Když se herci opijí – někdy skvělý výkon, jindy problém!

Herci chlastají jak duhy, to se prostě ví. Ale byli při svých hvězdných scénách namol i Nicolas Cage nebo Martin Sheen?

Nicolas Cage – obětavý démon

Kariéra Nicolase Cage je poslední řadu let v podstatě v troskách, ale v devadesátých letech platil za jednu z nejzářivějších hvězd stříbrného plátna. Svého vrcholu zřejmě dosáhl v psychologickém dramatu Leaving Las Vegas, kde za ztvárnění hlavní role dostal dokonce Oscara. Představoval scénáristu, který se chce v neonovém městě upít k smrti. Z toho je zřejmé, že o scény pod vlivem nebyla nouze. A jak se s nimi Cage vyrovnával? Aby dosáhl co nejvěrnějšího hereckého projevu, záměrně se opíjel, přehrával si scény a natáčel se u toho. Na place tak vlastně jen kopíroval dikci a pohyby, které měl nastudované z opravdové opilosti. Jen posuďte sami, že výsledek nakonec stál za to:

Martin Sheen – jaký syn, takový otec

V posledních letech se mluví hlavně o jeho nezvedném synovi Charliem a jeho alkoholovým a drogových eskapádách, ale ani Martin Sheen nemá v tomhle ohledu úplně čisté svědomí. Slavný herec si střihl jednu z hlavních úloh v kultovním válečném filmu Apokalypsa z roku 1979. V úvodní scéně čeká v hotelovém pokoji na odvedení na další bojovou misi. U toho člověk úplně v klidu není, takže vzpomíná na peklo vietnamské války, kterým si už prošel. Jeho stav ho přivede až k rozbití zrcadla a zakrvácení pokoje. To původně v plánu nebylo, ale Sheen byl na place opravdu opilý – slavil totiž narozeniny a téměř celý den pil. Při natáčení dané scény měl už dost naváto a úraz byl vážně neúmyslný. Spolu s režisérem Francisem Fordem Coppolou se však rozhodli v natáčení pokračovat a vznikla z toho jedna z mnoha slavných scén filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=QwlpKNLS3X8

Robert Shaw – výpadek u Čelistí

Čelisti jsou stále jedním z nejzásadnějších filmů všech dob. Založili tradici letních hollywoodských blockbusterů a jejich tempo, příběh i atmosféra katapultovaly Spielberga mezi režisérskou smetánku. V jedné scéně na moři si herecké duo Robert Shaw a Richard Dreyfuss povídá o jizvách, které si odnesli z předchozích dobrodružství. Shaw se domluvil se Spielbergem, že pro věrnější atmosféru snímku by bylo lepší, kdyby si při natáčení opravdu pár skleniček dali. Jenže se to samozřejmě zvrhlo a Shaw prý naprosto zkolaboval. Natáčení scény dokonce muselo být o den odloženo. Nazítří už se vše podařilo, Shaw sice musel mít slušnou kocovinu, ale opilost zahrál s přehledem.

Smyslná Margot Robbie

Pití na place ale není výsadou pouze mužů. Na natáčení Vlka z Wall Street vzpomínala i mladá krasavice Margot Robbie, kterou film katapultoval mezi nejzářivější hvězdy. Na téhle cestě ji ale čekala řada lechtivých scén s Leonardem DiCapriem, z čehož by byla nervózní asi každá. Asi tušíte, jak úzkost překonala – před intimními záběry s božským Leem do sebe kopla tři panáky tequily a hned to šlo líp. Ne že by se snad měla za co stydět, ale kořalka jí dodala potřebnou sebedůvěru a uvolněnost, nad kterou jsme pak v kinech tak žasli!

https://www.youtube.com/watch?v=uoaCUCGcAXo

Klub rváčů trochu jinak

Klasika Davida Finchera z roku 1999 stále zůstává jedním z nejzajímavějších filmů všech dob a jeho revolta proti společnosti je tématem, se kterým někdy během života sympatizuje snad každý. Chemie mezi hlavními herci Bradem Pittem a Edwardem Nortonem byla dokonce tak příkladná, že se chlapci párkrát večer po natáčení opili. Vzpomínáte na scénu, v níž uprostřed městské zástavby hrají golf a odpalují míčky kamsi do dáli? V tu chvíli byli oba herci skutečně namol a ve svém volnu si chtěli trochu zablbnout. Fincher si toho všiml, rozjel kamery, vložil hercům do úst pár řádek dialogu a oblíbená scéna byla na světě. Tomu říkáme autenticita!

Vzpomínáte si na podobné scény, u kterých jste nevěřili, že jsou herci střízliví? Podělte se s námi v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když herci imitují herce – to prostě chcete vidět!

Herci za slavnými maskami. Znáte je?