Umělá inteligence napsala film. Znamená konec scenáristů?

Pisálci se pokroku umělé inteligence zatím příliš nebáli. Ale možná by měli začít, David Hasselhoff totiž ukazuje, kam až technika dokázala pokročit…

Stačí algoritmy?

Dva chytráci loni přišli s velmi zajímavým konceptem. Filmař Oscar Sharp spojil síly s odborníkem na umělou inteligenci (AI) Rossem Goodwinem a společně vytvořili AI určenou k psaní scénářů. Pojmenovali ji Jetson a nalili do ní stovky scénářů v žánru sci-fi, ze kterých se měla učit. Takto vytvořená umělá inteligence si následně přála být oslovována jako Benjamin, což je tak trochu děsivá věc. Ale stalo se a Benjamin k radosti svých tvůrců dokázal napsat scénář ke krátkému sci-fi filmu. No a příběh neskončil jen na papíře. Sharp s týmem se rozhodli ho i natočit. Tohle je rok starý výsledek s názvem Sunspring:

Docela bizár, že? Někteří hardcore intelektuálové v tom možná budou hledat hlubší smysl, ale nenechte se zmást – tohle byl jasný důkaz, že ani nejmodernější umělá inteligence na tom ještě není tak skvěle, jak si občas myslíme. Dokáže sice postavám do úst vložit fráze, které místy znějí normálně, a rovněž využít prvků typických pro daný žánr, dohromady však příběh smysl nedává.

Podruhé a s Hasselhoffem

Rok se s rokem sešel a Benjamin opět úřaduje. Jeho „otec“ Goodwin ho tentokrát naládoval nejen sci-fi filmy, ale i kompletním dílem Shakespeara, seriály z 80. a 90. let, klasickými hollywoodskými bijáky a dalšími fláky, na jejichž základě došlo k vytvoření něčeho mnohem zajímavějšího než v případě Sunspringu.

Nový snímek totiž reflektuje aktuálně hrozící stávku scenáristů v Hollywoodu a ukazuje, jak se moderní filmy již obejdou bez lidského zásahu. Dvěma vyděšeným scenáristům to ukazuje technologická propagátorka, která si střihne i efektní taneční číslo (samozřejmě též napsané algoritmem), a David Hasselhoff, vzpomínající na své nejslavnější role v seriálech Knight Rider a Pobřežní hlídka. Výsledkem je sice samozřejmě taky bizár, ale překvapivě s přesahem, a velmi zajímavě mixující reálné základy příběhu s fikční nadstavbou:

Lidští pisálci tak zatím mohou být v klidu, protože zdokonalování umělé inteligence je stále během na dlouhou trať. Scenáristy v Hollywoodu zřejmě nechá tento technologický pokrok chladnými, a pokud se skutečně rozhodnou stávkovat, AI jim v tom nezabrání. Ale když vidíte, jak velký skok udělal Benjamin v horizontu jediného roku, nabízejí se otázky, kam až mohou tyto technologie dospět…

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Z Wikipedie je válečná zóna! Umělá inteligence svádí nelítostné souboje

Nahradí nás v posteli v budoucnu roboti? Je to dost pravděpodobné!