Mexická mafie: Pravidla rychlá a brutální, jako život ve vězení

Z kriminální organizace šikanovaných vězňů se stává spolek, který pomalu přebírá kontrolu nad ulicemi amerických divokých čtvrtí.

mexická mafie

V 50. letech minulého století končilo za katrem kalifornských věznic nemalé procento odsouzených řekněme „jižního“ původu. Bachařům bylo vcelku jedno, jestli před nimi stojí legál, potomek x-té generace přistěhovalců žijící v USA, čerstvý imigrant, Portorikánec nebo rodilý Mexičan, prostý člen lokálního tuctového pouličního gangu nebo zahraniční příslušník drogového kartelu. Ke všem se chovali stejně špatně. Jako ke „špinavým Mexikáncům“.

Teror, jaký tihle hispánští a latinskoameričtí vězni zažívali, je ale za mřížemi nebývale sjednotil. Položil základ přátelstvím a obchodním vztahům, které přetrvaly i na svobodě. A z nichž se pak zrodila Mexická mafie.

Spolek s přikázáními Mexikanemi   

Mexická mafie je organizační nadstavbou, paralelní zločineckou hierarchií, stojící stranou klasické osobní příslušnosti kriminálníků. Buďte si klidně dealer, pašerák, zloděj nebo sicario-zabiják, pracující pro svůj kartel/klan/gang, ale kromě toho jste na území USA potenciálním členem ještě jedné velké Mexické rodiny. Která má svá vlastní pravidla, Mexikanemi.

Jejich případné porušení si s vámi na ulici vyřeší vaši šéfové po svém, ale v kriminále nejspíš zaúřaduje nesmlouvavá ruka mafie. Pokud chcete ve vězení přežít, musíte poslouchat. Protože ztrestat vás může kdokoliv z této široké rodiny. Ostatně, vykonat rozsudek, obvykle tedy ubodat „nerozumného“ spoluvězně, je součástí přijímacího rituálu.

Dokazujete tím odhodlání a zápal pro společnou věc. Je to dobrý filtr na policejní špicly: nezáleží na tom, kolik lidí říkáte, že jste zamordovali na svobodě. Tady začínáte hezky od nuly. A žádný konfident nemůže být vrahem. To, jak elegantně nebo surově akci provedete, vás zařadí.

Výhodou je celoživotní členství v organizaci, která vám na oplátku nabízí respekt a ochranu v prostředí, kde nejspíš strávíte půlku svého života. Nikdo vás nepředběhne ve frontě na kukuřičnou kaši, nebude si hrát s vaším mýdlem ve sprše. Nebude vás dusit žádný dozorce ani přítulný dvoumetrový bílý spolunocležník. Jste v Rodině, která se o vás postará. Spolku, který má 10-300 členů v každé americké věznici.

Hoši proti násilí. A jiným hochům

Mexická mafie, která se navenek projevuje často až nesmyslně zběsilým násilím za mřížemi, paradoxně slouží k mírnění násilí. Divné? Ano, ale funkční. Rodina chápe, že za mřížemi se mohou ocitnout špinaví Mexikánci z nejrůznějších konkurenčních spolků a organizací. Se spoustou nevyrovnaných účtů.

Vzájemné půtky a msty by ale oslabovaly všechny. Takže pravidla Mexikanemi garantují klid zbraním a smír, vzájemnou úctu všem členům. Kteří své sváry odloží do doby, než budou zase na ulici. Kdo je proti a nechce se umírnit? Dlouho nepřežije. V tomhle spolku se jinak dost demokraticky hlasuje před každou vraždou, kdo je další oběť na řadě. A dál?

mafie
Pravidla Mexikanemi jsou posvátná. (foto: 123RF)

V Mexické mafii se klade důraz na víru (cha!) morálku (cha! cha!) a osobní ctnosti, jako odvahu, vytrvalost, mlčenlivost. Kdo je nepřítel? Udavači, donašeči a práskači. Nepřizpůsobiví členové a neochotní adepti o členství. Homosexuálové. Vězni z jiných sdružení (zrovna krimi-náckové z Árijského bratrstva kvůli Mexické mafii prakticky dodýchali), všichni ostatní vězni, nespolupracující dozorci…

Vtip je v tom, že okolnostmi a Rodinou vynucené příměří, trvající léta, má na tyhle kriminálníky vyloženě blahodárný vliv. Naučí se tolerovat cizí podnikání, teritoria sousedů, vycházet po dobrém s dalšími členy. A tohle si odnesou do civilu. Pro agenty FBI a odborníky na boj s organizovaným zločinem proto představuje tahle společnost nemalou výzvu.

Harmonie podsvětí zákonu nesvědčí

Organizace totiž postupně natahuje svá chapadla z vězení do ulic, a mění zažitou povahu jinak tradičních zločineckých seskupení. Hispánských a latinskoamerických gangů, které si běžně jdou tvrdě po krku, ale nyní se učí efektivně spolupracovat. Ukazuje se totiž, že pobyt ve vězení je jediným společným jmenovatelem jejich tak rozdílných životů. A právě ve vězení má první a poslední slovo Mexická mafie.

Háček je v tom, že na ulici dopadeného Mexikánce můžete poslat leda tak do basy. Což ale pro člena Mexické mafie není trest. Vracíte ho totiž za přáteli, Rodinou, domů. Odkud šéfové, kterým se už nic jiného než vězení přihodit nemůže, začínají vládnout ulicím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vietnamské večerky: schopní podnikatelé nebo mafie?

36 let na samotce: Vrah Silverstein samotářem proti své vůli