Nejbizarnější místo Evropy? Poslední leprosárium Tichilești!

V Evropě se nachází několik bizarních míst. Jmenovat můžeme např. město duchů Pripjať na Ukrajině, jež bylo po katastrofě v Černobylu zcela opuštěno. Toto místo je obecně známé, slyšeli jste však o leprosáriu Tichilești?

leprosárium Tichilești

Leprosária aneb kolonie malomocných

Leprosárium není právě nejkrásnější název, dokonale však evokuje skutečnost, k čemu takové zařízení slouží. Jedná se o místo, kde jsou izolováni nemocní leprou. První taková oblast byla zřízena již v roce 583 po lyonskému koncilu. Nemocní (tzv. leprotici či malomocní) zde byli separováni a žili tu vlastním životem. Pokud si ovšem myslíte, že jsou leprosária zařízeními minulosti, velice se pletete.

Lepra patří mezi choroby (vedle moru či cholery), o kterých se mnoho Evropanů domnívá, že už dávno vymizely a existují maximálně ve filmech. Jenže statistiky hovoří jinak. Leprou se totiž každoročně nakazí zhruba čtvrt milionu lidí. Jistě, v naprosté většině případů se nemoc vyskytuje v rozvojových zemích, nicméně jsou známy i případy z Evropy. A co víc, na Starém kontinentu se dokonce stále nachází i jedno leprosárium, a to Tichilești!

Seznamte se s Tichilești

Tichilești je posledním leprosáriem v Evropě. Naleznete jej u rumunské města Isaccea, nicméně nevedou k němu žádné ukazatele a na většině map byste ho také hledali marně. Donedávna o této kolonii malomocných navíc téměř nikdo nevěděl. Ale pěkně popořadě. Leprosárium zde vzniklo v roce 1875, a to v klášteře. Prý ho založila šlechtična, které touto nemocí sama trpěla.

Ač se následně vláda o leprosárium střídavě starala a střídavě nechávala místní svému osudu, Tichilești „zmizelo ze světa“ za socialistického režimu. Tehdejší vláda totiž kolonii nechala hlídat armádou, lidé sem poslaní byli prohlášení za zemřelé a místo nesměli ani opustit (jak by také ne, když byli oficiálně mrtví). Až do roku 1991 tedy Tichilești v očích veřejnosti neexistovalo.

V novém tisíciletí se díky novinářům svět o místním leprosáriu dozvěděl a s finanční pomocí se zdejším lidem začalo žít lépe než dříve. Moc jich tu už ovšem nezbývá. Zatímco v minulosti zde žily stovky malomocných, aktuálně tu potkáte jen deset obyvatel.

K osadě v deltě Dunaje se dostanete po polní cestě a připomene vám vesnici z dávných dob. Tvoří ji totiž chýše a domky, stejně jako políčka, na nichž místní pracují. Bizarní rozměr Tichilești dodávají právě obyvatelé, kteří musí žít pod lékařským dohledem. Lepra se totiž mj. výrazně podepisuje na jejich vzhledu.

Mnozí obyvatelé mají na pokožce vředy či ekzémy (kůže také často odpadá), dalším chybí nos, jiní nemají prsty a některé nešťastníky dokonce nemoc připravila o celé končetiny. Díky svému vzezření a také díky ostrakizaci ze strany společnosti (lepra je odedávna brána jako trest boží) se obyvatelé Tichilești vždy brali pouze mezi sebou. Přesto se leprosárium zřejmě blíží ke konci své existence.

Vydejte se na krátkou návštěvu Tichilești.

Co je vlastně lepra?

Lepra je infekční chorobou, která postihuje pokožku, sliznice a periferní nervy. Projevuje se přitom především v obličeji a na končetinách (někteří nemocní mají např. místo očí pouze mokvající rány). Nemoc je známá od starověku, ale její původce, totiž bakterie Mycobacterium leprae byla izolována až v roce 1873 norským mikrobiologem Gerhardem Armauerem Hansenem (odtud také jiný název Hansenova nemoc). Tato bakterie se množí uvnitř buněk nemocného. Kromě znetvořenin mohou být následky jejího působení fatální. Léčba probíhá zejména silnými antibiotiky a může trvat několik let.

Věděli jste? Leprotici dokonce mají svůj den. Od roku 1954 je totiž 31. leden Světovým dnem pomoci malomocným.

Bojíte se lepry? Pravděpodobně nemusíte!

Následky lepry sice mohou být děsivé, nicméně nakažlivá tato choroba příliš není. Dokonce je o ní známo, že se jedná o nejméně nakažlivou nemoc ze všech závažných onemocnění, které se mohou přenášet z člověka na člověka. Naprostá většina lidí má totiž dostatečnou přirozenou imunitu, aby odolala. Osoby s horší obranyschopností nicméně ohroženy jsou, i když také ne nijak výrazně.

Museli by se totiž pohybovat déle v okolí malomocného, aby chorobu chytili, k čemuž dochází především kapénkovou infekcí (sliny, chrchle, nosní sekret). Nemoc se navíc vyskytuje převážně mimo Evropu, a to zejména v oblastech se špatnými hygienickými podmínkami a nedostatečnou stravou. Na druhou stranu jsou zaznamenány i novodobé případy ze Španělska či právě Rumunska. Že tedy v zahraničí chytnete lepru, se tak úplně obávat nemusíte.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smrtelně nemocní, kteří to nezabalili. Nechte se povzbudit do života!

Děsivá nemoc, ze které vám nebude dobře