Je Matrix za rohem? Firma vytváří virtuální svět

Takových nápadů už pár bylo, ovšem britský startup má skutečně všechny předpoklady k tomu, aby tuhle sci-fi vizi naplnil. K čemu nám virtuální svět bude?

Bylo jen otázkou času, než se možnosti virtuální reality začnou ubírat tímhle směrem. Vždyť dokonalé pohlcení virtuálním prostředím přímo svádí k vytvoření funkčního světa, v němž by lidé chtěli trávit co nejvíce času. Nebo ideálně všechen. Trochu děsivá sci-fi vize, jenž pokroky ve virtuální realitě provázela od začátku. Britská firma s přiléhavým názvem Improbable (Nepravděpodobný) se rozhodla, že tenhle přece jen dost ujetý nápad převede do reality. A získala na to miliardu dolarů. Ano, investoři se vážně praštili přes kapsu a do tohohle startupu narvali takhle astronomickou sumu!

Sci-fi? Realita!

Jak to bude vypadat? Představte si město, v němž místo lidských obyvatel „žije“ umělá inteligence. Každý takovýto obyvatel bude mít svůj vlastní profil, který určí, zdali a jak bude pracovat, bavit se a tak dále. Za každou oblast virtuálního města bude zodpovídat skutečný člověk, který by měl dohlédnout, aby docházelo k co nejmenšímu množství chyb. No a v tomto umělém světě se budou pohybovat reální hráči, kteří mohou interagovat s počítačem řízenými postavami i sami mezi sebou. Do takto vytvořené virtuální reality by uživatelé (lze ještě vůbec říkat „lidé“?) přistupovali pomocí VR headsetu, časem by však možnosti připojení měly být i jednodušší.

Skutečné výsledky

Ale zpátky nohama na zem. V tuhle chvíli je situace taková, že Improbable buduje systém s názvem SpatialOS, který má ambici vytvořit největší propojené virtuální světy, jakých jsme byli svědky. Vždyť i World of Warcraft je limitován technologií natolik, že nemohou všichni hráči pařit paralelně v jednom světě, nýbrž jsou rozděleni do několika částí podle serverů. Tenhle současný nedostatek by měl SpatialOS eliminovat a vytvořit tak realitu přístupnou všem naráz. To se snaží ukázat pomocí hry Worlds Adrift, která důsledky činů dotahuje do dokonalosti – když třeba pokácíte strom, dřevina už zůstane navždy spadlá, neobjeví se pro ostatní hráče znovu na svém místě. Zajímavé.

A právě na základě téhle technologie by časem měla přijít další fáze, totiž popisovaný virtuální svět, který bude fungovat skutečně co nejpodobněji tomu našemu. Ředitel společnosti Herman Narula si od takového světa slibuje lepší pochopení toho našeho, od šíření nemocí až po ekonomiku, vše prý bude možné prozkoumat v dříve nemyslitelném rozsahu. No, uvidíme. Takových velkohubých prohlášení jsme už pár slyšeli…

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Hry, které změnily (náš) svět

Realita není jenom jedna! Poznejte i tu virtuální a rozšířenou…