Nejbizarnější filmoví herci všech dob. Znáte jejich tváře? S jakým osudem se potýkali a čím vším si prošli?

Existuje obrovské množství známých i méně známých herců. Někteří z nich ovšem poutali či poutají pozornost nejen svými výkony, ale také atypickým vzhledem anebo svým původem. Navíc měli většinou i nezvyklé osudy.

Nejbizarnější filmoví herci

N!xau (1944–2003)

N!xau byl příslušníkem afrického etnika Křováků neboli Sanů. Přesto se tento neherec stal hvězdou série Bohové musejí být šílení, ačkoli do natáčení údajně viděl pouze tři bělochy. Za první díl dostal pouze 300 dolarů. Vzhledem k tomu, že neznal hodnotu peněz, je údajně zahodil. Ovšem zdá se, že rychle pochopil. Za druhý film si totiž již řekl o 70 000 dolarů. Ačkoli pro sebe a své tři ženy postavil dům s elektřinou a tekoucí vodou, o peníze rychle přišel. Následně účinkoval ještě v dalších třech, o poznání horších dílech, a později se stal farmářem. Zemřel v roce 2003 v namibijské poušti, údajně na tuberkulózu.

Trailer k filmu Bohové musejí být šílení (1980)

https://www.youtube.com/watch?v=3EG0dH1oN7k

Richard Sandrak (*1992)

Rodiče Richarda Sandraka se v jeho dvou letech přestěhovali z Ukrajiny do USA. Za Atlantikem se pouze o rok později začal věnovat na svůj věk poněkud zvláštním koníčkům, totiž bojovým sportům a posilování. Jeho na dítě nezvykle vypracovaná muskulatura a dovednosti nakonec neunikly pozornosti. Malý Richard se tak stal hostem mnoha bodybuilderských show (namátkou třeba Mr. Olympia) a nakonec se dostal i k filmu. Natočil ale pouze tři snímky. Za největší „úspěch“ lze považovat účinkování ve filmu Herkules 3D (2009) vedle slavného Hulka Hogana. Jenže se i tak se jednalo o totální propadák (na ČSFD jde dokonce aktuálně o vůbec nejhorší film).

Kdo z vás jako kluk takhle vypadal a uměl podobné kousky?

André the Giant (1946–1993)

André René Roussimoff se narodil ve Francii. Trpěl ovšem nemocí zvanou akromegalie, tedy poruchou, jejímž důsledkem je nadměrná produkce růstového hormonu. André tedy brzy dostal přezdívku „Obr“, začal se věnovat wrestlingu (jeho přítelem byl i zmíněný Hulk Hogan) a objevil se také v několika filmech. Není divu, s výškou 224 cm a váhou 240 kg vypadal skutečně neskutečně. Účinkoval např. ve snímku Ničitel Conan (1984), tedy v pokračování slavného Barbara Conana, a to po boku Arnolda Schwarzeneggera. Ačkoli Andrého jeho velikost proslavila, nemoc mu zároveň ztěžovala život. Nakonec zemřel v pouhých 46 letech na zástavu srdce, a to v Paříži, kde byl na pohřbu svého otce.

André byl skutečný obor

Marty Feldman (1933–1982)

Marty Feldman byl velmi nezvykle vypadající herec. „Zdobil“ ho výrazný nos a šilhající a vypouklé oči. Že byl tedy předurčen k účinkování v hororech? Vůbec ne! Šlo o jednoho z nejvýraznějších a nejznámějších britských komiků 60. a 70. let 20. století. Feldman se objevil v mnoha známých filmech jako Mladý Frankenstein (1974), Němý film (1976) nebo Žlutovous (1983). Při natáčení posledního zmíněného snímku však držitel několika ocenění náhle zemřel na infarkt. Byl totiž náruživý kuřák a ctitel kávy a dobře mu zřejmě neudělala ani nadmořský výška (natáčelo se v Mexiko City).

