Nad ruletou se dá vyhrát, ale ne vyhrávat, matematika vás vždycky potopí

Pokud chcete hrát na ruletě a vyhrát, asi už vás napadlo podívat se, jestli neexistují nějaké triky nebo návody, jak ruletu obelstít. Existují a je jich opravdu hodně. Není těžké je najít, stránek jak na ruletu, je hromada. Herních systémů ještě víc. Přesto mají jeden podstatný háček. Nefungují, alespoň ne dlouhodobě.

Abychom si to ukázali na něčem konkrétním, vybereme si nejslavnější a nejjednodušší herní systém zvaný Martingale. Jmenuje se tak po chlápkovi, který s nim v Americe kdysi opakovaně rozbil bank v kasinu. Stal se z něj miliardář, pak ale zkrachoval a stejně skončil jako chuďas. Ale to sem nepatří. Podstatný je tenhle systém. Je to primitivní. Vsadíte 1 korunu na libovolnou barvu (červená/černá). Pokud padne, vyhráli jste dvě koruny (vyhrává se vždy dvojnásobek vsazené částky). Pokud padne barva opačná, vsadíte znovu na stejnou barvu, co prvně, ale dvojnásobek, tedy dvě koruny. A tak to děláte pořád, dokud nepadne vaše barva. Vsázíte zkrátka dvojnásobek 2,4,8,16,32, atd. Celý systém vypadá jako neprůstřelný. Přece není možné, aby nepadla jedna barva desetkrát po sobě? Logická úvaha, která ale už naráží na zákony pravděpodobnosti a také zákony kasina.

Jako Martingale s Martingalem nezbohatnete

Matematika říká, že šance, že padne šestkrát po sobě stejná barva je jen 2,16%. Super, tohle je zanedbatelné riziko a vaši korunu v Martingalu jistě vyhrajete několikrát. Ale při 68 zatočeních už je ta šance 50%. Riziko stále roste. A přitom při 68 zatočeních jste vyhráli (na našem příkladu) jen 68 korun. Zkrátka čím déle točíte, tím větší je šance, že přijde černá série a vy se budete s hrůzou dívat, jak padá klidně i devětkrát po sobě stejná barva. To je mimochodem sázka za 256 korun. Tu vsadíte, abyste ve finále získali pouhou jednu korunu. Nicméně problém je ještě někde jinde. Teoreticky by totiž Martingale skutečně byl perpetuum mobile na peníze. Prostě byste sázeli tak dlouho, dokud by černá série neskončila. Jenže kasina mají omezený maximální vklad na 500 euro. V korunách to bude jinak, ale na internetu se sází většinou v eurech. Strop je všude nastaven právě tak, aby umožnil maximálně oněch 9 točení Martingalu. Pak už prostě zvyšovat nemůžete a hra pro vás končí katastrofální ztrátou. Přijdete o všechno, co jste do hry vložili.

Nefunguje nic, jinak by nebyly kasina

Samozřejmě existuje spousta dalších systémů, daleko sofistikovanějších, než je Martingale. U některých jsou už potřeba nejrůznější výpočty, k dalším je potřeba poměrně velký základní kapitál. Všechny mají ale společné jedno – matematika a pravděpodobnost je vždy ve finále proti nim. Pokud by to tak nebylo, ruleta by dávno přestala existovat. Je pravda, že na ruletě někteří lidé zbohatli, jako onen Martingale. Ale nekonečné zástupy ostatních prohráli. Žádný zaručený systém neexistuje. Ovšem přesto se z rulety dá něco odnést, ale pozor, ne dlouhodobě. Většina systémů dojíždí na opakované sázení, kdy pravděpodobnost neúspěchu prudce roste, aniž bychom si to uvědomovali. Přesto vyhrát onu jednu korunu, euro či dolar, to skutečně není problém. Na ruletě lze jednorázově takto vyhrát. S takto malými částkami samozřejmě nemá smysl vůbec kalkulovat.

Bacha na zaručené tajné tipy z internetu

Ruleta je skvělá zábava, když se hraje o knoflíky nebo sirky, dokonce i o peníze, pokud jste připraveni o ně přijít. Jako dojná kráva nikdy fungovat nebude. A kdo tvrdí opak, lže. Všichni ti týpci, co se fotí s drahými auty někde u moře a tvrdí, že mají návod na zázračné zbohatnutí v kasinech a nabízejí nejrůznější Martingaly a další systémy, jsou jen podvodníci. Ve skutečnosti je jejich cíl jen nahnat lidi do kasin, za což mají provize. Jediná rada zní, hrajte pro zábavu a pokud možno raději ne za peníze. Můžete o ně lehce přijít.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo vydělává na ztracených kufrech z letiště?

Nejlepší kasina on-line: Kde hrají fér?