Hloupé telefony se vracejí do módy – a přijde i slavná 3310!

Zatímco technologičtí giganti vymýšlejí, jaké cool vychytávky zakomponovat do nových modelů smartphonů, lid si žádá něco jiného – staré hloupé telefony! Proč?

Tak jo, čekali jsme na to dlouho. Spousta trollů o tom na internetu vtipkovala už dlouho a téměř pod každým článkem o chybách dnešních smartphonů se našel nějaký ten komentář, který dojatě vzpomínal na staré zlaté časy jednoduchých a funkčních mobilních telefonů. A Nokia volání fanoušků nečekaně vyslyšela a rozhodla se oprášit legendu. Ale počkat, o čem se to vlastně bavíme?

Nestárnoucí fešanda

Jistě, designově mají dnešní elegantní, z kovu a skla složené smartphony přece jen navrch. Ale jen si vzpomeňte, jaký hit to tenkrát byl. Nokia 3310 byla ohlášena v září 2000 a o pár měsíců později se dostala do prodeje. Je to už neuvěřitelných 17 let a model 3310 od té doby získal bez přehánění kultovní status. Svědčí o tom i masivní prodeje – 126 milionů prodaných zařízení si nepřipíše jen tak něco.

Co jsme na tomhle telefonu milovali nejvíc? Byly to hlavně dvě věci – odolnost a výdrž baterie. Právě baterka dnes pálí téměř všechny uživatele smartphonů. Situace se dlouhodobě zlepšuje, přesto je nepsaným standardem pouhý den aktivního používání, což před více než dekádou bylo něco nemyslitelného. Se starými Nokiemi jste navíc mohli dle libosti metat o zem a všechno přežily. Proto se taky staly výzvami pro spoustu vtipálků, kteří chtěli vymyslet bizarní způsoby, jak dát těmhle nezničitelným produktům na frak:

Zpátky v akci

Na nehynoucí popularitu těchto slavných strojů Nokia stále myslí, už tedy pod patronací Microsoftu. V roce 2015 vypustila do světu novinku s názvem Nokia 105, která cílila právě na uživatele, kteří „hloupé“ telefony chtějí. A o koho se jedná?

Jednak jsou to děti, které se tak mohou snadno a relativně bezpečně seznámit s mobilními zařízeními, přestože dnes ani smartphony v rukou prťavých capartů nejsou výjimkou. Dále samozřejmě důchodci a lidé, kteří technice příliš neholdují. Nezapomeňme na rozvojové země, kde lidé často k internetu beztak nemají přístup, a samozřejmě třeba podnikatele, kteří potřebují záložní telefon jen na volání a zprávy. Dohromady se už o tak malou cílovku nejedná – jen za rok 2015 se takových mobilů prodalo na 44 milionů!

Ale zpět k novým modelům. A hlavně k tomu nejdůležitějšímu. Nová verze Nokie 3310 se totiž bude prodávat i u nás, přestože přesné datum ještě neznáme. Mezinárodně stojí rozumných 59 Euro a její předností je samozřejmě hlavně baterka, která by měla vydržet až měsíc! Jinak se jedná o restaurovanou variaci původního telefonu, takže design je trochu modernější a výbava jakbysmet. Najdete v ní 2MP foťák, 2G internet a barevný displej o velikosti 2,4 palce. A hlavně Hada!

Škarohlídi budou brblat, že tohle přece není tak jejich slavná třicettřidesítka, ale jinak to v současnosti asi udělat nešlo. Nová verze svému jménu ostudu nedělá a fanoušky přelomu milénia nejspíš potěší. Jak se na ni díváte vy? Zvládli byste přechod zpátky k hloupému telefonu, nebo už jste si až příliš zvykli na pohodlí moderních mobilů? Pište pod článek.

Autor: Rimsy