Hrozné filmy, které stejně vydělaly balík

Za takovým titulkem se určitě těžko hledá film, který by na první pohled takovou definici splňoval. Přitom však nikdo nemusí nějak pečlivě pátrat v paměti. Spíš se stačí i jenom zaměřit na druhé nebo třetí díly populárních pokračování a překousnout to, že producenti pouze ždímaly peníze na našem prvotním nadšení.

Transformers 2 a 3

Když věhlasný Michael Bay přišel s mimozemskými roboty, kteří se transformovaly do pozemských bouráků a vlastně přišli ve spolupráci s lidmi zachránit svět před jeho vlastním zničením, diváci mu mohli takřka utrhnout ruce, jak byli celí obutí do očekávání dalšího dílu. Režisér nyní již čtyřdílného a chystaného pětidílného pokračování bohužel nátlaku vyhověl, a to byla chyba. Ve dvojce akorát resuscitoval zrezlý kus železa z prvního dílu, což už je vcelku klišé, ve trojce vyřadil ze série Megan Fox a o čtyřce radši nemluvě. I tak se každý do kina ochotně vrátil a čekal, že se Bay třeba polepší. Oba následující díly tak vydělaly víc než ten první, a diváci se zlomili až právě u toho čtvrtého. Transformeři prostě patří do šrotu pane Bayi.

megatron

Na dně Mariánského příkopu to mělo všechno skončit

Výdělek druhého dílu: 402 milionů dolarů

Výdělek třetího dílu: 352 milionů dolarů

Třetí Shrek

Žádné z dobrodružstvích zeleného obra se opět určitě nevyrovná prvnímu dílu, a přesto to byl právě ten třetí, který vydělal nejvíce. Možná jsme si říkali, že do třetice všeho dobrého a zlého se nám vrátí klasický mix pohádkových příběhů, opak byl ale pravdou. Příběh ustoupil před pop kulturními vtipy do pozadí ještě mnohem víc, ze Shreka se stala naprostá slátanina a fanoušci nad ním nadobro zlomili každou ze tří slepeckých hůlek třech slepých myšek, které měly to štěstí, že zničené pokračování originálního příběhu neviděly.

Výdělek: 322 milionů dolarů

shrek4-hi

Všeho moc škodí

Mimoni

Roztomilí žlutí nešikové z filmů Já, padouch a jeho druhého pokračování zlákaly takovou popularitu, že nejenom děti, ale i dospělí mlsně slintali po filmu, který by byl čistě jenom o nich. Škoda pouze toho, že jim režisér Padoucha, Pierre Coffin, nakonec i vyhověl. Z očekávané bombastické komedie vzešla tak akorát přeplácaná a kýčovitá zbytečnost, která stěží zvládla rozesmát i jenom ty malé děti. Na Mimoně tak může každý spokojeně vzpomínat snad jenom z těch filmů, kde dělali sice jenom společnost a pomocníky zahořklému Gruovi, alespoň tam ale měli ty správné a vtipné grády.

Výdělek: 336 milionů dolarů

lead_960

Jejich cesta ale vedla úplně jinam

Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Propadem ságy Hvězdných válek se stala vlastně úplně celá nová trilogie, po které se fanouškům kultovní klasiky hned třikrát po sobě obrátil žaludek. Nejhorší závratě ale dostávali právě při prvním dílu, kdy nikdo nemohl čekat tak obrovské zklamání, a všichni na něj šli. George Lucas tak dostal peníze potřebné k natočení dalších dvou dílů, ale za velkou škodu, kterou utrpěla na svém odkazu stará trilogie, a nejeden nadšenec kultovní sci-fi ságy. Na takového Jar Jar Binkse raději ani nevzpomínat…

jarjar-xlarge

Toho si mohl Lucas odpustit

Výdělek: 474 milionů dolarů

Mezi další hrozné filmy, které stejně vydělaly balík, můžeme zařadit i druhé Piráty z Karibiku nebo rovnou celé filmové dobrodružství Hobita, který předchází trilogii Pána prstenů a zároveň opět kazí zanechané kladné dojmy. Některé filmy se prostě měly zastavit u prvního dílu, a některé příběhy měly zase raději zůstat jenom v knihách.

A jaké filmy, na kterých jste byli v kině, zklamali vás?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené filmy, o kterých ani nevíte

Zlaté maliny 2015 – jaké byly nejhorší filmy loňského roku?