Na co se těšit v šesté sérii Her o Trůny?

Loni v červnu mohli všichni fanoušci bouchnout, když viděli tak moc otevřené finále páté série a uvědomili si, že na pokračování budou čekat celých příštích deset měsíců. Dnes je už většina z té doby konečně za námi, a před sebou máme právě úplně poslední týdny do toho, abychom zase sledovali osudy živých i mrtvých z Her o Trůny. A na co se můžeme těšit?

Premiérový první díl spustí HBO na svých obrazovkách v neděli 24. dubna, a podle všeho se tento rok určitě nedočkáme žádného předčasného úniku. Žádné médium na světě podle slov komerční televizní stanice nedostane kopii ani jednoho dílu, a tak budou tajemství nově příchozí série neznámá všem až do té úplně poslední chvíle. Zůstane Jon Snow mrtvý? Zachrání Daenerys její drak ze spárů dothrackých jezdců, a co vůbec Bran za Zdí a Sam s Fialkou na svých toulkách Západozemím?

Je pryč…

Odpověď na první otázku je stále nejasná, i když právě kolem ní fanouškovská základna brodí nejčastěji a vytváří ty nejbázlivější teorie. Samotný herec, Kit Harington, přiznal, že strávil asi dva měsíce s natáčecím štábem, neústupně ale tvrdí, že hrál jenom své mrtvé tělo. Kolem toho tak prý budeme chodit až několik epizod za sebou patrně až do momentu, kdy ser Davos vytáhne z pochvy Dráp a vybojuje… nikdo neví co. Je možné, že zdeptaná Mellisandra se zmůže na nějakou magii a proces oživování, stále to ale zůstává pouze jednou z teorií.

f9c39670-cc56-0133-a26a-0e55e2be01e5

Bohužel to zatím vypadá vážně permanentně

Přidáme na divokosti

Ve druhé otázce je pro změnu už poměrně jasné, že Daenerys si u dothackého khalasaru nekrátkou chvíli určitě pobrečí. Její nápadníci ser Jorah s Daariem Naharisem jsou své královně na stopě a pomalu, ale jistě se blíží. Produkce ale obsadila do castingu čtyři nové herce, kteří si mají zahrát divošské Khaly z obrovského khalasaru, takže u téhle scenérie se určitě nějakou dobu zdržíme. Několik týdnů stará ukázka nám ale ukazuje i do kolosálních rozměrů narostlé tělo dračího ochránce Drogona, který si to po nebi štráduje nad zástupem drobných lidí. Záchrana tedy nakonec asi dorazí.

13

Zahojil se a vyrostl

Železné ostrovy se vyloďují

Na cestě vlastní záchrany jsou i Sansa s Theonem, o kterém si jeho sestra i otec myslí, že je mrtvý. To je tak všechno, co se ví ke kapitole těchto utečenců, novinky nás ale čekají právě ve zmíněné rodině Greyjoyů. Ti zase po bitevních pletichách na Severu vycítili svoji příležitost a vystrkují růžky. Vedle Yary se postaví její strýc Euron, který je mladším bratrem hlavou rodu Balona. O jeho hrozivé reputaci svědčí už jen to, že jeho loď Ticho dostala své jméno proto, že Euron většině své posádky vlastnoručně vyřízl jazyk. Hrát ho bude herec Pilou Asbaek.

Poznáme spoustu nových postav

Z dalších rodů více do hloubky poznáme taky pokolení, ze kterého vzešel Samwell Tarly. Poznáme jeho bratra Dickona, kterého si zahraje jeden z vedlejších herců z Harryho Pottera, Freddie Stroma, a také jeho otce Randylla, kterého bude hrát James Faulkner. Zatím nevíme, jak tito vazalové rodu Tyrelů zapadnou do příběhu, Sam ale s určitostí a Fialkou míří do velké Citadely, kde hodlá získat řetěz a znalosti Mistra, což je podle něj nejlepší způsob, jakým může pomoct Západozemí proti Bílým chodcům.

A staré postavy se vrátí

S Bílými chodci bude mít co do činění Bran Stark, které se po celé sérii konečně vrací do děje Her o Trůny se svým novým mentorem, Tříokoým havranem, kterého ztvární Max von Sydow. Mladý Stark tak určitě prohloubí své dovednosti s darem vidění a převtělování. Není proto ani divu, že v záběrech v ukázce Bran stojí. Havran mu totiž nepřislíbil to, že bude chodit, ale že bude létat.

Vrátíme se hodně daleko

Hodně lidí doufalo, že se v šesté sérii ve flashbacích podíváme k Věži radosti a možnému původu Jona Snowa. Jeho otce (?) Eddarda totiž čekalo nové obsazení mladším hercem, a tím hercem byl vloni na podzim vybrán třináctiletý Sebastian Croft. Parťáka mu bude dělat v devatenácti letech starší Sam Coleman, který hraje mladého Hodora. Určitě se tak podíváme do Nedovi minulosti, bude to ale dál, než jsme mysleli a zůstaneme určitě na Zimohradě.

ned-stark-147097

Podoba tam je

Jinak nás ale ovšem opět čeká exotika v podobě měst Dornu nebo Braavosu, kde čeká slepá Arya, a podíváme se i do hlavního města Západozemí, Králova přístaviště, kde má Cercei nedořešené účty s Nejvyšším vrabčákem. Určitě dojde na obušky a meče, no a tasit nebude nikdo jiný, než vylepšený Hora, ser Robert z Královské gardy.

Přidáte k našim informacím i něco z vlastního soudku?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené filmy, o kterých ani nevíte

Občanská válka: Nejlepší film roku?