Nejlepší herci imitátoři

Když mají herci ztvárnit vymyšlenou postavu, ať už podle originálního nebo adaptovaného scénáře podle knižní předlohy, jde určitě o poměrně těžkou práci v tom slova smyslu, aby i taková postava byla uvěřitelná. Co ale teprve hraní si na jiného herce nebo jiného reálně existujícího člověka? Někteří herci jsou i v tomto nelehkém umění velice dobří.

Benedict Cumberbatch

Britský herec narozený v Londýně má herectví v rodině. Otec i matka jsou sice méně známí, ale přesto herci, a právě jejich syn to s kombinovanými uměleckými geny dotáhl až mezi nejznámější herce současnosti. Větší filmová studia si jeho talentu povšimnula při jeho roli Stephena Hawkinga ve filmu Hawking z roku 2004. O šest let později to dotáhl ke své asi nejpopulárnější roli Sherlocka Holmese ve stejnojmenném seriálu, ale znát bychom ho mohli i z jeho CGI role draka Šmaka z Hobbita. Právě zde si můžeme povšimnout jeho vynikající práce s mimikou a hlasem, díky níž je herec schopný výborně imitovat další herce (John Malkovich, Alan Rickman, Jack Nicholson, …), nebo dokonce humanoidní postavy jako Chewieho ze Star Wars.

Tom Hiddleston

Další herec původem z Londýna, který má pro svoji profesi talent a na place je zatím spíše horkou novinkou. Narozdíl od Cumberbatcha nemá herecké rodiče, ale ti i přesto nadšeného Toma v jeho snu podporovali tak, že v roce 2005 vystudoval Královskou akademii dramatických umění, která je považována za jednu z nejznámějších divadelních škol na světě. Ke své průlomové roli přišel o šest let později, když si ho režisér marvelovského filmu Thor vybral do obsazení hrdinova zlého bratra Lokiho. Spolu s Královskou akademií a zkušeností z hraní tohoto psychopatického, manipulativního, ale oblíbeného padoucha si Tom Hiddleston také výborně osvojil herecké umění ve všech směrech. Dokáže tak imitovat jeho herecké kolegy z Avengers, Chrise Evanse nebo rovnou Chrise Hemswortha, ale také Owena Wilsona, Al Pacina a další. Velice zábavná je, stejně jako u Benedicta Cumberbatcha, jeho imitace moderátora Grahama Nortona.

Jimmy Fallon

Když už je řeč o moderátorovi zábavních show, Grahamu Nortonovi, můžeme se z Velké Británie přemístit do Ameriky za jeho zaoceánským kolegou Jimmym Fallonem. I ten má vlastní pořad, The Tonight Show, ve které dokonce nejednou se svými hosty na střídačku imitoval jiné herce, nebo dokonce i zpěváky při jejich nejznámějších písničkách. V mládí dostal několik lekcí herectví, ke svému řemeslu a také filmu se však dostal spíše z klubů, stand-up vystoupení a právě díky imitacím, ve kterých je tak dobrý. Americké publikum tak zkoušel pobavit jako rádoby soutěžící v celonárodní soutěži Amerika má talent, kde imitoval celou řadu filmových a seriálových postav a také herců. K popukání je ovšem jeho imitace kandidáta na amerického prezidenta, Donalda Trumpa.

Jim Carrey

Vynikajícího komika takovéhoto formátu snad ani není třeba představovat. Filmy jako Ace Ventura, Blbý a Blbější, Maska, Grinch nebo Yes Man mluví za jeho komické nadání dostatečně. Málokdo však ví, že Jim Carrey vůbec nedostudoval školu kvůli nelehké finanční situaci v jeho rodině, kterou po mnoholetém pracování i při své škole, musel nakonec opustit. Už během nedokončeného studia ale projevoval komediální sklony, ve kterých pokračoval do několika kanadských zábavních klubů. Pomalu začal oťukávat i filmovou kariéru, až se dostal ke svému zlomu v komedii Ace Ventura, a dál už to známe. Filmový komik hostoval několikrát u předávání různých filmových ocenění, v jejichž uvádění si málokdy odpustil drobnou imitaci a parodii oceňovaného. Neunikli mu ani herci jako Robert de Niro nebo Jack Nicholson, kteří jsou častými terči imitátorů a Carrey si je střihl vážně dobře. Vážně dobře ale imitoval v Late Show herce Davida Carusoa a jeho postavu Horatia z Kriminálky Miami.

https://www.youtube.com/watch?v=HJSqkwyL1Zo

Tolik k jedněm z nejlepších herců imitátorů, jejich řady samozřejmě doplňuje řada dalších, ovšem už ne tak protřelých jako právě tato čtveřice. Jejich imitace jsou často žádané při oceněních, jimi navštěvovaných show anebo také při úplně obyčejných autogramiádách a diskuzních panelech s diváky.

Souhlasíte s výběrem, nebo byste nějaké herce doplnili?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když se herci opijí – někdy skvělý výkon, jindy problém!

Když herci imitují herce – to prostě chcete vidět!