Multi Level Marketing neboli pyramida. Jak poznat, že jde o podvod? Jak se nenechat zmanipulovat od takové firmy?

Možná už jste to také zažili. Zavolal vám nějaký bližší či vzdálenější známý, případně někdo úplně cizí, a pod rouškou tajemství začal vyprávět, jak aktuálně buduje silný tým, potřebuje někoho s tahem na branku a domnívá se, že jste to právě vy. Jméno společnosti ovšem neprozradí, protože mu přijde důstojnější, sdělit vám vše na osobní schůzce z očí do očí. Co že se to vlastně právě stalo? Pouze to, že někdo z těch, kdo má na vás telefon, vstoupil do tzv. MLM, nebo hůře do pyramidy. Jak se tedy nenechat napálit?

multi level marketing jak se nenechat napálit

MLM, Multi Level Marketing či síťový marketing je formou přímého prodeje, který, zdá se, funguje. Na druhou stranu se tímto názvem často zaštiťují i společnosti jedoucí v tzv. pyramidě, jež je ilegální.

Pyramidové schéma vs. Multi Level Marketing

Pyramidové schéma je takové schéma, kdy danou společnost drží nad vodou noví členové. Ať už je tedy předmět jejího působení jakýkoli (prodej produktů, domény, pojištění apod.), je neustále nutné do systému přivádět další a další lidi, kteří jsou odměňováni za to, že přivedou další a další lidi. Takový model je však z dlouhodobého hlediska neudržitelný a zbohatnout mohou v podstatě jen ti na hoře, tzn. na vrcholku pyramidy. Většina členů z nižších pater si nicméně nevydělá ani na slanou vodu.

Co je legální a co ne

Rozdíly mezi pyramidou, která je nelegální, a Multi Level Marketingem sice na papíře existují, hranice jsou ovšem poněkud prostupné. Teoreticky a hodně zjednodušeno řečeno však v MLM dochází (či by mělo docházet) k normálnímu obchodu s produkty či službami, které mají pro uživatele svou hodnotu, zatímco pyramida žije buď z vkladů nových členů, anebo z povinnosti nakupovat (většinou velmi) předražené výrobky ve velkém množství, které lidi ani nevyužijí.

Nové zbraně a sofistikovanější systémy

Nechceme tvrdit, že všechny společnosti zabývající se síťový marketingem jsou nutně špatné, nicméně průšvihů se v této oblasti událo v minulosti obrovské množství. Autoři takových systémů jsou navíc neustále sofistikovanější v tom, jak profesionálně působí.

Kdy zpozornět?

Multi Level Marketing existuje již od 40. let 20. století, přičemž se časem přidaly všechny pochybné mutace. Není tedy divu, že za desítky let existence byl vytvořen postup, jak do toho kterého systému efektivně nalákat nové lidi. Jak tedy poznáte, že je daná nabídka minimálně pofiderní? Kritérií existuje hned několik.

  • Jak už bylo zmíněno, nebude-li vám sděleno jméno společnosti, něco tady „smrdí“. Důvod, proč členové pyramidového schématu nechtějí sdělovat název „na dálku“, je přitom prozaický. Pak byste si totiž mohli najít recenze na internetu, které nebývají pozitivní. A z očí do očí se navíc lépe manipuluje než po telefonu či v internetové diskuzi.

Jedinečná příležitost. Opravdu?

Podobné nabídky se jen hemží výrazy jako „jedinečná příležitost“, „nebude se opakovat“, „vyděláte krásné peníze“ apod. Mantrou je také finanční nezávislost neboli teď budete chvíli makat a pak už na vás do konce života čeká tzv. pasivní příjem, tzn. nohy na stole a peníze na účtu.

Dejte si pozor na vstupní poplatky, často skryté za nákupy různých balíčků, motivačních CD apod. Ostatně proč byste měli platit za to, že budete dané společnosti vydělávat? Vždyť kvalitní obchodníci se dnes platí zlatem.

