MERCEDES – stříbrné šípy ze Stuttgartu!

Kdo je nejstarším výrobcem automobilů? Proč je Mercedes vlastně Mercedes? Čtěte a pochopíte!

Mercedes

Historie

Praotcem značky Mercedes je Gottlieb Daimler. Daimler nebyl nikým jiným, než vynálezce spalovacího motoru tak, jak jej dnes známe. Kromě něj v roce 1886 sestrojil i první automobil na světě se spalovacím motorem. Spolu s ním značku založil ještě Karl Benz, muž s velmi podobným osudem jak Daimler. Benz vůz vlastní konstrukce sestavil poprvé dokonce již v roce 1885. Právě z jeho firmy Benz & Cei. vznikla po domluvě s Daimlerem Daimler – Benz AG. To se psal rok 1926 a Mercedes právě začal psát svou historii. Právě značku Mercedes – Benz používá firma od samého začátku jako své poznávací znamení.

Jméno a znak

Jméno Mercedesu dala dcera jednoho z prodejců vozů firmy Daimler – Benz, Emila Jellineka. Právě ona byla nositelkou jména Mercedes. Benz po ní pojmenoval první model vozu již v roce 1901. Šlo o Mercedes 35hp. Po spojení s Daimlerem nesou toto jméno již všechny modely firmy. Ta má ve znaku trojcípou hvězdu, jejíž cípy symbolizují zem, vodu a vzduch.

Pikantérie

Ve dvacátých letech se na postu technického ředitele objevuje pozoruhodné jméno. Ferdinand Porsche (ano TEN Porsche). Pod jeho vedením vzniká v Mercedesu závodní oddělení i legendární modely jako Mercedes S, SS nebo SSK. Právě závodním vozům Mercedes brzy nikdo neřekl jinak než stříbrné šípy.

Současnost

V současnosti je Mercedes jedním z nejvýznamnějších světových výrobců automobilů. Jeho vozy jsou všeobecně považovány za známku nadstandardní kvality. Patří (celý koncern Daimler AG) mezi 15 největších  výrobců automobilů celosvětově. Navíc před pěti lety poprvé od roku 1955 obnovil svou účast ve formuli 1 jako plnohodnotný tým (v mezidobí dodával týmům F1 pouze motory).

Mimochodem víte, s jakým vozem vyhrál Brit Lewis Hamilton letošní ročník formule 1? Ano, je to Mercedes.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

McLaren: Dravci z Wokingu

Ferrari – Králové na 4 kolech