Tipy, jak vybrat nejlepší investiční platformu

Investování momentálně patří mezi nejvyhledávanější klíčová slova. O možnosti, jak zachránit peníze před nenasytnou inflací, se zajímá každý, komu není znehodnocení naspořených peněz lhostejné. Experti v oblasti ekonomie bijí na poplach a tvrdí, že se máme připravit na krušné časy. Díky investování do vhodně zvolených nástrojů však můžeme hodnotu úspor nejen zachovat, ale i výrazně zvýšit. Ale do čeho a jakým způsobem finanční prostředky vložit? Pokud jste ochotni podstoupit určité riziko, přičichněte k akciím. Ještě před tím si musíte vybrat investiční platformu.

investiční

Co je investiční platforma?

Akcie, indexy, kovy, ale také burzovně obchodovatelné fondy neboli ETF – všechny tyto a mnohé další investiční nástroje lze obchodovat z pohodlí domova. Prostor, na kterém se odehrávají transakce, se nazývá investiční platforma. Zjednodušeně se jedná o software, který umožňuje nákup, prodej a správu investičních instrumentů.

A protože se v posledních letech objevilo ohromné množství investičních platforem, je vhodné věnovat výběru dostatečnou pozornost. Jednotlivá řešení samozřejmě nabízí spoustu identických „základních“ funkcí, bez kterých by nemohly obchody probíhat – čím se však liší, jsou „speciální“ funkce, grafické rozhraní, uživatelský komfort a v neposlední řadě poplatky.

Podle čeho poznáte, že je investiční platforma ta „pravá“?

Hledání té nejlepší investiční platformy, tedy takové, která bude odpovídat vašim požadavkům a korespondovat s vaší strategií, nemusí být složité. Stačí se řídit následujícími tipy.

Najděte si spolehlivého brokera

Prvním krokem při hledání ideální investiční platformy je selekce brokerských společností. Vašim cílem by mělo být stabilní, důvěryhodné a transparentní zázemí společnosti, která se na trhu pohybuje dostatečně dlouho a funguje pod dohledem certifikované autority. Dejte si na čas a prostudujte dostupné zdroje.

Zvažte výběr investiční strategie

Investování lze rozdělit i podle toho, jakým způsobem investor na burze operuje. Zatímco někdo akcie drží delší dobu (měsíce až roky), jiný své investice bedlivě sleduje a obchoduje velmi aktivně (každý den). Na základě různých druhů investičních strategií si vyberte platformu, která vás v ní nebude brzdit.

Pročtěte si zkušenosti a recenze

Internet je skvělým zdrojem nezávislých informací. Až si vytvoříte seznam investičních platforem, které odpovídají vašim požadavkům, buďte dostatečně investigativní a projděte si recenze uživatelů, jež měli s danými produkty zkušenosti. Jen nezapomeňte, že několik negativních názorů nemusí znamenat, že je daná platforma špatná. Pokud se však opakují až příliš často, buďte na pozoru.

Vyžadujte testování na demo účtu

Nedílnou součástí většiny solidních investičních platforem je i tzv. demo účet. Jedná se o testovací rozhraní, které nabízí stejné funkce jako to skutečné a věrně simuluje přirozené chování trhu. Nezkušenému investorovi tak nabízí možnost osahat si jednotlivé funkce a udělat si obrázek o tom, jak platforma funguje jako celek.

Nebojte se obchodovat na více platformách

Našli jste několik platforem se specifickými výhodami? Nebojte se využívat několik řešení současně. Například u RoboMarkets najdete platformu CopyFX uzpůsobenou pro krátkodobé investice a RoboMarkets RAMM pro investice do obchodních strategií.

Teď už víte, na co se při výběru investiční platformy zaměřit. Na otázku, do čeho investovat, si musíte odpovědět sami. U zmíněného brokera můžete obchodovat s akciemi, indexy, kovy i ETF.