Smartphony slaví 10 let! Jak změnily společnost?

Už dekádu s námi žijí chytré telefony. Za tu dobu proměnily společnost více, než si přiznáváme. V pěti bodech nabízíme přehled změn, kterým musíme čelit.

Není jednoznačný výklad toho, od kdy můžeme hovořit o smartphonech. Telefonní zařízení obsahující i principy počítačové techniky existují už řadu desítek let, možná si také vzpomínáte na rozmach přístrojů typu PDA na přelomu tisíciletí. V současnosti si pod smartphonem představíme telefon s operačním systémem Android nebo iOS. První iPhone se představil na začátku roku 2007, o rok a půl později jsme se seznámili i s Androidem. Můžeme proto říci, že tahle technologie je s námi už celou dekádu. Co nám smartphony daly a vzaly?

Internet do každé kapsy

Voláme sice trochu víc než dřív, ale zas tak zásadní rozdíl to není. Podle statistik Ericssonu vzrostlo množství přenesených dat za volání z 63 gigabytů měsíčně z roku 2007 na současných 229 gigabytů, což je skoro čtyřikrát tolik. Jenže boom dat za internet je úplně jinde. V roce 2007 se jednalo o 2 gigabyty, koncem roku 2009 už mobilní data předběhla volání. A dnes? Téměř 10 terabytů dat přenesených měsíčně. Takže za posledních 10 let voláme čtyřikrát víc, ale prosurfujeme skoro pět tisíckrát víc! Prostě internet je díky smartphonům všude a po ruce. Tedy, skoro všude:

https://www.youtube.com/watch?v=gJEatXfYbe8

Každý umělcem

Stejný rozmach zažilo i fotografování. Nejprve díky stále kvalitnějším fotoaparátům v mobilech, později i v důsledku rozšíření aplikací, které s fotkami pracují a umožňují nám se pořádně vyblbnout. Podle odhadů bude za letošní rok pořízeno zhruba 1,2 bilionu fotek, což je třikrát tolik než v roce 2011. I tahle oblast proto zažívá boom a díky smartphonům, na nichž je pořizováno 85 % fotek, je dnes fotografem téměř každý.

Závislost a hloupost?

Loňská studie zjistila, že průměrně jsme v kontaktu se svým telefonem 85x denně. Od chvíle, co se probudíme, až do okamžiku těsně před spaním nedáme naše elektronické miláčky z ruky. Spousta uživatelů na tuto rostoucí závislost reaguje tak, že se snaží telefony uklidit daleko od sebe na hůře přístupná místa. Což, přiznejme si, vlastně nabourává celý koncept mobilního zařízení, které bychom přece měli mít stále u sebe. Ukazuje se však stále výrazněji, že bez něj a jeho neustálých rušivých vlivů jsme prostě klidnější a produktivnější.

Obtěžování ze strany telefonu registruje i nový výzkum ukazující, že se smartphonem v blízkosti jsme prostě hloupější. Lidé, kteří mají telefon v kapse či před sebou, vykazují v testech mentálních schopností horších výsledků nežli ti, jež ho nechali ve vedlejší místnosti. A to platí i pro případ, že byl přístroj položený displejem dolů! Už jen jeho blízkost totiž vede k přemýšlení, že se ve virtuálním světě možná něco děje, což jednak zhoršuje pozornost, jednak vysává mentální energii. Pozor na to.

Méně živých lidí

Jasně, tohle slýcháme pořád. Sociální sítě, textování a čučení do telefonů nás vzdaluje skutečnému světu a kontaktu s lidmi naživo. Ještě i když se to neustále omílá, je to prostě tak. Že na rozšiřování mobilů doplácejí tradiční média jako televize či noviny, nás až tak bolet nemusí. To prostě patří k fascinaci novou technologií, že ty starší jsou na nějaký čas odsunuty do pozadí. Jenže zatímco sbližování se s lidmi bylo dříve výsadou života „offline“, dnes se tak děje z velké míry na obrazovkách a displejích.

Svět se prostě mění

Za poslední dekádu klesl v USA prodej žvýkaček o 15 procent. Cože?! Proč to píšeme? Je to až neuvěřitelné, ale i s tímhle souvisí rozmach smartphonů. Žvýkačky se totiž prodávaly hlavně u pokladen, kde si člověk krátil čekání ve frontě nákupem drobností. Jenže teď se nemusíme rozhlížet kolem sebe, máme totiž v ruce telefon, díky němuž je rázem celý svět na dosah ruky. A žvýkačky si už nikdo nekoupí.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ajaj, používání mobilů v ložnici způsobuje slepotu!

Smartphony a děti – kdy by měli prckové pronikat do techniky?