Nejdivnější ulice světa. Kde všude se dá bydlet, nakupovat nebo jen projíždět

Většina z nás bydlí na ulicích, které v podstatě ničím zvláštním nevybočují. Na světě lze ovšem najít ulice, které drží nějaký ten primát a některé se dostaly i do Guinessovy knihy rekordů.

Nejdivnější ulice světa. Kde všude se dá bydlet, nakupovat nebo projíždět

Nejkratší ulice světa

Pokud chcete spatřit nejkratší ulici světa, musíte vyrazit do městečka Wick ve Skotsku. Tato ulice se jmenuje Ebenzer Place a měří pouhopouhých 206 cm! Díky této délce je dokonce zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Není divu, že na této ulici naleznete pouze jednu adresu, a tou je No. 1 Bistro, které patří k hotelu Mackays, který má hlavní vchod na sousedící ulici Union Street.

Nejužší ulice světa

Ulice s názvem Spreuerhofstraße, která se nachází v německém Reutlingenu, není o moc delší než Ebenzer Place. Měří totiž pouze 3,8 m. Její jedinečnost ovšem spočívá v tom, že je podle Guinessovy knihy rekordů nejužší ulicí na světě. Nachází se mezi dvěma domy a v nejužším místě měří pouze 31 cm! Jedinci, kteří si rádi pochutnají na místních klobáskách a pivu, zde tedy nemají moc velkou šanci projít.

Nejširší ulice světa

Nejširší ulice světa se nazývá 9 de Julio Avenue a najdete ji v argentinském Buenos Aires. Tvoří ji hned čtyři silnice, a to dvě dvouproudé a dvě pětiproudé. Nachází se zde mnohé památky jako Obelisk nebo socha Dona Quijota. Pokud byste zde trávili dovolenou a chtěli si tyto stavby pořádně prohlédnout, nemusíte ani vystupovat z auta. Přejezd jedné jediné ulice, která je široká 300 m, totiž vyžaduje hned tři zelené na semaforech.

Nejstrmější ulice světa

Donedávna se mohla titulem nejstrmější ulice světa pyšnit Baldwin Street na Novém Zélandu. Jenže to už pár týdnů neplatí. V polovině července potvrdili zástupci Guinessovy knihy rekordů, že si toto označení právem zaslouží Ffodd Pen Llech ve Walesu. Zatímco Baldwin Street má sklon „pouhých“ 35 %, ulice na severu Spojeného království disponuje sklonem zhruba 37,5 %! Cyklisté tedy mají co dělat.

Nejzakroucenější ulice světa

V tomto ohledu byla dlouho nejznámější Lombard Street v San Franciscu, která se objevila i v několika hollywoodských filmech. Jenže jak zjistil Jayms Ramirez v pořadu Fakta, nebo fikce na Travel Channel, ještě zakroucenější je Vermont Street, která se také nachází ve městě na západním pobřeží Spojených států amerických. Její sinusoida je 1,56 oproti 1,2 u Lombard Street.

Nejnebezpečnější ulice světa

Takový primát si zřejmě zaslouží železniční trh Maeklong v Bangkoku. Jistě, trhy nejsou v jihovýchodní Asii ničím výjimečným a k této části světa neodmyslitelně patří, ovšem tržiště, které se nachází v podstatě přímo na železniční trati, už je trochu bizarní. Pokud tedy jede vlak, prodavači musí uhnout se svými stánky a nakupující si dávají pozor, aby je čerstvá ryba nepřišla dráž, než počítali.

Nejkomplikovanější ulice světa

Kruhové objezdy dnes stále častěji nahrazují klasické křižovatky, protože jsou bezpečnější. Na druhou stranu, některé mohou pro řidiče představovat opravdový oříšek. Tak jako Magic Roundabout v anglickém Swindonu, který je tvořen pěti mini-kruhovými objezdy, uspořádanými kolem šestého středního kruhu. V roce 2009 byl „Kouzelný kruhový objezd“ mimochodem zvolen čtvrtou nejděsivější křižovatkou ve Velké Británii.

Nejbizarnější ulice světa

Za nejbizarnější ulici světa můžeme bez problémů označit Bubblegum Alley v Kalifornii, která je skutečně zajímavou atrakcí pro turisty, i když si celosvětový věhlas tak úplně nevydobyla. Její stěny, které měří zhruba 4,5 m na výšku a jsou dlouhé přes 20 m, působí v každém případě dosti bizarně. Po celé šířce a délce jsou totiž pokryty vyžvýkanými žvýkačkami. Nechutné, ale rozhodně netradiční.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejbizarnější dopravní prostředky – jak se nejdivněji přepravíte?

Co vás pobaví, šokuje nebo pohorší? Nejbizarnější architektonická díla u nás