Jak zrychlit mobil s Androidem? Postačí 5 základních triků

Mobilní telefony s Androidem jsou dnes velmi oblíbené a má je už téměř každý. Jenže právě tyhle typy chytrých mobilních telefonů nikdy nevydrží dlouho fungovat tak, jako na začátku. Ptáte se, proč a jak to napravit? Nemusíte hned svůj mobil zatracovat a pořizovat nový. Zkuste tyto triky!

mobil

Proč se mobilní telefony zpomalují?

Na tuhle otázku existuje velmi jednoduchá odpověď. Je to dáno samozřejmě užíváním, jelikož do telefonu stahujeme aplikace, hry, ukládáme obrázky a videa, a tak se zpomaluje jeho výkon. A to má samozřejmě velmi negativní vliv na používání. Je to někdy nepříjemné, když v tu nejméně vhodnou dobu nemůžeme rychle spustit ani ty nejzákladnější funkce. Čím je pak mobil s Androidem starší, tím je to ještě horší a je třeba s tím něco udělat. Zkusit toho můžete naštěstí více.

Zkontrolujte úložiště

Tohle je základní chyba – přeplněné úložiště výrazně ovlivňuje rychlost telefonu, přitom je to to nejjednodušší, co si můžeme pohlídat. Stačí, když si kontrolujete stav úložiště. To by mělo mít alespoň 20% rezervu. Jakmile je úložiště plné z více jak osmdesáti procent, automaticky zpomaluje.

A jaké je řešení? Vymažte, co můžete, třeba nepoužívané aplikace, stažené hry a podobně. Řešením je i paměťová karta a samozřejmě si můžete soubory zálohovat, čímž telefonu značně ulevíte a také jej bleskově zase zrychlíte. Je dobré si hlídat, zda v něm máte skutečně jen to, co využíváte. Důležité fotografie nebo videa se snažte pak zálohovat, abyste o ně nepřišli.

Sledujte upozornění

Také se snažte vždy číst všechna upozornění, které vám mobil naservíruje. Dnešní smartphony někdy samy umí upozornit, jak už na zaplněné úložiště, tak i na to, že máte v mobilu nepoužívané aplikace a ty je třeba smazat. Zajistíte si tím mnohem plynulejší provoz zařízení.

Když to nejde, restartujte!

Stará a snad nejlepší rada. Cokoliv, co nejde, to vypněte! Děláme to tak asi se vším a platí to i telefony. Může se stát, že se vám mobil zasekne, některé funkce či aplikace nereagují, jak by měly, a pak je nejlepší ho restartovat. Koneckonců i dříve výrobci radili, že by se měly mobily s Androidem restartovat pravidelně. To pomáhá udržet přístroj opět v plynulém chodu. Hlavně tedy u starších typů nebo u těch levnějších modelů je důležité restartovat zařízení i několikrát týdně nebo alespoň několikrát do měsíce.

Aktualizace

Výrobci vydávají obvykle ve velmi krátkých časových intervalech aktualizace softwarů. Ty opět pomáhají udržet plynulost provozu mobilu a jeho funkcí, takže mají vliv samozřejmě i na rychlost a kvalitu užívání. Kdykoliv vám je tedy aktualizace nabídnuta, neodmítejte a neodkládejte to na později. Každá aktualizace je krokem vpřed.

Tovární nastavení

Do továrního nastavení se telefony uvádějí obvykle jen v krajních případech. Je to v podstatě ta poslední možnost – a určitě se k tomu ani vy nebudete chtít uchylovat hned, jen v nejnutnější situaci. Když je totiž zařízení uvedené do továrního nastavení, začíná se od začátku.

Procesem se smažou veškerá data, soubory a aplikace, vše je potom nutné nastavit od začátku, jako když jste mobilní telefon drželi v ruce úplně poprvé. Před tím, než tento krok provedete, je opravdu důležité všechny soubory, o které nechcete přijít, zálohovat. Kontakty je pak lepší uložit na SIM kartu nebo přijdete i o ně. Každopádně by tento krok měl vést ke zlepšení funkcí a stavu mobilního telefonu, u straších zařízení ale nemusí být výsledek úplně ideální.

Je třeba si uvědomit, že mobilní telefony s Androidem nemají tak dlouhou životnost, jakou bychom od nich asi očekávali. Prodloužit svému přístroji ji ale můžete právě tím, že se o něj budete starat, jak jsme zmínili výše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Šílené mobilní aplikace: Deníček stolice nebo ukazatel tmy

Rychlé zapínání jako u mobilu. MateBook 13 má funkce, které jinde nebývají