Dopingové aféry, které otřásly sportovním světem! Znáte je všechny?

Užívání nedovolených látek se ve vrcholovém sportu postupem let bohužel stalo běžnou praxí. A jak dokazuje nedávná monstrózní aféra ruských atletů, tak až příliš běžnou! Které další průšvihy si špičkoví sportovci během let dovolili?

Do Ruska, tam já bych se bál

V posledních letech sportovním světem dost zahýbal skandál kolem ruských atletů, jehož rozsah je stále těžko uvěřitelný. Tenhle případ se bude ještě pár let vyšetřovat, ovšem zatím se zdá, že jsme svědky státem organizovaného dopingu v takovém rozsahu, že i východní Němci před pádem železné opony si o tom mohli jen nechat zdát. Mezi roky 2011 a 2015 bylo z užívání zakázaných látek usvědčeno přes tisíc ruských sportovců! Dokonce ani leckteří paralympionici nebyli čistí.

Úplatky zakryté machinace se vzorky a masivní doping zničily olympijské hry v Londýně roku 2012. V tu chvíli možná ne, ale když se zpětně měnilo tak obrovské množství vítězů a medailistů, zůstává rozum stát nad otázkou, do jak velké míry se vlastně závody rozhodují přímo na dráze

Ostudy rychlíků

Mezi nejrychlejšími muži a ženami světa se také najde dostatek hříšníků. Velkou ostudou byl sprint na 100 metrů na olympijských hrách v Soulu v roce 1988. Vítězný Kanaďan Ben Johnson byl po závodě pozitivně testován a zlato tak spadlo do klína Američanu Carlu Lewisovi. Jak se později ukázalo, ani on neměl svědomí úplně čisté, když tou dobou neprošel hned několika testy, přesto se mu na olympiádě startovat podařilo. A dodnes mu medaili z vitríny nikdo nesebral. Ono by totiž možná ani nebylo, komu ji dát, jelikož šest z osmi finalistů dopingovým testem po závodě neprošlo…

Američanka Marion Jones zazářila v Sydney v roce 2000, kdy získala hned tři zlaté medaile. Všechny tři jí ale byly zpětně odebrány, Jones totiž patřila mezi sportovce, kteří odebírali zakázané látky od nechvalně známé laboratoře BALCO. Pochyby vzbudil i Tyson Gay, který kvůli dopingu přišel o stříbro z olympiády a dva roky nesměl startovat. Stále se jedná o jednoho z největších konkurentů Usaina Bolta, z jeho jména už ale skvrnu kvůli zobání nikdo neodstraní. A totéž platí i pro jeho kolegu Justina Gatlina. Jako kdyby sprinter, co nesype, ani nebyl!

https://www.youtube.com/watch?v=5ewh3UkEMoc

Božský prášek

Argentinský fotbalový génius Diego Maradona se nechvalně proslavil „božskou rukou“, když neregulérním gólem pomohl své reprezentaci porazit Angličany ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1986. Robustní playmaker však Boha hledal očividně někde jinde, jelikož jeho závislost na kokainu způsobila, že neprošel řadou dopingových testů, a ani pro jeho zdraví se nejednalo o nic příjemného. V roce 1994 byl dokonce vyřazen z mistrovství světa poté, co mu byly látky při kontrole nalezeny.

Dvě rychlá kola

Prvním větším případem dopingu v cyklistice bylo odhalení stáje Festina během Tour de France roku 1998. Až na základě tohohle průšvihu byla založena světová antidopingová agentura. Známější je však ještě jiná kauza. Lance Armstrong, sedminásobný vítěz prestižní Tour de France, měl jediný cíl – vyhrávat. A byl ochotný ho dosáhnout všemi prostředky. Jeho kolega a nástupce na cyklistickém trůnu Floyd Landis na tom byl později stejně. Armstrongovi bylo sebráno všech rekordních sedm titulů vítěze nejprestižnějšího cyklozávodu a než se pochlapili Rusové, bylo zobání tohohle Texasana největším dopingovým skandálem historie. Lance vše dlouho popíral, až nakonec v televizním rozhovoru v roce 2013 přiznal barvu. O tomhle případu se v roce 2015 dokonce natočil film Program.

Na které aféry si pamatujete? Napište nám.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete se stát úspěšným sportovcem a moc se nenadřít? Nic není nemožné!

Jak se regenerují sportovci? Neuvěříte!