Seznamte se: nejbohatší lidé letošního roku

Žebříček nejbohatších lidí má za sebou krušný rok. První místo totiž neustále měnilo svého majitele. Důvodem byl vzrůstající Bitcoin a jeho podporovatel Elon Musk, který s ním uměl opravdu výrazně zacloumat. Jak to ale nakonec dopadlo? Zůstal člověk označující se za génia století nejbohatším člověkem světa? 

bezos nejbohatsi lide

Na prvním místě stále stojí Jeff Bezos 

I když to byl opravdu krušný rok po všech stránkách, nakonec zůstalo první místo neměnné už čtvrtý rok za sebou. Nejbohatší lidé i nadále vzhlíží k Jeffu Bezosovi, který se rozhodl učinit velký krok – pustil Amazon k vodě. Tedy alespoň nadneseně řečeno. Rozhodl se po skoro třiceti letech opustit byznys, který stál za jeho pohádkovým jměním.  

Nyní se společnost těžící především z Black Friday (a nejen z něj) ocitla pod křídly jiného ředitele, ovšem Jeff Bezos má ve firmě stále jisté slovo.  

bezos nejbohatsi lide

Žebříčku nejbohatších lidí vévodí Jeff Bezos. (foto: 123RF)

Elon Musk až na místě druhém 

Sice pár dnů seděl nahoře na bedně, poté se však dostal o políčko níž. Řeč je o Elonu Muskovi, kterého dnes znáte nejen jako génia, ale také jako majitele společnosti Tesla či SpaceX. V posledním roce se však dostal do povědomí spíše jako zaříkávač Bitcoinu. Co vypustil z úst, to se rázem promítlo i na ceně kryptoměny až to došlo do bodu, kdy Bitcoin opět klesl prakticky až na dno. Jestli s ním zanedlouho opět zacloumá, to ví jen sám Elon Musk.  

V každém případě se dařilo nejen jemu, ale také jeho firmám. Zejména SpaceX má za sebou skvělý rok plný zkoušek, i když mnoho z nich nedopadlo chvályhodně. Sám Elon, i když se neumístil na prvním místě žebříčku, se však označuje za skokana. Přece jen se z jedenatřicáté pozice dostal až na místo druhé, jednu chvíli i první.  

elon musk

Elon Musk jako skokan roku. (foto: 123RF)

Českému žebříčku vévodil Petr Kellner 

Jelikož časopis Forbes čerpá ze statistik z loňského roku, na prvním místě žebříčku nejbohatších lidí Česka se stále ještě drží Petr Kellner, kterého však po jeho tragické smrti nahradila jeho manželka. Ta převzala nejen firmu, ale i veškeré jmění.  

Těsně za ní je Karel Komárek, který se na druhém místě usídlil teprve letos.  

Warren Buffett není v první pětici 

Pokud bychom se však navrátili k tomu celosvětovému, musíme zmínit Warrena Buffetta. Ten se totiž po dlouhých dvaceti letech neumístil v první pětici. Holt se mu nedařilo tolik jako jeho kolegům, kteří ho v celkovém shrnutí předběhli třeba jen o “pár” miliard dolarů.  

Do první pětice se stejně jako v uplynulých letech dostal Mark Zuckerberg, zakladatel společnosti Facebook, kterou známe jako nejrozšířenější sociální síť světa. Nesmíme zapomenout ani na Billa Gatese, jenž se po delší době neumístil v první trojici. Do ní se dostal majitel konglomerátu luxusních firem LVMH Bernard Arnault.  

warren buffett

Warren Buffett z první pětice vypadl. (Foto: 123RF)

Nejbohatší lidé v Česku. Českým miliardářům se dařilo 

Zatímco mnohým zahraničním miliardářům jmění spíše kleslo, těm českým se nevídaně dařilo. I když i naše země byla výraznou měrou zasažena koronavirovou pandemií, přesto se našli mezi českými podnikateli spíše vítězové než poražení. Své o tom ví už zmiňovaný Karel Komárek, který se přemístil na místo druhé z loňské páté pozice.  

I když došlo k přeskočení Radovana Vítka, bylo by mylné se domnívat, že se mu nedařilo. S jeho realitním impériem se nachází na třetím místě a ohodnoceni byli na 4,8 miliardy dolarů.  

Co stojí za dobrými českými výsledky? 

V souvislosti s informací, že se českým podnikatelům vloni i přes nepřející koronavirovou krizi dařilo se nabízí otázka, co za relativním úspěchem stojí? Podle odborníků (a také časopisu Forbes, kterého nejbohatší lidé zajímaly) mají na výsledky vliv nejen pohyby kurzů akcií, ale také pohyby měnových kurzů (zejména pak mezi dolarem a eurem, případně pak mezi dolarem a korunou).  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Válka je pro průmysl skvělý byznys

Nejslavnější farář světa. Otec Ray Kelly je hvězdou showbyznysu