NASCAR přilákal na Autodrom Most tisíce diváků. Závod se neobešel bez bouraček a závadu na voze měl i český jezdec Martin Doubek

Tuzemskou premiéru závodů NASCAR si přes dusivé vedro nenechalo ujít na dvě desítky tisíc návštěvníků. Favorit Jaques Villeneuve závod nedokončil, a český pilot Martin Doubek také nebyl spokojený. Diváci byli ale nadšení.

nascar most

O víkendu se na mosteckém autodromu rozburácely motory legendárních vozů NASCAR. Evropská divize se jmenuje NASCAR Whelen Euro Series, a je to jediná série, která působí mimo území Spojených států. V Čechách se jely závody poprvé, a návštěvnost měla pořadatelům ukázat, jestli se to bude i opakovat. Podle oficiálních zdrojů je pořadatel spokojen, protože i přestože se jednalo o poměrně nešťastně zvolený první víkend prázdnin, kdy spousta rodin mizí pryč, návštěvníků bylo dost. Premiéra NASCAR v ČR tak dopadla podle všeho dobře.

Stejná auta, jen jiní jezdci

Osmiválce Chevrolet s obsahem 5,7 litru mají skutečně brutální zvuk. A co teprve, když na okruhu létají jeden za druhým. Mezi jezdci na trati byl i český závodník Martin Doubek, kterého jsme už v polovině června vyzpovídali v rozhovoru. Jeho auto bylo samozřejmě na startovní pozici v největším obležení fanoušků, kde pilot ochotně rozdával podpisy. Jezdci jsou ze všech koutů světa, a přirozeně i do Mostu zamířili evropští fanoušci tohoto motosportu, kteří své šampiony následují během sezóny.

Velkou pozornost vzbuzoval Jaques Villeneueve, zkušený jezdec z Kanady a mistr světa F1 i vítěz závodů Indianopolis. Právě ten ale závod nedokončil ani v jeden den. Poprvé se vrátil do boxů hned ve čtvrtém kole, a utrženou laminátovou karoserii vláčel za sebou. V první šikaně ho naboural izraelský pilot Alone Day, přestože to neudělal naschvál, jak uvedl Villeneueve. V neděli vydržel o jedno kolo déle, kdy se kus za startem dostal do potyčky s dalšími dvěma vozy. Během tohoto kola pak pro změnu vrazil do Alona Daye, a díky tomu ani ten závod nedokončil. NASCAR je zkrátka kontaktní motosport.

Český závodník nadšený nebyl

Český jezdec Martin Doubek si vedl dobře, ale výsledek nakonec nijak slavný nebyl. V prvním závodě kategorie ELITE 1 startoval zezadu díky vynechanému závodu série, který neabsolvoval kvůli přetrhaným vazům v koleni. Dojel dvanáctý, a v ELITE 2 byl potom šestý. Podle svých slov byl pilot zklamán, když mu ve druhém závodě nevyšel start a navíc během závodu prodřel pneumatiky. Dodržený čas mu alespoň zajistil nedělní start z 5. místa. ELITE 2, ale druhý den víkendu nedokončil, když mu v autě odešla převodovka a to jelo pouze na první rychlostní stupeň. Musel tak zajet do boxů a závod pro něj skončil. Neuzdravené koleno českého jezdce dostalo zabrat a Martin Doubek má teď dva týdny na jeho další regeneraci do příštího závodu série, který se pojede v Nizozemí.

nascar most

Martin Doubek rozdával během grid walk před startem podpisy českým fanoušků.

Jezdilo se celý víkend

Víkend v Mostu ale nebyl jen o závodech NASCAR. Na trati bylo stále na co koukat, závodily juniorské formule, které svým vzhledem připomínají přesně ty z roku 1958, kdy kategorie vznikla. Vyjely i veteráni HAIGO, sdružení nadšenců od roku 2004, které zahrnuje vozy jako Lada Samara nebo Škoda 130 R. Konal se i závod Formule 3, ale přirozeně nejvíc pozornosti přitahovaly nejhlasitější vozy NASCAR. Třeba se budou tyto závody konat v Mostu pravidelně. Doufejme že ano.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

“Mým snem je americký Nascar a svézt se truckem na Dakaru”, říká Martin Doubek před prvním závodem Nascar v ČR

Nascar poprvé v Čechách: Legendární speciály uvidíme v létě. Co mají auta pod kapotou a další detaily o akci