Podvodné inzeráty při hledání práce. Těmhle se vyhněte!

Hledáte práci a narazili jste supernabídku? Pak se mějte raději na pozoru. Ne že by všechno muselo nutně zavádět podvodem, ale jak se říká: „důvěřuj, ale prověřuj“.

Jak nenaleteť při hledání práce

Pochybné inzeráty!

Znáte to, snad každý hledá vysněnou práci. Kolik z nás má ale takové štěstí, je trošku jiná věc. Pokladní ze supermarketu vám totiž asi jen těžko s úsměvem od ucha k uchu oznámí, že si takový „džob“ od malička přál. Buď jak buď, pokud vám stávající práce opravdu nevyhovuje, možná je nejvyšší čas na změnu. Jenže pozor! Internet je dnes zaplaven inzeráty, které jsou pochybné a útočí na lidskou chamtivost, případně se snaží napálit ty, jež se ocitli v těžké finanční nouzi.

Touha po penězích i zoufalá situace zatemňují myšlení, a tak mnohým podvodníkům kvete pšenka. Co tři měsíce pak mají nové auto a jsou vysmátí. Zákony navíc často bývají na takové lidi krátké. Kterým inzerátům se pro jistotu obloukem vyhnout?

„Vyděláte si desetitisíce za pár hodin, a to v podstatě ani nehnete prstem!“

Znáte to, vysoké výdělky, minimum práce, navíc nejsou potřeba žádné zvláštní znalosti ani zkušenosti a práci zvládne levou zadní úplně každý. No, neberte to! Netřeba asi rozvádět, že v tom nepochybně bude nějaký ten háček či v tomto případě spíše pořádný hák.

„Pecka práce. Jméno firmy a předmět činnost vám ale sdělím až osobně, teď ne!“

Mnozí podvodníci samozřejmě nechtějí či nemohou vyložit ihned karty na stůl. Každý je totiž lépe zmanipulovatelný z očí do očí. Navíc na webech, kde lze u nabídek práce diskutovat, by mohla být ona dokonalá „facha“ podrobena nemilosrdné kritice.

„Teď vám sice zaplatit nemůžu, ale až se projekt rozjede, budeme všichni za vodou!“

Aneb budete pracovat do umdlení s nejistým výsledkem. Zadavatelé podobných nabídek také zřejmě jaksi zapomněli, že ze vzduchu se příliš živin získat nedá. Pokud navíc svému projektu tak moc věří, proč si na něj nepůjčí či si neseženou investora? Že by to tedy nebyla taková dojná kráva, jak o tom informují?

„Zaplatíte vstupní poplatek, budete moci začít prodávat a vše se vám tisíckrát vrátí!“

Nikdy neberte práci, kde po vás budou chtít něco platit předem. Nemusí to být nutně podvod, ale zkrátka a dobře to smrdí. Navíc o opravdu dobré prodejce se majitelé firem rvou jako psi, protože jich je obecně nedostatek. Tak na co platit vstupní poplatek?

„Vstupte do našeho MLM: vyděláte si na letadlo a možná dokonce na pyramidu!“

MLM neboli Multi Level Marketing opět nemusí být podvod, ale často tomu tak bývá. Ve zkratce jde o to, že budete pracovat pod někým a shánět někoho pod sebe, z čehož budete mít provize. Většinou se ale napakují jen ti, co do systému vlezli včas a jak ukazují mnohé případy (viz nedávaná kauza Recyclix), MLM končívá neslavně.

„Musíte se rozhodnout okamžitě, jinak máte smůlu!“

Rozhodovat se pod nátlakem není nikdy dobré a navíc je to celé dost nesmyslné. Firmy si totiž zájemce o práci pečlivě vybírají a nemají důvod na ně přehnaně tlačit. Setkáte-li se tedy s tlakem na podepsání smlouvy, raději udělejte čelem vzad.

„Nabízíme úžasnou práci v zahraničí, domorodci už na vás netrpělivě čekají!“

Jistě, cizinci často v zahraničí pracují za menší peníze než místní, takže firmy po nich rády sáhnou, nicméně… Pokud vám někdo bude v Čechách slibovat modré z nebe za to, že odjedete pracovat za hranice, buďte na pozoru. Navíc když po vás bude „nečekaně“ chtít nějaké peníze předem.

„Neuvádíme sice své údaje, ale to vás nemusí zajímat, my platíme!“

Identifikační údaje jsou povinností! Nemá-li je tedy firma či jedinec na svém webu, honem pryč. Dnes navíc není problém si kohokoli „prolustrovat“ na internetu, takže se o svém případném zaměstnavateli zkuste dozvědět co nejvíce informací. Třeba skrze zkušenosti bývalých zaměstnanců a oficiálních rejstřících firem.

„Budete pracovat z domova a vyděláte si balík!“

Práce z domova dnes Běžnou záležitostí, ale jedná se především o specialisty v různých oborech (programování, grafika, copywriting atd.). Mnohé nabídky práce vám však slibují snadné výdělky, a to např. za plnění obálek. A světe div se, opět musíte nejprve obětovat nějakou tu kačku a nakonec děláte něco trochu jiného. Jak nečekané…

 „Máme pro vás fantastickou práci, ale nejdřív od vás chceme něco vědět…“

Nikdy, ale opravdu nikdy nesdělujte cizím osobám citlivé údaje o sobě, dokud si pořádně neprověříte, o koho se to vlastně jedná. Bude-li někdo dokonce žádat informace o vaší rodině či přátelích, honem pryč, protože to rozhodně není standardní postup.

Máte vlastní špatné zkušenosti s pracovními inzeráty? Podělte se s ostatními. Jen tak se dá proti nekalému chování bojovat.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejhorší práce na světě! Tohle fakt dělat nechcete!

Přichází nová sociální síť Workplace. Má šanci uspět?