Jak vybrat skateboard krok za krokem. Čtyři rady, které vám napoví a usnadní rozhodování

Nadchli jste se pro jízdu na skateboardu a rádi byste si pořídili svůj vlastní skateboard? Možná si nevíte rady s jeho výběrem a všechno okolo, co je se skatem spojené, je pro vás zkrátka moc náročné a složité. Nebojte se, my vás v tom nenecháme!

Jak vybrat skateboard krok za krokem. Čtyři rady, které vám napoví

V dnešním článku, kde přidal své poznatky i skateshop Ambassadors.eu, vás provedeme výběrem pěkně krok za krokem. Jaký skateboard zvolit?

Krok první: šířka a délka desky

Co se délky týče, je to poměrně jednoduché – prkna pro děti mají délku 28 palců, všechna ostatní jsou pak dlouhá cca 32 palců. Důležitější je tedy šířka prkna, která se stejně jako délka udává v palcích a pohybuje se v rozmezí od 7,5 do 8,5 palce. Zlatou střední cestou jsou desky o šířce 8 palců – nabízí větší stabilitu, ale hůře se s ní flipuje.

Krok druhý: tvar desky

Jakmile budete mít jasno o délce a šířce skate desky, zaměřte se na její tvar. Na první pohled se sice zdají velmi podobné, ale například streetová prkna mají větší přední část kvůli větší stabilitě. Někomu ale může více vyhovovat širší zadní část neboli tail. Pokud to nechcete řešit, vyberte takovou desku, která má přední i zadní část stejně velkou.

Jak vybrat skateboard krok za krokem. Čtyři rady, které vám napoví

zdroj: ambassadors.eu

Krok třetí: náprava

Důležitou součástí prkna jsou trucky neboli nápravy. Úkolem tracků je přirozeně držet celé prkno pohromadě a zároveň zajistit možnost zatáčení. Pozornost proto věnujte hlavní ose trucků. Čím tvrdší bude, tím bude mít vybrané prkno větší stabilitu, při manévrování ale počítejte s tím, že si budete muset pomáhat nadzvednutím přední patky. Měkká hlavní osa trucků zajišťuje lepší zatáčení, ale na úkor nižší stability.

Krok čtvrtý: kolečka

Dnes se setkáte s kolečky, které mají poloměr v rozmezí od 50 do 55 mm. Pamatujte, že čím menší kolečka, tím lehčí prkno a zároveň snazší odrážení do ollie. Čím větší kolečka, tím lepší stability, snazší přejíždění nerovností a tím budou rychlejší.

Co říci závěrem?

Vybrat skateboard se sice na první pohled tváří jako velká věda, až tak složité to vlastně není. Když se zaměříte na každý komponent zvlášť, jistě si dokážete vybrat. Nejen skateboard, ale i skate oblečení nebo boty seženete na již zmíněném e-shopu Ambassadors.eu, kde si určitě vyberete.