Mistři bojových umění mezi herci. Kdo patří mezi největší legendy východních i západních filmů. Zavzpomínejte s námi

Akční filmy mají svoje obdivovatele po celém světě. I když si někteří herci vystačí se svými svaly a drsným výrazem, jiní na plátně naplno ukazují své skutečné dovednosti. Mistři v bojových uměních se najdou i mezi herci. Kteří jsou ti nejznámější?

Mistři bojových umění mezi herci. Kdo patří mezi největší legendy

Mistři bojových umění mezi herci z východu

Bruce Lee

Bruce Lee je asi největší legendou mezi mistry bojových umění ze všech herců. Přestože se narodil v San Franciscu, brzy poté se celá rodina vrátila do Hong Kongu, takže proslul v asijských filmech. Mistr bojových umění, který vytvořil i jedno vlastní (Jeet Kune Do), se ovšem nedožil premiéry svého nejslavnějšího snímku Drak přichází. Zemřel 20. července 1973 na otok na mozku, který asi způsobila alergická reakce na prášek, jejž si vzal proti bolení hlavy. To přitom zřejmě zapříčinilo natáčení filmu Hra smrti.

Jackie Chan

Další legenda mezi herci, kteří předvádějí na filmovém plátně neuvěřitelné akční kousky. Mladý Jackie si zahrál i po boku Bruce Lee a po jeho předčasné smrti postupně převzal roli největší asijské legendy akčních filmů. Aktuálně patří herec, který nedávno oslavil 65. narozeniny, k nejznámějším asijským hvězdám vůbec. Díky kung-fu, choreograficky úchvatným akčním scénám i stylu humoru nakonec dobyl také USA a objevil se i v populárních hollywoodských filmech jako Tenkrát na východě.

https://www.youtube.com/watch?v=dLcTrr3wGtY

Jet Li

Jet Li (vlastním jménem Li Lien-ťie) patří také k veteránům filmů plných bojového umění. Dnes 56letý herec se v mládí začal věnovat wu-šu a dokonce se dostal do čínského národního týmu. Ve filmu se objevil poprvé v roce 1982 (Klášter Šaolin) a od té doby natočil desítky dalších snímků. Patří mezi ně i slavné asijské filmy jako Hrdina (2002), ale také hollywoodské bijáky. Zahrál si např. ve všech třech dílech Expendables: Postradatelní, a to i po boku některých dalších herců z našeho výčtu.

Tony Jaa

Tony Jaa patří mezi herci-bojovníky k mladším ročníkům, protože se v thajském Surinu narodil 5. února 1976. Muž vlastním jménem Panom Yeerum v mládí obdivoval všechny tři výše zmíněné herce. Pod jejich vlivem se začal učit různá bojová umění, jako taekwondo, Muay Thai apod. Nakonec se přes kaskadérství dostal také k herectví. Do srdcí diváků se zapsal především sérií Ong-Bak.

https://www.youtube.com/watch?v=8UVKgoatGTE

Donnie Yen

Donnie Yen se narodil v roce 1963 v Číně. Vzhledem k tomu, že jeho matka byla přebornicí v kung-fu, bylo jasné, jakým směrem se vydá i syn. Ten se nakonec stal několikanásobným šampiónem čínských bojových umění. Výraznou stopu zanechal také v kinematografii. Ve filmech se objevoval od roku 1984. Po boku Jackieho Chana se např. ukázal ve snímku Rytíři ze Šanghaje (2003), nicméně jeho nejslavnější rolí je Ip Man (2008), kde Donnie ztvárnil slavného učitele Bruce Lee.

Mistři bojových umění mezi herci na západě

Jean-Claude Van Damme

Tento belgický herec se narodil v roce 1960 jako Jean-Claude Camille François van Varenberg. Mistr v karate, taekwondu a kickboxu patřil k největším akčním hvězdám 80. a 90. let. I když se objevoval spíše v béčkových filmech jako Univerzální voják (1992), mnoho z nich má dodnes status „kultovní“. Van Dammovi se sice ve světě filmu dařilo, ale propadl alkoholu a drogám a ze světa kinematografie se vytratil. Comeback ale zažil v roce 2012 ve filmu Expendables: Postradatelní 2.

Chuck Norris

Chuck Norris, vlastním jménem Carlos Ray Norris Jr., je nejstarším mužem v našem výčtu (*1940). Nejenže se jedná o mistra bojových umění, ale stejně jako Bruce Lee dokonce vytvořil jedno vlastní – Chun Kuk Do. Chuck trénoval např. i Stevea McQueena, přes něhož se nakonec dostal k filmu. Objevil se sice po boku Bruce Lee ve snímku Cesta draka (1972), většina jeho filmů ale neměla valnou kvalitu. U nás je Norris znám především ze seriálu Walker, Texas Ranger, ale třeba také z české reklamy na T-Mobile.

https://www.youtube.com/watch?v=-738iU_WNiA

Steven Seagal

Dalším veteránem akčních filmů je Steven Seagal (*1952). Rodák z amerického Lansingu se v průběhu života věnoval různým bojovým uměním, ovšem proslul především v aikidu, ve kterém patří k nejvýznamnějším mistrům celosvětově. Seagal se sice také prosadil ve filmu, stejně jako v případě Van Damma a Norrise se ale nejedná zrovna o áčkové tituly. Asi nejznámějším snímkem je Přepadení v Pacifiku z roku 1992, kde si zahrál po boku Tommy Lee Jonese.

Dolph Lundgren

Blonďatý Švéd jménem Doplh Lundgren je zajímavou postavou filmového světa. Stockholmský rodák (*1957) má IQ 160 a vystudoval dvě univerzity (přírodní vědy), má ale také titul mistra Evropy v karate. K filmu poprvé přičichl v roce 1985, a to hned ve slavném snímku Rocky IV jako protivník Sylvestera Stallonea. O sedm let později se objevil v již zmíněném snímku Univerzální voják, ve kterém se utkal s Jeanem Claudem Van Dammem. Opět se přitom jedná o herce béčkových filmů.

https://www.youtube.com/watch?v=qojjlTulORA

Michael Jai White

Asi nejméně známé jméno v našem výčtu. Michael Jai White se narodil 10. listopadu 1967 v Bridgeportu (Connecticut). Již v útlém věku se začal věnovat bojovým uměním a tohoto muže byste rozhodně nechtěli naštvat. Vlastní totiž černý pás v sedmi různých bojových uměních! White si zahrál vedlejší role v takových snímcích jako Kill Bill 2 (2004) nebo Temný rytíř (2008), objevil se ale také po boku Van Damma a Lundgrena ve filmu Univerzální voják, případně vedle Seagala v Lovci policajtů (2001). Hodně se předvedl ve snímku Neporazitelný 2: Poslední zůstává, kde proti němu stojí Scott Adkins. V současnosti hraje v serálu Arrow.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jason Statham. Akční tvrďák původně prodával na ulici falešné parfémy a fotil pro letáky s oblečením. Co se o Kurýrovi nepíše

Chuck Norris. Fenomén, co pobláznil svět. Jak to vzniklo?