Nejbizarnější dopravní prostředky – jak se nejdivněji přepravíte?

Zapomeňte na auta a tramvaje. Lidé v různých částech světa se přepravují mnohem bizarněji! Které divnosti už jezdí a které se teprve chystají? Pár vypečených způsobů přepravy jsme si pro vás nachystali.

Řešení dopravních kalamit?

Máme tu žhavou novinku. Už před více než rokem se na internetu objevil návrh nadzemního autobusu, který pojede po stranách silnice a pod nímž budou moct projíždět auta. Absolutně bizarní nápad, řeknete si. Jenže v Číně je možné všechno, a tak se nedávno objevil skutečný prototyp. Transit Elevated Bus (přepravní vyvýšený autobus), jak se monstrum jmenuje, už má za sebou dokonce i první jízdu.

Čínští inženýři si od tohoto autobusu slibují vyřešení dopravních problémů. Většina čínských měst je na tom totiž z hlediska ucpání dopravou dost tragicky, takže prostředek, který pojme spoustu lidí a navíc nezabírá na silnici vlastně žádný prostor, by mohl být geniálním řešením. Nic to ovšem nemění na tom, že tenhle drobeček vypadá, jako by požíral auta, a s přehledem naplňuje řadu apokalyptických vizí. Mrkněte na něj sami:

Německá kreativita

V německém Wuppertalu se mohou pyšnit unikátní visutou dráhou, jež patří k nejpodivnějším světovým prostředkům hromadné dopravy. Oproti ostatním technickým výdobytkům v tomhle článku je dráha v provozu už více než sto let a stále bez problémů šlape. Dráha vypadá v podstatě jako klasická nadzemka, ovšem jen do chvíle, než projede první vlak – uvidíte ho totiž na spodní straně kolejí! Musí to být hodně zvláštní pocit, když se podíváte nad sebe, a tam je najednou vlak:

Bulharský fantasta

Bulharský architekt Martin Angelov se s tím nepáře. Nad ulicemi by nechal postavit kabely, na nichž by byla upevněna speciální kola. Člověk by tak mohl drandit na kole po tomto kabelu a přitom se zcela vyhnout dopravě. Systém Kolelinia vypadá na první pohled bláznivě. A na druhý vlastně taky. Angelov se ale rozhodl svůj divný nápad ještě vyšperkovat. V další fázi návrhu nahradil kola speciálními batohy, které si stačí připnout a pohon na baterku vás už podle kabelu doveze, kam potřebujete. Jako řešení problémů s emisemi dobré, jako cokoli jiného ovšem… dost divné.

Pohon na… řasy?

Zlatá éra vzducholodí je sice dávno za námi, přesto se i v tomhle segmentu občas objeví zajímavý kousek. Bullet 580 je jedním z nich, jedná se totiž o největší nafukovací vzducholoď, která se už několik let testuje. Zatím pojme náklad o váze necelých 500 kilogramů, což pro dopravu většího množství lidí není zrovna ideální. Výhodou je ovšem ekologičnost vzducholodě – vystačí si s řasami jako biopalivem. Prozatím vznikla spousta prototypů a Bullet 580 se pomalu dostává do výroby pro komerční využití.

Stále funkční válečná kořist

Na rozdíl od předchozích výdobytků techniky tu máme taky jednoho zajímavého veterána. Králem filipínských ulic je totiž Jeepney, což není nic jiného, než přestavěný americký Jeep z konce druhé světové války! Když totiž americké jednotky po vítězství nad Japonskem opouštěly základny v Tichém oceánu, zanechali místním svá vozidla jako dárek. Filipínci je upravili, přidali střechu a přizpůsobili svým potřebám. Tyto takzvané Jeepney jsou nyní nejoblíbenější veřejnou dopravou na ostrovech a stále jezdí!

Který prostředek vás zaujal nejvíc? A kde jste narazili na podobné bizarnosti? Pište pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co vás pobaví, šokuje nebo pohorší? Nejbizarnější architektonická díla u nás

Náš autotest: Renault Mégane