Jak si bytaři vybírají své cíle. Boj proti vykrádání je snadnější, když zloději vysvětlí své chování

Raději dveřmi nebo oknem? Je efektivnější brát šperky nebo elektroniku? Představuje pes nebo alarm problém? Studie Univerzity v Portsmouthu nabízí nevšední pohled do praktik zlodějů, kteří se specializují na vykrádání domů a bytů. Přístup badatelů byl unikátní v tom, že se přímo zeptali zkušených kriminálníků.

Boj proti vykrádání je snadnější, když zloději-bytaři vysvětlí svoje praktiky

Návrh optimálního zabezpečení domu před vloupáním vypadá jinak, když vám jej účtuje projektant bezpečnostní služby anebo když jej nezávisle hodnotí policista protřelý praxí. Bohužel, až dosud stál stranou profesně zaměřený názor těch, kteří se bytovou zlodějinou živí. Holanďanka Claire Nee se to rozhodla změnit, a v rámci svého neotřelého badatelského přístupu oslovila pár desítek „profíků“, kteří už nějaké to vloupání mají vepsané do trestního rejstříku. Samotní zloději tak ukázali zajímavé výsledky studie.

Liga výjimečných

S výběrem vhodných „firem“ jí pomohla státní policie i pracovníci probační služby, a tak se brzy mohla pochlubit velmi nekonvenčním vzorkem 161 dobrovolníků. Šestapadesát z nich patřilo mezi několikrát usvědčené specialisty-bytaře, 50 spadalo do kategorie řekněme „nespecializovaných pobertů“ a zbývajících 55 lidí za sebou nemělo žádnou kriminální minulost, a bylo využito jako kontrolní vzorek.

Vítejte v realitě. Virtuální

Bez místa činu se neobejde zločin, takže se Claire Nee musela rozhodnout, jakým způsobem nastavit prostředí experimentu. Na radu kolegů se rozhodla pro virtuální realitu, která v obrysech simulovala reálné podmínky. V zásadě se jednalo o decentní počítačovou iluzi jedné neexistující „typické“ ulice, s domy po obou stranách. I když připomínal počítačovou hru, tento virtuální model vycházel z fragmentů skutečných lidských sídel, sesbíraných napříč Anglií.

Tak který to bude?

Konzultant s nasazenými VR brýlemi se tu mohl víceméně volně pohybovat, a přitom jej přísedící badatelé nabádali k tomu, aby se snažil co nejvíce vysvětlovat své počínání. Prvním jeho úkolem byl scouting, tedy obhlídka místa, jež by se mohlo pro zloděje jevit potenciálně zajímavé. Druhým byla cesta proniknutí do objektu a orientace uvnitř, a na závěr pak ještě krátké zastavení nad tím, jaké vybavení se nenechaví chmatáci rozhodnou z domu odnést.

TIP: Nenechte nic náhodě a pořiďte si bezpečnostní dveře do bytu či domu a mříže do oken. Znesnadníte tak někomu cizímu, aby navštívil váš domov. 

Profíci mají jasno

Co bylo podle Claire Nee nejpozoruhodnější? Způsob, jakým se zkušení bytaři rozhlíželi a to, jak efektivně získávali informace. Vlastně dokázali za srovnatelně kratší čas pokrýt daleko větší plochu a nasbírat více detailních informací, než obě dvě další přítomné skupiny. A s jejich orientací uvnitř domů to bylo podobné. V podstatě se vůbec nezdržovali v přízemí, a automaticky postupovali do prvního patra, kde jak tvrdí: „Je k nalezení hodnotnější lup.“

Vědět, co se vyplatí

Zloději z naprosté většiny preferovali „dům na konci ulice“, navíc takový, do kterého se dá vstoupit přes zadní dvůr. Obecně pak dávali všichni přednost domům se zahradou. Profíci je vybírali úplně automaticky, zatímco „amatéři“ zkoušeli i jiné varianty. Běžní zloději uvnitř domu strávili až 20 minut, profíci méně než devět. A přesně věděli, kam jít. Amatéři se zdržovali sbíráním počítačů, televizí, iPadů. Tedy věcí, které jde špatně zpeněžit za velké peníze.

Přečtěte si tipy, jak zabezpečit balkonové a terasové dveře proti zlodějům.

Cestovní pas je lepší než mobil

Mimochodem, profíci byli dobře obeznámeni s tím, jaké mobily jsou momentálně nejnovější, a starší řady nechávali úplně bez povšimnutí. Experti automaticky zamířili do ložnice manželů, kde hledali šperkovnici, protože jak sami říkali: „To, co je uvnitř, může stát víc než celý dům.“ Je prý třeba hledat věci malé, ale hodnotné. Typicky třeba hodinky, prsteny. Vítaným lupem jsou u profíků i osobní dokumenty. Cestovní pas se vejde do kapsy, a má u překupníků násobně vyšší cenu, než notebook.

Schopnost metodického plánování profesionálních bytařů, zvláště ve srovnání s jejich ne tolik zkušenými kriminálními kolegy, výzkumníky překvapila. Pro badatele byla tahle praktická studie s živým materiálem velmi podnětná, protože porozumět myšlení zločince je prý základ. „Když víte, že jako první udělají A, pak B a nakonec C, můžete se na to prostě připravit,“ říká Nee.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zpřísňovat pravidla pro legální držení zbraně je nesmysl. Zločinci je kupují na ulici chvíli před trestnou činností

Nájemné vraždy, které se nepovedly kvůli hlouposti těch, kteří je objednali! Čím se pachatelé usvědčili?