Nejlepší sportovní obraty – kdo se vzepřel osudu?

Před pár týdny se ve fotbalové Lize mistrů odehrál jeden nevídaný obrat, v němž měla prsty Barcelona. Které další momenty se zapsaly do dějin sportu?

Aktuální připomenutí

Začněme zmíněnou Barcelonou, protože jestli vám její poslední výkony v Lize mistrů utekly, asi jste se s kamarády v hospodě neměli o čem bavit. Tohle totiž dalece přesahuje zájem běžných fanoušků a každý vyznavač sportu musel uznale pokývat nad výkonem červenomodrého týmu z východu Španělska. Ten totiž prohrál první zápas osmifinále s Paris St. Germain drtivě 0:4. Jen ti největší optimisté si mohli myslet, že by si tuhle šanci nechal úřadující francouzský mistr proklouznout mezi prsty. Ale stalo se.

Namotivovaná Barcelona nastoupila na domácí Camp Nou a velmi rychle všechny přesvědčila, že ručník do ringu ještě házet nehodlá – ve třetí minutě otevřel skóre Suárez. Katalánci tlačili i nadále, ale když byl v 87. minutě stav 3:1, v zázrak věřil málokdo. Barca tou dobou totiž potřebovala k postupu rovné tři branky. Navzdory očekáváním se však přesně to stalo – dvakrát rychle za sebou se trefil Neymar a šestý hřebíček do pařížské rakve zatloukl svým prvním letošním gólem Sergi Roberto. Fanoušci šíleli a tým hostujícího Unaie Emeryho byl v šoku. Barcelona postoupila!

Přestože ji v dalším kole, tedy ve čtvrtfinále vystavil stopku zodpovědně hrající Juventus, tenhle výkon se zařadil po bok nejzajímavějších obratů v historii sportu. Kým se Barca inspirovala?

Amerika na nohou

Nemusela chodit zas tak daleko do minulosti. Letos v únoru byl prestižní americký Super Bowl, tedy vrchol sezóny amerického fotbalu, dějištěm největšího obratu v dějinách. Atlanta Falcons vedla nad New England Patriots o propastných 25 bodů a její hráči se už pomalu viděli s pohárem nad hlavou. Jenže Patrioti se nevzdali, poslední čtvrtinu vyhráli 19:0 a dostali zápas do prodloužení. Tam si připsali ještě 6 bodů a šokovanou Atlantu porazili. Ještě nikdy v jednapadesátileté historii Super Bowlu se nepovedlo stáhnout takový náskok a bylo to také poprvé, co se zápas dostal až do prodloužení. Prostě někdy se ta historie napsat musí a tentokrát to odskákali borci z jihovýchodu Států…

České Štístko v akci

Památné finále Ligy mistrů z roku 2005 si možná vybavíte. Liverpool, vyztužený i dvěma českými legionáři, prohrával s AC Milán po poločase už 0:3 a v tu chvíli by si na něj vsadil jen blázen. Jenže o přestávce se něco změnilo a Reds dokázali zápas třemi brankami v rozmezí šesti minut vyrovnat. Trefil se tenkrát i Vladimír Šmicer, jeho kolega z útoku Milan Baroš vyšel naprázdno. Liverpoolu se tak podařilo dostat zápas do prodloužení, v němž gól nepadl, a tak rozhodovaly penalty. V nich se zaskvěl polský brankář Liverpoolu Jerzy Dudek, který svým neortodoxním stylem rozhodil milánské střelce a měl lví podíl na tom, že i dvojice českých hvězd na istanbulské finále vzpomíná s velkou spokojeností.

Železník hadr!

Dostihový kůň Red Rum je v Anglii legendou. Vedle toho, že se jedná o jednoho z nejúspěšnějších závodních koní napříč slavnými britskými závody, připsal si i jeden triumf při možná nejnapínavějším dostihu historie. Velká národní steeplechase je vždy obří událostí, kterou si fanoušci nenechají ujít. V roce 1973 musel Red Rum čelit tvrdému protivníkovi. Crisp měl v průběhu závodu náskok už 30 délek a jeho vítězství bylo vlastně jisté. Ještě na poslední překážce zaostával Red Rum o 15 délek, jenže společně s žokejem Brianem Fletcherem se vyhecoval k neskutečnému výkonu a v cílové rovince každým krokem z náskoku Crispa ukrajoval. Nakonec o necelou délku zvítězil a nechal všechny v němém úžasu. Tohle se vážně stalo?!

Vzpomente si na podobné comebacky, které vás zaujaly?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dopingové aféry, které otřásly sportovním světem! Znáte je všechny?

Nejbrutálnější sportovní rvačky – kdy si profíci uřízli ostudu