McLaren: Dravci z Wokingu

Čím je v Itálii Ferrari, tím je v Anglii McLaren. I když jeho zakladatelem byl Novozélanďan. Projděte s námi příběh britské ikony motorsportu.

Dravci na 4 kolech

Bruce McLaren

Bruce McLaren byl jezdcem formule 1 v letech 1958 až 1970. Ve své kariéře mnoho úspěchů neposbíral, přesto se mu podařilo 4x v závodě formule jedna zvítězit. Láska k motorsportu u něj byla tak silná, že v roce 1963 založil Bruce McLaren Motor Racing Ltd., která začala vyrábět vlastní závodní vozy. Přes tragickou smrt Bruce McLarena při testování závodního vozu série CanAm v roce 1970 vídáme stáj nesoucí jeho jméno ve formuli 1 dodnes. A nejen tam.

Sporťáky

Podobně jako Ferrari se i McLaren věnuje výrobě luxusních sportovních vozů. Model McLaren MP4-12C je považován za jeden z nejlepších sériových sportovních vozů současnosti! McLaren F1 je ve světě sportovních vozů po právu legendou! McLaren znamená totální kvalitu. Své vozy prodává jen na 35 místech na světě a své klienty si podobně jako některé další prestižní sportovní automobilky vybírá!

Tým formule 1

Niki Lauda, Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Häkkinen. Všechny tyto ikony vybojovaly s McLarenem titul mistra světa formule 1. Tým od roku 1966, kdy do F1 vstoupil vybojoval 12 jezdeckých titulů, ke kterým přidal i 8 pohárů pro nejlepší tým. McLaren je tak jednou z nejúspěšnějších stájí F1 všech dob. Prozatím poslední titul získal v barvách McLarenu Lewis Hamilton v roce 2008. Stájí prošli z aktivních mistrů světa Kimi Räikkonen, Fernando Alonso a Jenson Button. Byť ani jeden z nich s vozem McLaren na titul nedosáhl, je zřejmé, jak prestižní stájí McLaren ve světě formule 1 je. Legenda s velkým L. Dravci z Wokingu.

Podle nás je McLaren vedle Ferrari jednou z nejvýznamnějších stájí historie F1. Souhlasíte? Nebo je to podle Vás někdo jiný? Napište nám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Formule 1: Rakev na kolech, ale zábava!

Ferrari – králové na čtyřech kolech