Oslavy 100 let republiky se blíží! Kde všude se bude slavit a jak? Proč vznikl nový singl k tomuto výročí a co nabídne film Hovory s TGM?

Den vzniku samostatného československého státu je svátek, který letos připadne na neděli. 28. říjen je ale tento rok zároveň významným jubileem – naše republika oslaví 100 let od svého založení.

Den vzniku samostatného československého státu

Výročí vzniku Československa

Samostatné Československo bylo vyhlášeno 28. října 1918. Do té doby byla naše země součástí Rakousko-uherské monarchie. Byly to právě události První světové války, které vedly k rozpadu císařství. Dne 28. října 1918 zahájila delegace Národního výboru jednání o samostatném československém státu. Zúčastnili se jí Karel Kramář, který se stal později prvním předsedou československé vlády, a Edvard Beneš, který byl hlavním představitelem protirakouského odboje. Na post prezidenta byl navržen Tomáš Garrigue Masaryk, který byl říšským poslancem a zakladatelem České strany pokrokové. Ještě ten den Rakousko-Uhersko uznalo a přijalo všechny podmínky. Masaryk byl v té době v zahraničí a domů se vrátil za bouřlivých oslav jako 1. prezident Československa.

Hovory s TGM

Dílo známé jako Hovory s T. G. Masarykem je třídílný spis, který mezi lety 1928 až 1935 sestavil spisovatel Karel Čapek na základě rozhovorů s prvním československým prezidentem. Kniha se podrobně zabývá Masarykovým životem a odhaluje jeho politické a filosofické názory. Celou událost teď dokumentuje nový český film režiséra Jakuba Červenky. Role Karla Čapka se ujal Jan Budař, a T. G. Masaryka ztvárnil Martin Huba. Snímek je hlavně dialogem dvou mužů, jejichž názory a emoce se spolu střetávají v debatě. Výsledný film je spíše minimalistický a komorní, a zaměřuje se na odkrývání osobností jak Masaryka, tak Čapka. Byl natočen právě teď, k výročí vzniku Československa, a v českých kinech uveden 18. října 2018. I na něj se můžete o víkendu vydat.

Oslavy napříč všemi kraji

Výročí 100 let od založení republiky si budou připomínat všechny kraje. Na víkend jsou naplánovány oslavy snad ve všech větších městech, a nejen tam. Ve středních Čechách budou otevřeny zámek v Mníšku pod Brdy, hrad Český Šternberk nebo Křivoklát. V muzeu T. G. Masaryka v Lánech bude zpřístupněna nová expozice. V jižních Čechách se bude slavit v Táboře, Písku nebo Veselí nad Lužnicí. Míst, kde je připraven speciální program, je bezpočet, takže pokud si chcete naplánovat výlet, poohlédněte se po informacích na internetu, kde nejrychleji zjistíte, jaké akce jsou vám nejblíž.

Ohňostroj, vojenská přehlídka a další akce

Největší oslavy se samozřejmě konají v hlavním městě. Během nastávajícího víkendu bude v Praze otevřena většina muzeí, a to se vstupem zdarma. Vydat se tak můžete na místa jako Národní galerie, Národní muzeum nebo Obecní dům. V sobotu se můžete připojit do slavnostního Pochodu pro republiku, který vyrazí z Kampy na Václavské náměstí. V neděli potom můžete shlédnout vojenskou přehlídku na Evropské na Praze 6. Tato akce si vyžádá i dopravní omezení. Omezen bude i provoz městské hromadné dopravy, a to hned na několika místech.

Většina informací je k dispozici na příslušných webech, a spoustu akcí prezentuje na svých stránkách Pražský magistrát. Oslavy zakončí v neděli 28. října slavnostní ohňostroj, který bude odpalován přímo z hladiny Vltavy v místech pod Letnou, tedy kolem Čechova mostu. Start bude připraven na symbolický čas 19:18.

Připomenout výročí vzniku Československa přijedou v příštích dnech do Česka také zahraniční státníci. V pátek dorazí do Prahy německá kancléřka Angela Merkelová, o slavnostním víkendu metropoli navštíví také francouzský prezident Emmanuel Macron, slovenský prezident Andrej Kiska, a americký ministr obrany James Mattis.

První století republiky

K významnému výročí byla mimo jiné nahrána píseň s názvem Za 100 let. Hudbu a text složili a napsali Jana Infeldová a Jan Vávra, a na zpěvu se podílela početná skupina českých hudebních interpretů. Jsou to například Marek Ztracený, Tomáš Klus, Ewa Farna, Xindl X, Michal Hrůza nebo Debbi. Na singlu ale zpívá spousta dalších, takže se můžete podívat na doprovodný klip. Je pravda, že těch Slováků tam moc není… Protože na počátku naší republiky jsme byli jeden stát. K rozdělení Československa došlo až 31. prosince 1992. Od 1. ledna 1993 tu máme Českou republiku, neboli Česko.

Autor: Eduard havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víme, za co Češi utrácejí na Vánoce nejvíc! Budete se divit! E-shopy mají problémy s dopravci a pošta nestíhá už teď! Myslete na dárky včas!

Automobilismus v ČR: jaké vozy Češi nejvíce kupovali a kupují? Které značky aut jsou nejoblíbenější? Nahlédněte do statistik!