Nejdéle žijící živočichové na světě. Kdo několikanásobně překoná člověka? Existuje vůbec nesmrtelnost?

Pokud se člověk dožije stovky, považuje se to za něco výjimečného. Existují ale živočichové, pro které není 100 let žádný vysoký věk. Někteří jedinci navíc v podstatě nemusí zemřít vůbec! Jak je to možné?

Nejdéle žijící živočichové na světě

1. Arktika islandská (507 let)

Arktika islandská je škeble, která žije na severu Atlantského oceánu. Ačkoli je lovena pro maso, pokud ze spárů člověka a dalších nepřátel unikne, dožívá se úctyhodného věku. Na světě totiž může být stovky let, údajně díky speciálním enzymům, které zpomalují aktivitu volných radikálů. Jedná se tedy o tzv. antioxidanty. V roce 2006 byl u pobřeží Islandu nalezen jedinec, jehož stáří bylo podle rýh na lastuře určeno na neuvěřitelných 507 let! Pojmenován byl přitom Ming, tedy podle čínské dynastie, za jejíž vlády (1368–1644) se narodil.

2. Žralok malohlavý (392 let)

V severních vodách Atlantiku žije i žralok malohlavý, další živočišný druh, který se může pyšnit úžasnou dlouhověkostí. Jeho zástupci se totiž běžně dožívají více než 200 let. Vědci ovšem před časem zkoumali tělo uhynulé samice, jejíž věk určili na 352 let. Vzhledem k nepřesnosti metody, jež činí ± 120 let, mohla být sice stará „pouze“ 272 let, ale klidně také 512 let! Na dlouhověkost žraloka malohlavého má vliv to, že žije v chladných vodách, disponuje velmi pomalým metabolismem a navíc se pohybuje dosti pomalu, zhruba 2,7 km/h.

3. Želva obrovská (až 250 let)

Zástupce suchozemských živočichů. Želva obrovská, která může vážit až 200 kg, žije na pevnině Seychelských ostrovů a říká se, že se dožívá 160 let. Jenže pozor! Samec Adwaita, který byl ze Seychel dovozen do Indie, měl uhynout ve věku 256 let. Na druhou stranu jsou v jeho životopise značné mezery, takže to není ani zdaleka jisté. Na Svatě Heleně nicméně dodnes žije další samec, tentokrát pojmenovaný Jonathan, který měl být na tento ostrov přivezen v roce 1882 a díky pořízené fotografii se jeví, že mu v té době bylo cca 50 let. Dnes mu tedy může být 187 let!

Dědeček Jonathan při koupeli

Další dlouhověcí živočichové

Většina dalších živočichů, kteří hravě přežijí člověka, žije ve vodách. Tak například velryba grónská se sice běžně dožívá 50 let, uloveni ale byli i mnohem starší jedinci. Jeffrey Bada ze Scippsova institutu pro oceánografii v Kalifornii dokonce analyzoval exemplář, kterému mohlo být 211 let. Opět ovšem může existovat určitá chyba ve výsledcích, takže se jeho věk pohybuje mezi 177 a 245 lety.

Přes 200 let se údajně dožívají i další živočichové. Jedná se např. o japonské kapry Koi, neboť nejstaršímu jedinci bylo dle zkoumání šupin 226 let, anebo o okouníky. Tyto ryby severního Pacifiku žijí rovněž neobvykle dlouho, přičemž stáří jednoho jedince bylo odhadnuto na 205 let. Jmenovat musíme také ježovku Strongylocentrotus franciscanus (200 let) nebo mnohoštětinatce Lamellibrachia luymesi, jehož nejstarší známý zástupce se dožil 175 let, ale podle odhadů se někteří jedinci mohou dožívat daleko více než 200 let.

Pro zajímavost doplňme, že i když člověk většině výše zmíněných druhů škodí, ať už lovem, anebo znečišťování oceánů, někteří živočichové se dožívají neobvykle vysokého věku právě díky člověku. Na mysli máme především papoušky, kteří „trpí“ dlouhověkostí především v zajetí. V tomto ohledu je přitom znám zejména kakadu žlutočečelatý, jenž se v přírodě dožívá 20 až 40 let, v zajetí ovšem 110 až 120 let. Pokud si tedy domů pořídíte mladého jedince, počítejte s tím, že se možná (na rozdíl od vás) dožije roku 2130!

Existuje nesmrtelnost? V podstatě ano!

Pokud bychom do našeho výčtu zařadili i jednoduché živočichy, první místo žebříčku byl opanoval úplně jiný druh, totiž antarktická houba Cinachyra antarctica. Ta se totiž řadí mezi tzv. houbovce, tedy živočišné houby. Pomalý růst a absence nepřátel v mořích okolo Arktidy způsobily, že stáří jednoho vyloveného jedince se odhaduje na naprosto neskutečných 1 550 let! Pokud by to byla pravda, pak by tento zástupce zažil pád starověkého Říma…

Ani Cinachyra antarctica však ještě nepředstavuje nic výjimečného v porovnání s medúzou Turritopsis dohrnii, jenž dokáže převrátit svůj životní cyklus! Ačkoli běžně umírá, pokud je v nějaké krizové situaci, přemění své buňky do mladšího stádia a promění se v cystu, jež se následně vyvine v kolonii polypů. A to je co? První stádium života medúz! Není tedy divu, že se Turritopsis dohrnii říká medúza Benjamina Buttona, tedy filmové postavy, jež postupem času mládne.

Nesmrtelná medúza

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velké mýty o důchodcích. Nemají rádi sex a nevědí, co je internet? Omyl! Někteří žijí aktivněji, než současní čtyřicátníci. Tady je důkaz!

Myslíte, že jste moc staří? Tyhle výkony vás přesvědčí o opaku!