Membránová nebo mechanická? Jak vybrat klávesnici?

Vybíráte novou klávesnici? Pak víte, že může být membránová nebo mechanická, drátová, bezdrátová, odhlučněná…pokud nemáte jasno, následující text vám pomůže se zorientovat.

Pro někoho je klávesnice jako klávesnice. Všechny umí to samé, tak proč kupovat tu za 3000Kč, když se dá koupit i za 200Kč. Pokud ale patříte mezi náročnější uživatele, dobře víte, jaký je mezi nimi rozdíl, a pokud u počítače děláte celý den, smažíte po večerech hry nebo si prostě potrpíte na kvalitnější techniku, je dobré se zamyslet, jakou klávesnici koupit. Podle čeho vybírat, když se jich prodává tolik?

Membránová nebo mechanická?

Mechanických klávesnic je na trhu ale čím dál víc, a kdekdo ani neví, co tenhle pojem znamená.

Membránová je klasická, tedy „obyčejná“ klávesnice. Pod tlačítky používá gelové spínače. Jejich chod je celkem tichý a reakční doba je delší než u mechanických kláves. Obecně se uvádí, že mají kratší životnost, ale to není tak úplně pravda, vzhledem k tomu, že většina lidí klávesnici používá klidně šest let a novou prostě neřeší. Výjimku mohou tvořit náruživí pařani her, kteří příslušenství opotřebují trochu rychleji. Pokud se ale ke klávesnici chováte obezřetně, vydrží věčnost.

Mechanická klávesnice využívá mechanické spínače, které jsou podstatně dražší než ty membránové. Cena finálních produktů je bohužel uměle udržovaná, a je tak poměrně vysoká. Používají je hlavně profi hráči, protože jejich reakční doba je rychlejší. Jedná se ale o milisekundy, které běžně ani nezaregistrujete. Navíc, na takové reakce potřebujete opravdu naddimenzovaný herní počítač, jinak není třeba to řešit. A pak je tu rychlost vašich vlastních reakcí. Mechanické klávesnice jsou podstatně hlučnější, takže se případně zamyslete i nad tím, jaký druh spínačů chcete, na výběr jsou totiž i tišší mechanické spínače.

Kabel – ano nebo ne?

Současné klávesnice fungují přes USB port, a dnešní základní desky počítačů už ani původní PS/2 port neobsahují. Herní klávesnice jsou vždycky drátové. To ale neznamená, že si doma nemůžete cokoli zahrát na bezdrátové klávesnici. Její hlavní výhoda je ta, že se vám po stole zbytečně neplazí šňůra navíc – kór když už musíte zadem odvést oba kabely monitoru nebo dráty od beden. Také ji můžete jediným pohybem ze stolu zvednout a položit bokem, když chcete na stole dělat cokoliv jiného. Takže pokud nepatříte mezi hardcore hráče nebo mezi ty, kteří zkrátka musejí mít „herní“ klávesnici místo „normální“, jděte do pohodlí bezdrátové klávesnice.

Další funkce navíc

Pokud se rozhodnete pro jednu z předchozích variant, je už v podstatě jedno, jaká klávesnice se vám zalíbí. Menší lehké klávesnice jsou praktické a mají jednoduchý design. Pokud preferujete multimediální tlačítka navíc, půjdete do nějaké masivnější. Můžete vybírat klávesnice s různobarevným podsvícením a nejrůznějším kosmickým vzhledem, pokud nejste pro čistotu a jednoduchost. Zamyslete se také nad výškou samotných kláves – většina klávesnic má tlačítka nízká, ale dají se koupit i vyšší. Přece jen se ale vyplatí si trochu připlatitDražší membránové klávesnice umí anti-ghosting, tedy schopnost zaregistrovat zmáčknutí několika kláves najednou bez zamrzání. Na zvážení je i funkce N-key rollover, kdy má každý spínač svůj pár vodičů, a elektronika každé ťuknutí do klávesy vyhodnocuje zvlášť. To levné klávesnice neumí kvůli maticové struktuře spínání. Záleží ale na vašem rozpočtu.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smartphony slaví 10 let! Jak změnily společnost?

Novinky od Ubisoftu: Assassin’s Creed: Origins, Skull & Bones a Far Cry 5