Marty Feldman jako sluha Igor ve filmu Mladý Frankenstein

Kevin Peter Hall (1955–1991)

Každý ho x-krát viděl, ale nikdo ho prakticky nezná, minimálně podle tváře. Kevin Peter Hall byl nezvykle vysoký (218 cm), ale také hubený. Toho předurčovalo, aby si jej režiséři vybírali do rolí monster v kostýmech. Nejenže si tak zahrál kultovního vesmírného lovce ve filmech Predátor (1987) a Predátor II (1990), ale (ne)vidět jste jej mohli i v dalších filmech. V prvním Predátorovi se ale nakonec přeci jen objevil, a to jako černý pilot vrtulníku na konci této akční pecky. Hall měl však smutný osud. V roce 1991 se těžce zranil při vážné autonehodě. Lékaři jej sice na poslední chvíli zachránili, ale při transfúzi dostal krev infikovanou HIV. Zemřel pouze šest měsíců na to.

Tvůrci a aktéři filmu Predátor vzpomínají na Kevina Petra Halla

Michael Berryman (*1948)

Micheal Berryman natáčí filmy už přes čtyři dekády. Díky svému charakteristickému vzhledu se objevuje především v hororech. Rodák z Los Angeles totiž trpí tzv. HED (hypohidrotic ectodermal dysplasia), tedy nemocí, která brání tvorbě slinných žláz a zároveň zastavuje růst vlasů, zubů a nehtů. I když jsou mnohé filmy, ve kterých Berryman vystoupil, nevalné úrovně, milovníci béčkových hororů je zbožňují. Na samém startu své herecké kariéry se ale objevil v kultovním snímku Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), který natočil Miloš Forman a Berryman v něm hraje pacienta Ellise.

Fanoušci potkávají Michaela Berrymana

Will Sampson (1933–1987)

Rovněž Willa Sampsona proslavila role ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Koho že zde hrál? No přeci „Náčelníka“. K filmování se přitom příslušník indiánského kmene Maskogiů dostal náhodou. Pracoval totiž jako hlídač parku, když si jej v 41 letech všiml režisér Miloš Forman. Jak by také ne. Herců z řad původních obyvatel amerického dvojkontinentu sice známe mnoho, ale Sampson nad nimi díky své výšce (196 cm) a mohutné postavě vyčnívá. Později si zahrál i v dalších, o něco méně známých filmech, přičemž po natáčení snímku Poltrgeist II (1987) umírá na selhání ledvin, srdce a plic. Byl mimochodem jeden ze čtyř herců, jež zemřeli brzy po účinkování v tomto hororu.

Will Sampson v samém závěru filmu Přelet nad kukaččím hnízdem

Verne Troyer (1969–2018)

Očekáváte velké finále? Pak budete možná zklamáni. Vždyť Verne Troyer debutoval na stříbrném plátně tak, že v pětadvaceti letech dubloval devítiměsíční dítě, a to ve filmu Baby‚s Day Out (1994). Tento muž totiž měřil pouhých 81 cm, a stal se tak nejmenším hercem světa! Přesto, nebo právě proto si zahrál v mnoha filmových peckách. Namátkou vyberme snímky Muži v černém (1997), Strach a hnus v Las Vegas (1998), Austin Powers: Špion, který mě ojel (1999) anebo Harry Potter a Kámen mudrců (2001). Všechny scény (i ty nebezpečné) navíc musel odehrát sám, protože jaksi nešlo použít kaskadéra stejné velikosti. Troyerova filmová kariéra začala ovšem v novém tisíciletí upadat a nedařilo se mu ani v osobním životě. Deprese léčil alkoholem a nakonec zemřel letos v dubnu v nedožitých 50 letech.

Verne Troyer vedle Mikea Myerse ve filmu Austin Powers

https://www.youtube.com/watch?v=9jZiKFLL6MI

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stály hromadu peněz, ale nevydělaly na sebe. Které velkofilmy totálně propadly?

Hrozné filmy, které stejně vydělaly balík