Na trh vstoupila nová herní konzole Nintendo Switch. Je to pecka nebo propadák?

V pátek 3.3.2017 se v obchodech objevila novinka herního giganta Nintendo. Konzole Switch nabízí revoluční systém změny ovládání hry. A co ještě?

Minimálně dva v jednom

Nové Nintendo Switch je průlomovou kombinací přenosného herního zařízení s klasickou konzolí pod televizi. Základem je výkonný tablet, který je samozřejmě přenosný. Doma ho pak stačí nandat do dokovací stanice, která je propojena s televizí, a rázem můžeme hrát na velké obrazovce. Konzole s vnitřní pamětí 32 GB a 6.2″ displejem přehrává v HD rozlišení, takže si poprvé si budeme moci užívat plnohodnotný herní zážitek kdekoliv.

Revoluce v ovládání

Novinka se ovládá pomocí ovladačů Joy-Con. V krabici máte dva, které se připojí z boku k tabletu a handheld je na světě. Jejich odpojením máte pak další možnosti. Dají se držet každý v jedné ruce nebo zapojit dalšího hráče a vybrané hry si vyzkoušet ve dvou. K dispozici máte také Joy-Con Controller, s jehož secvaknutím vzniká malý joypad. Pokud přesto toužíte po tradičním úchopu, můžete dokoupit Nintendo Switch Pro Controller, tedy klasický herní ovladač.

Sdílení, pohybová kamera i vibrace

Levý Joy-Con obsahuje Capture tlačítko, které hráči umožní pořídit jedním kliknutím okamžitý screenshot hraní a dělit se o něj s ostatními prostřednictvím sociálních sítí. Pravý Joy-Con má zase vysílač s NFC protokolem pro interakci s amiibo figurkami, stejně jako infračervenou pohybovou kameru, schopnou detekovat vzdálenost, tvar a pohyb blízkých objektů ve hrách, které tuto funkci podporují. Například dokáže určit, jak daleko je hráčova ruka a jaký formuje tvar. Kromě toho Joy-Cony disponují funkcí HD rumble, jenž přináší realističtější odezvu vibrací během hraní. Tento efekt je opravdu vyladěný a stimulace velice detailní. Navíc konzole podporuje lokální multiplayer, takže se až osm hráčů se může bavit pohromadě.

Nové i staré dobré hry

Na Nintedu Switch si zahrajeme úplně nové hry, typické pro Nintendo, jako The Legend of Zelda: Breath of the Wild nebo Mario Kart 8. Stejně tak kultovní ježek Sonic bude brzy k dispozici ve hře pro novou platformu, a Sonic Mania v duchu retra fanouškům přinese klasický 2D svět plošinovek s nostalgickým grafickým stylem pixel art. Další připravované tituly jsou Minecraft, NBA 2K18, Just Dance 2017 nebo fantasy RPG The Elder Scrolls V: Skyrim.

Cena konzole se u nás pohybuje lehce pod devět tisíc korun. Tak co, půjdete do ní?

Napsal: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V srpnu vyjde Middle-earth: Shadow of War

11 dobrých důvodů, proč nebýt profesionálním gamerem. Nechte si to vymluvit!