Za megapixely se u mobilních foťáků nehoňte, je to nesmysl

Na úsvitu věku do mobilů integrovaných fotoaparátů nám výrobci nabízeli hodnoty jako 0,5Mpx nebo 1 Mpx, výsledkem byly odpudivé kostičkované fotografie, k jejichž dešifrování byla potřeba notná dávka fantazie. Tehdy přidávání megapixelů dávalo smysl. Dnes už nikoli, ačkoli se nás výrobci telefonů snaží všemožně přesvědčit o opaku.

Megapixely nehrají roli

Co je ten megapixel?

Megapixel je jeden milion pixelů (obrazových prvků, „teček“), které dohromady tvoří celý obraz. Pixely můžete vidět zblízka například na displeji s nižším rozlišením. Počet megapixelů snadno zjistíme vynásobením deklarovaného rozlišení. Např. rozlišení 300×400 obrazových bodů (px) by dávalo 0,12 Mpx, 3456×2304 px 8 Mpx a tak dále.

Optimum u smartphonů? Zhruba 8 Mpx

Po dosažení hranice okolo 8 Mpx je vliv dodatečných megapixelů na výslednou kvalitu fotografií diskutabilní. Podle řady odborníků působí dokonce kontraproduktivně, neboť přílišnou „hustotou“ pixelů trpí zachycení detailů, objevuje se více šumu a vzrůstají nároky na ideální světelné podmínky (focení za šera produkuje mizerné snímky). Toto platí pro smartphony s integrovanými fotoaparáty, u takových zrcadlovek je situace díky kvalitním objektivům a velkým snímacím čipům jiná.

Musíte se však sami sebe především zeptat, k čemu vlastně výsledné fotografie použijete. Pro základní publikaci na Facebook úplně postačí nějaké 3-4 Mpx, čímž dnes disponuje každý chytrý telefon. Více využijete možná při pořizování snímků k použití do časopisu nebo při tisku plakátů. K něčemu takovému však stejně doporučujeme samostatný fotoaparát (zrcadlovku nebo kvalitní kompakt).

Záleží spíše na dalších parametrech

Místo megapixelů tak raději koukejte na parametry, jako je světelnost objektivu, velikost a typ snímače, ohnisková vzdálenost, rychlost focení, stabilizace obrazu, rozsah/citlivost ISO, optický zoom, použitý typ blesku, hardwarová spoušť a další nabízené funkce. Úplně nejlepší pak bude, když si foťák v telefonu před koupí sami osaháte, a vyzkoušíte jej v dobrých i horších světelných podmínkách. Pak budete o mnoho moudřejší.

A jedna rada na závěr: Pokud jste naprostí zelenáči, a ve svém okolí máte nějakého zručného fotografa, požádejte jej, aby vám vysvětlil základy fotografování, popřípadě ukázal pár fíglů. Možná pak budete překvapeni, jak moc výsledný snímek ovlivňují schopnosti toho, kdo mačká spoušť.

Autor: Patrik Khudhur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nemám smartphone, nejsem in. Tři důvody pro „hloupý“ telefon

(Ne)rozbitné mobily pro děravé ruce