Kdo za nabídkou stojí

Bude-li se jednat o finanční produkty (pojištění apod.), zamyslete se nad tím, proč vám je často nabízí člověk, jenž evidentně nedávno dosáhl dospělosti, zřejmě bydlí u rodičů a o své finance se nikdy sám nestaral. Je přitom zcela běžné, že mladík absolvoval pouze několikadenní kurz. A někdo takový má rozhodovat o vašich penězích?

Příliš úžasné není vždy úžasné

Pokud jde o prodej produktů, často vám bude vtloukáno do hlavy, jak jsou úžasné a exkluzivní, a díky tomu stojí hodně. Jistě, v 90. letech, kdy se tyto systémy do ČR dostaly, na tom něco mohlo být. Dnes však stojí takřka na každém rohu „obchoďák“, nějaký specializovaný obchod a existuje mnoho e-shopů, takže takové argumenty bývají velmi diskutabilní.

Fanatické obhajování

Typickým znakem, a to zejména v internetových diskuzích, je až fanatické obhajování pyramidy a urážení všech, kteří mají něco proti. To dokládá, že už má autor do mozku patřičně naděleno ze školení, anebo sám v systému „utopil“ dost peněz, takže nutně potřebuje nalákat nové členy – samozřejmě pod sebe, aby z toho něco káplo.

Kdy a jak vás mají v hrsti

Můj kamarád říkal, že jeho kamarád… Troufáme si tvrdit, že většina lidí kolem sebe úspěšné lidi z této oblasti nezná. Hodně z nás už ale slyšelo právě takovou větu…

Pokud už se dostanete na školení, typická je snaha o zmanipulování. Mějte však na paměti, že drahé obleky přednášejících jsou často placeny z kontokorentu a jejich moderní vozy venku byly v mnoha případech koupeny na leasing. Zkrátka a dobře hra na boháče. Takovým lidem ovšem zfanatizovaný dav často tleská a v myšlenkách už mnozí myslí na to, co si koupí za svůj první vydělaný milion. Sporťák, dům nebo každý den láhev archivního vína?

Jít do síťového marketingu, nebo nikoli?

Možná si říkáte, jak mohou být pyramidové systémy legální. No, ony nejsou, ale… Z pohledu zákona jsou takové společnosti postihnutelné buď těžce, anebo v delším časovém horizontu. Navíc mnohdy skutečně není jasné určit, zda se jedná o MLM, nebo čistokrevnou pyramidu. Mnohé varianty síťového marketingu sice podporují i známé osobnosti (Donald Trump atd.), případně vysokoškolští profesoři (především ekonomického ražení), problémem ovšem je, že např. některé VŠ s podobnými společnostmi přímo spolupracují…

Nejsou jen ti špatní

Samozřejmě nechceme tvrdit, že všechny MLM společnosti jsou podvod, to vůbec ne. Nikdy byste se však nikým neměli nechat zmanipulovat. Než něco podepíšete, vezměte či čas na rozmyšlenou, danou společnost si pořádně proklepněte na internetu a smlouvu si důkladně přečtěte od začátku do konce. Nenechte si zkrátka a dobře zatemnit mozek vidinou snadného zbohatnutí!

Pozor na rodinu a blízké

Na závěr dodejme, že účast v mnoha podobných systémech mívá negativní vliv na sociální vazby jedince. Ten totiž často nedokáže nelanařit rodinné příslušníky a známé otřepanými frázemi, takže se mu nakonec většina lidí začne spíše vyhýbat. Na druhou stranu se bezpochyby může jednat o zajímavou zkušenost. Pokud se totiž nenecháte zmanipulovat a budete mít i nadále vlastní hlavu, lze se u serioznějších společností ledacos naučit.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podvodné inzeráty při hledání práce. Těmhle se vyhněte!

Nejhorší práce na světě! Tohle fakt dělat nechcete!