Neformální lékařská terminologie překvapí. Jak se říká třeba pacientům, kteří dělají v čekárně dusno?

Doktoři si potřebují říct spoustu věcí, které by pacient slyšet neměl. Proto se ve světě vžilo pár univerzálních hesel a kódů, kterým rozumí jen ti v bílých pláštích. Co skrývají označení John Thomas, Normal for Norfolk nebo Son of New York?

Neformální lékařská terminologie překvapí. Jak se říká šáhlým pacientům?

Lékařská terminologie je čistě praktická pomůcka. JT (čtěte džej-tý), Znamení Johna Thomase nebo Throckmortonův syndrom. Tři názvy pro jednu a tutéž dodnes lékařskou vědou nevysvětlenou záhadu. Není to tedy úplné mystérium, spíš jen úsměvná záležitost, o které se večer a po pár pivech baví radiologové. O co jde? Řekněme, že se na rentgenu objeví mužský pacient se zlomeninou kloubu pánve nebo stehenní kosti. A na rentgenovém snímku jde vidět, že jeho penis směřuje na tutéž stranu těla, kde je přítomno zranění. Nic, z čeho by se dala dělat věda, nic, co by mělo mít nějaký hlubší smysl. Ale když za jeden den uděláte stovku rentgenů, a na většině je patrná střelka kompasu, pardon, penisu, ukazující směrem ke zdroji bolesti? „Měl ho tam?“ „Měl. Jasného Johna Thomase.“ Prostě záhada.

Divočina z Norfolku

Zkratka N4N se zrodila ve Velké Británii, ale v nejrůznějších obměnách je populární v celém světě. V originálu je to Normal for Norfolk, tedy „na Norfolk běžný“. Co to znamená? Osobně nikoho z těchto končin neznáme, ale Norfolk je podle slov anglických lékařů absolutní vidlákov, i na poměry tamního venkova. Je to prostě Lanžhot jižní Moravy, Bulharsko Evropy. Normálně byste na Pohotovosti volali ochranku, pokud by k vám do sterilní ordinace přišel pacient v zahnojených holínkách a vedl za sebou na provázku metrákové prase s omluvou, že jej nemohl nechat v autě na parkovišti. Ale v Norfolku? Nic, co by vás zase tak překvapilo. Je to lehce neobvyklé počínání pacientů, ale pořád N4N.

Podivín na pětce

Podobného nelichotivého ražení je i termín FLK, tedy funny-looking-kid. Vesele vypadající dítě. Ve skutečnosti se tak neoznačují jen děti, ale i dospělí. Většinou ti, kteří jsou mentálně postižení nebo na první pohled trpí nějakou duševní poruchou. Že je to do krajnosti necitlivé? Jak se to vezme. Jak jinak má sestra sdělit a zdůvodnit lékaři na příjmu, že následující pacient bude potřebovat o poznání pomalejší a citlivější přístup? V dnešní hyperkorektní době to na plná ústa mezi dveřmi ordinace a čekárny říct nemůže. A tak jen zahlásí „FLK!“ a všichni přítomní jsou v obraze. Zvlášť, když je FLK následováno FLP, tedy podobně vesele vypadajícím rodičem.

Teď budeme dělat paniku!

Dcera z Kalifornie (anebo také Syn z New Yorku) je souhrnné označení pro mladé osoby, doprovázející na pohotovost přestárlé příbuzné, pacienty. Na tom by jistě nic špatného nebylo. Jenže tyhle Dcery a Synové z… všemu naprosto a nejlíp rozumějí, počínají si velmi nevybíravě až agresivně, hrozí právníky a hádají se s personálem nemocnice. Dožadují se okamžitého vyšetření svého důchodce, přitom odmítají čekat nebo vyslechnout doporučení lékaře. To ale není všechno. Tomuhle „fenoménu“ se už věnovali i psychologové, a zjistili přitom, že zmínění Dcery a Synové z… poslední léta se staroušky nežijí a vlastně je teď vidí po hodně dlouhé době. Obecně: mladí dělali kariéru (v Kalifornii a New Yorku?) a nějak přitom zanedbali péči o důchodce. A proto to, z pocitu vlastní viny, tak moc hrotí.

Zebry v čekárně nehledejte

Začneme kvízem: Jaká je asi tak šance, že plačící dítě s teplotou 39°C u praktického lékaře má a) chřipku b) spálu c) tropickou krvácivou horečku borro-borro zkombinovanou se žlutou zimnicí, typickou pro západoindická chudinská předměstí? Jasně, tip na první dvě varianty má pro zkušeného lékaře největší váhu. Ale pak jsou tu ještě lékaři mladí, začínající. Plní čerstvě nabitých znalostí, které neváhají použít. Nechtějí nic zanedbat. A tak klidně preventivně provedou vyšetření i na variantu c). Staří a životem protřelí praktikové proto jako radu těm mladým vymysleli úsloví: „Žádné zebry! Protože když na chodbě uslyšíte zvuk kopyt, bude to u nás spíš obyčejný kůň, než exotika z Afriky, ne?“

Krvavý měsíc Červenec

V nemocnicích po celém světě se zachraňují životy, ale občas se tam také umírá. Statistika je v tomhle ohledu neúprosná. To už k tomu tak nějak patří. Pokud nás osobně čeká nějaký operativní zákrok, raději bychom uvítali větší porci štěstí na své straně. Kdy se nemocnicím raději vyhnout? Každý rok v červenci. Proč? Do služby totiž zrovna nastoupili absolventi lékařských univerzit a staří zkušení řezníci jsou zrovna na dovolené. Takže šance, že se něco podělá, je rázem o něco větší. Možná je to jen náhoda, ale čísla nelžou. V USA si statistikové z Kalifornie dali dohromady 62 milionů úmrtních listů, vydaných mezi lety 1979 až 2006. A z nich je patrné, že v červenci se v nemocnicích umírá o 10 % více, než po jiné měsíce v roce.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fitness centra vydělávají víc než kasína. Triky, kterými vás hazard i touha po vypracovaném těle připraví o peníze

Člověk jako zdroj surovin. Pokud myslíte, že z vás nikdy nic nebude, můžete dobře posloužit po smrti