko říct, jak se s tímhle názvem u liberálních progresivistů dlouho udrží) a Sangrií.

aperol spritz

Aperol Spritz je v České republice hodně oblíbený. Zejména v létě. (foto: 123rf.com)

Brazílie: Klasika a věrnost tradicím

Sangria si drží vysokou popularitu ve Státech, Itálii, Mexiku, Japonsku, Kolumbii, Brazílii a Argentině. Nikde není vyloženě „top“, ale všude patří k velmi populárnímu repertoáru. Platí to i pro koktejl Mojito, které je sice „doma“ na Kubě, ale nejpopulárnější je pořád ještě ve Francii a Belgii. Těžkotonážní Long Island Ice Tea si zase stojí dobře v Austrálii a Nizozemsku.

caipirinha

Caipirinha z exotické Brazílie. (foto: 123rf.com)

Chutě a choutky koktejlů-milovných lidí těžko nějak kvantifikovat. Zdá se ale, že čím víc k severu, tím víc láká chuť středomoří. Kde naopak vítají koktejly ryze tropické. Jedinou zemí, která se „drží“ svého národního koktejlu, je přitom tropická Brazílie a její Caipirinha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Opening party lodě Captain Morgan. Už dnes!

Internetová seznamka: Jak uspět. Vyzkoušejte osvědčené tipy