Mobil pro každého! Ani v Sýrii není o chytré mobilní telefony nouze!

Řada lidí se pohoršeně podivuje skutečnosti, že telefony s dotykovým displejem mají i chudí utečenci. Hned vám vysvětlíme, jak je to možné.

Pryč je doba, kdy byly mobily patřičně drahou výsadou, na kterou vážně neměl každý. Dnes jsou dotykáče velmi dostupné, a to i pro zájemce z rozvojového světa. Podívejme se na takovou Sýrii, odkud je většina utečenců.

Jistěže ve srovnání se západními státy Sýrie ekonomicky zaostává, na druhou stranu však rozhodně nepatří k nejchudším (ač je nyní zdecimovaná probíhající občanskou válkou). Podle posledních dostupných ekonomických ukazatelů z roku 2007 bylo HDP Sýrie 1850 USD na hlavu, více než třeba v Egyptě (1620 USD na hlavu). Každý, kdo byl v Egyptě na dovolené, přitom musel vidět, že většina Egypťanů má svůj dotykáč.

Také údaje na CIA World Factbook poukazují na vysokou penetraci mobilních telefonů v Sýrii. Podle nich mělo v roce 2014 vlastní mobil celých 87 % Syřanů. Pro srovnání, v Egyptě to bylo 110 %, ve Velké Británii 123 % a u nás dokonce 131 % (tedy 131 mobilních telefonů na každých 100 českých občanů). Jsme prostě borci.

Kolik mobilů je tedy ve světě?

Dobrá otázka, údaje se ovšem různí. Tak třeba hojně citované počitadlo na stránkách GSMA Intelligence hovoří o více než 7,5 miliardy mobilních zařízení. Do toho ovšem nespadají zdaleka pouze telefony, ale například také tablety a další přístroje v tzv. internetu věcí.

Konkrétně o mobilních telefonech se hovoří například v aktuální studii společnosti Cisco, podle níž je jich na světě něco okolo 4,3 miliardy. Během pouhých pěti let se ovšem má toto číslo vyšplhat až na 5,2 miliardy. Mobilním telefonem tedy budou disponovat zhruba 2/3 celosvětové populace (dnes je to asi ½). Podle výsledků studie Ericsson Mobility Report je pak zhruba 45 % používaných mobilů světa chytrých (smartphonů).

Tak schválně, kolik starých mobilů škudlíte doma vy?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější mobilní telefony roku 2014

Nejúžasnější mobilní aplikace, která vám vylepší sex