Realita není jenom jedna! Poznejte i tu virtuální a rozšířenou…

Tyhle termíny v poslední době hýbou internetem a mluví se o nich jako o budoucnosti technologií. Prosvištíme si pár slovíček, o kterých byste rozhodně měli něco vědět.

Rozšířená realita

A zase ti Pokémoni. Módu kolem rozšířené, tzv. augmentované reality sice rozjely už před pár lety Google brýle, ale v souvislosti s popularitou aktuálního hitu Pokémon Go se o tomhle trendu mluví zase o něco víc. Rozšířená realita vychází ze skutečnosti, nepředkládá zcela nový svět jako realita virtuální. Pouze si ten náš trochu upravuje a přidává do něj zábavné či užitečné prvky. V kameře mobilu tak můžete vidět přesně ten strom, který tam ve skutečnosti je, pouze ten Pikachu sedící na dolní větvi je tak trochu umělý.

Jenže to není všechno – kdybychom pozměněnou realitu jenom viděli, moc legrace by s ní nebylo. Ovšem tyhle prvky bývají interaktivní, a to je teprve něco! S nápadem na využití elektřiny pro zobrazení několika vrstev reality přišel už spisovatel L. Frank Baum na počátku 20. století, ale trvalo skoro 90 let, než technologie dostatečně pokročila. Počátkem 90. let vznikly první systémy rozšířené reality, přesto ještě dvě dekády zůstalo tohle téma výsadou akademiků a úzkých kruhů technologických inovátorů.

Až před třemi lety Google zveřejnil Google Glass, které měly obsahovat vyhledávač a další užitečné funkce zabudované přímo v brýlích. Ale sami vidíte, že o tomhle fenoménu píšeme až teď, protože museli přijít Pokémoni, aby se o rozšířené realitě mluvilo i mezi obyčejnými lidmi. Možná tahle podivná mánie nakonec posune technologické hranice, nechme se překvapit!

A virtuálno?

Virtuální realita nemá s tou skutečnou nic společného. Vytváří zcela nové prostředí, které nemá žádná omezení, podobně jako v počítačové hře. Šťastlivec, který může do umělého světa proniknout, má na hlavě speciální helmu, jež mu vybrané prostředí ukazuje. Vaše smysly si tak myslí, že jsou úplně jinde. Ano, přesně víme, kam se vám teď zatoulaly myšlenky:

A nejste zdaleka jediní. Napřed jsou v tomhle samozřejmě Japonci, kteří nedávno dokonce plánovali festival virtuálního porna. Tahle událost roku v Tokyu ale musela být nakonec zrušena z neskutečného důvodu – byl o ní takový zájem, že organizátoři nedokázali uspokojit poptávku a měli připravených málo headsetů a všelijakých rajcovních propriet, jež byly k takovému zážitku nezbytné.

https://www.youtube.com/watch?v=gVatvg_UyEA

Virtuální realita se objevila v pár sci-fi povídkách v první polovině 20. století, ovšem reálným simulacím reality byla technologie nakloněna opět až koncem milénia. A je tomu jen pár měsíců, co si můžete koupit Oculus Rift, opravdový a dostupný headset pro virtuální realitu. Společnost Oculus VR rozjela crowdfundingovou kampaň už v roce 2012, o dva roky později ji pod svá bohatá křídla vzal Facebook a voilà, je to tu.

Díky Oculus Riftu si můžete vychutnat hry z pohledu první osoby mnohem detailněji než na obrazovce počítače. Také se můžete dívat na filmy v prostředí virtuálního kina a ve 3D. Všechno to začíná znít trochu děsivě, tak nějak matrixovsky, nemyslíte? A co je horší, teď se nebavíme o vzdálené budoucnosti, tohle se už děje!

Co si myslíte o úpravách reality vy? Vyzkoušeli jste nějakou? Podělte se o zážitky do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Budoucnost paměťových karet – co budeme mít příští rok v mobilech?

8 důkazů, jak lidský pokrok pohnul světem. Dopředu anebo dozadu?