Vybíráte tablet? Pomůžeme vám!

Tablety jsou malými počítači, které zvládají vykonávat většinu toho, co přenosné počítače. Můžete tak kupříkladu surfovat na internetu, fotit, chatovat s kamarády, sledovat videa, poslouchat hudbu, vyřizovat si elektronickou poštu, hrát hry nebo tablet využívat jako čtečku elektronických knih. Je jasný, že to víte, ale umíte si vybrat ten správný?

Výběr tabletu

Oproti smartphonům mají tablety většinou o něco rozměrnější displej (zpravidla mezi 7“-10,5“ – na trhu jsou však k dispozici větší i menší kousky) a jsou lépe uzpůsobeny k zprostředkování jedinečného multimediálního zážitku. Přece jen si uživatel film užije daleko více na 10“ tabletu než na obrazovce většiny méně rozměrných chytrých telefonů. Naopak z většiny tabletů si nezavoláte ani nepošlete SMS, i když jsou vybaveny 3G (respektive 4G) funkcionalitou – ta totiž slouží pro zajištění připojení k internetu. Je nám jasné, že tohle všechno už jste nejspíš věděli, opakování je ale matkou moudrosti. Jak tedy vybrat tablet, který bude vyhovovat právě vám? Položte si následující otázky.

K čemu tablet hodlám používat?

Plánujete tablet využívat jen k základním činnostem typu brouzdání na webu, zevlování na Facebooku, posílání e-mailů nebo sledování filmů, postačí vám většina základních modelů. Chcete tablet využívat k práci nebo ve škole namísto notebooku? Sáhněte po takovém, který vám bude vyhovovat ergonomicky, na trhu jsou k dispozici i modely s klávesnicí, která výrazně usnadňuje psaní (dokoupit lze i externí klávesnici). Budete hrát hlavně hry? Pak vás zajímají nabušené a výkonné tablety, které zajistí, aby se vám hry netrhaly. Ideálně si udělejte seznam všech vašich požadavků, a z něj při výběru vycházejte.

Android, Windows nebo jablko?

Neutralita není řešením, při volbě tabletu se tak budete muset rozhodnout pro některý z dostupných operačních systémů. Trhu přitom vévodí trojlístek Google Android, Microsoft Windows a Apple iOS. Každý má svá pro a proti, iOS je velmi intuitivní, skvěle optimalizovaný a nabízí velký výběr aplikací (aktuálně více než milion). Jde však o proprietární systém, takže by se vám výběr zúžil v podstatě jen na iPady od Apple.

Naproti tomu Android, který je open-source, nabízí velkou variabilitu různých zařízení a technicky zručnější uživatelé si s ním mohou pěkně vyhrát. Pro Android je rovněž dostupná plejáda aplikací (ještě víc než pro iOS) a příslušenství.

Pro Windows 8 je sice na trhu zdaleka nejméně aplikací, zase ale dostanete tablet kompatibilní se systémem ve vašem počítači, pokud tedy používáte aplikace od Microsoftu a na tabletu hodně pracujete, určitě jej zvažte. Ani s jedním systémem rozhodně nešlápnete vedle, jen se každý z nich zkrátka lépe hodí pro něco jiného.

Jakou chci obrazovku, jakou kapacitu úložiště a stačí mi Wi-Fi?

Velikost obrazovky vybírejte v závislosti na tom, jak tablet hodláte používat. Pokud s ním hodně cestujete a nosíte jej do terénu, volte menší úhlopříčky, jestli jej používáte hlavně na gauči a v posteli, sáhněte spíše po větších. S obrazovkou úzce souvisí také její rozlišení. Mezi nejlepší na trhu aktuálně patří Amazon Fire HDX 8.9″ s rozlišením 2 560×1600 obrazových bodů. Obecně však platí, že při 10palcový tablet by měl mít rozlišení alespoň 1 280×800 bodů. Ale samozřejmě – čím více, tím lépe.

Z hlediska kapacity úložiště nabízí dnešní špičkové tablety 128 GB integrované paměti. Mnohem častěji však narazíte na varianty s 16, 32 nebo 64 GB. Zvažte, kolik místa budete potřebovat na filmy, hudbu a další soubory, u tabletů s menší kapacitou určitě vyžadujte rozšiřitelnost o microSD karty.

Některé tablety nabízejí pouze Wi-Fi. Pokud víte, že se hodláte k internetu připojovat výhradně tímto způsobem, není co řešit, často se ale hodí možnost použít tablet i mimo dosah Wi-Fi. Pro tento případ volte modely s podporou dalších variant připojení, jako 3G, 4G či LTE.

Nakonec si tablet před koupí také pořádně osahejte, aby se vám pohodlně držel a používal (myslete přitom i na jeho váhu).

Potřebujete poradit s výběrem vhodného tabletu? Napište nám do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Windows 10 v PC i telefonu. Vrací se tlačítko Start a co ještě?

Super speciální notebooky pro vás!