36 let na samotce: Vrah Silverstein samotářem proti své vůli

Drakonické tresty odnětí svobody zamrzí. Zvlášť když za mřížemi sedí nespravedlivě odsouzení nebo ti časem napravení. V případě amerického rekordmana Silversteina ale můžete soucit klidně odložit stranou.

Silverstein

Pěstounská rodina, od čtrnácti v polepšovně. Ne, start do života neměl Thomas Silverstein zrovna medový. Jenže se ústrkům okolí bránil baseballovou pálkou tak vehementně, že už mu nedošlo, že dávno není utlačovaný, ale agresor. První dvě násilné bitky mu projdou, protože hraje bránící se oběť. I když se pral s policistou. Napotřetí si střihne rovnou ozbrojenou loupež. Devatenáctiny, stejně jako tři následující narozeniny, tedy oslaví v San Quentinu. A když vyjde ven? Najde svého pravého otce a strýce… a udělají spolu další ozbrojenou loupež. Tentokrát to má za 15 let.

Šance na nápravu malé až nulové

Venku by mohl být v roce 1992, s dobrým chováním o dost dřív. Jenže to by se nesměl namočit do úmrtí spoluvězně. Podle všeho si od něj Silverstein žádal, aby pro něj v rektu pašoval heroin mezi celami. A když uslyšel zamítavou odpověď, utloukl ho. Kouká z toho doživotí. Proto se tenhle dáreček začal za mřížemi zabydlovat. A stal se lokálním šéfem Árijského bratrstva. Prostě náckovské mafie v kriminálech. Ke kariéře v téhle partě je vstupenkou zabití, vražda. A někdo zrovna ubodal týpka z konkurenčního gangu DC Blacks. Černocha. Může za to Silverstein? Velmi pravděpodobně ano, ale opět hraje neviňátko.

Silverstein
Prakticky celý život strávil Silverstein mimo zákon. (foto: instagram/all_thats_interesting)

Bojí se, že mu hoši z té druhé party ukážou ve sprše černou mambu. A když mu bachaři skoro začnou věřit? Ubodá s kamarádem šéfa DC Blacks. 67 ran nabroušeným zubním kartáčkem se nedá považovat za náhodu, takže Silverstein putuje na „kontrolní oddělení“ věznice v Marion. Už se polepšil? Možná zrovna tomu na moment uvěřil vedoucí dozorců. Silverstein mu ale vysvětlil, jak je to s ním doopravdy. A za hodinu se přichomýtne k další čerstvě vyrobené mrtvole. Surová a podlá vražda dozorce mu přátele nenadělala, udělala z něj definitivního obyvatele samotky. Nádavkem k tomu dostává druhé doživotí.

Vězeň, kterého se bojí všichni

roce 1983 si užije výlet do vězení v Atlantě, kde automaticky míří jako nebezpečný živel na samotku. Kuriozita? O čtyři léta později tu dojde k velké vězeňské vzpouře. Gang akčních Kubánců tu osvobodí vězně ze dvou bloků a zajme dozorce. Když přijde na vyjednávání, Kubánci pošlou ven policistům jako prvního Silversteina. Nechtějí být s tím magorem pohromadě, bojí se, že začne mordovat buď je, nebo rukojmí. Takovou má tohle sluníčko reputaci. Silverstein pak tráví dvaadvacet hodin každého následujícího dne na 7,4 metrech čtverečních. Hodinku má na čerstvý vzduch a cvičení, zbytek na hygienu.

Silverstein
Thomas Silverstein si vysloužil přezdívku Terrible Tommy. (foto: instagram/celebrity.death.news)

Myslím, že je mnohem humánnější někoho pohřbít zaživa, než tohle,“ fňuká Silverstein. Nikdo už mu jeho lítost nevěří. Má profil sadistického psychopata, který může kdykoliv vybouchnout. Žije ve zvukotěsné cele, a protože vraždou kolegy vytočil dozorce, šetří i oni slovy. Prožije 36 let v tichu, než po operaci srdce (v roce 2019) zemře. Bylo mu 67 let. „Minuty se mění na dny, týdny, měsíce, roky… neustále odkapávají bez konce a úleva je v nedohlednu,“ jsou jedny z jeho posledních slov.

Pro americký vězeňský systém je případ Silverstein důležitý hned dvakrát. Předně, byl rekordmanem v délce pobytu na samotce. A za druhé? Právě on byl inspirací pro založení super-střeženého vězení ADX, čistější a úpravnější verze Pekla. Kriminálu pro ty, které vězení nenapravuje, ale činí ještě nebezpečnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Seriály z vězení, které za obětování volného času fakt stojí

Privilegia pro sériové vrahy? Někteří trestanci požívali za mřížemi neobvyklých výhod. Proč na ně byli ve vězení tak hodní?