Matrix 4: natáčení začalo. Vrací se Keanu Reeves jako Neo a další známí z trilogie. Co všechno víme?

Dlouho se o tom šeptalo, až nakonec skutečně padla první klapka. Matrix 4 už se natáčí a zpátky je Neo i Trinity. Kdo se naopak neukáže a co od pokračování čekat?

Matrix 4: vrací se Keanu Reeves jako Neo a další známí. Co už víme?

Matrix vstoupil do kin už v roce 1999. Nestárnoucí klasika tehdy v podstatě redefinovala přístup k natáčení akčních scén, ale i k produkci filmových blockbusterů. Právě Matrix byl prvním snímkem, po jehož mega-úspěchu filmaři okamžitě odklepli rovnou další dvě pokračování najednou, která se navíc točila současně a šla do kina jen rok po sobě. Trilogie byla uzavřena, ale poslední roky se mluvilo o navázání. To je teď skutečností – Matrix 4 už vzniká a na palubě jsou Neo i Trinity s původními představiteli.

Agent Smith? Ne, agent White

Že se vrací Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss se dalo celkem čekat, protože Matrix 4 není reboot předchozích snímků, ale má na ně navazovat. Režíruje Lana Wachowski, polovina bratrského dua, které natočilo původní filmy. Tehdy ještě jako muž. Kdo se naopak neukáže je Hugo Weaving, který tak výborně zahrál nemesis hlavních hrdinů. Agent Smith tady zkrátka přítomen nebude. Jedním z hlavních záporáků má být ale někdo, kdo si říká agent White.

Morpheus omládne

Záhadou je potom Morpheus, protože je víceméně potvrzené, že se Laurence Fishburne do své ikonické role nevrátí. Obsazen byl ale neznámý Yahya Andul-Mateen II, který má podle všeho hrát mladou verzi Morphea. Navíc se o něm mluví jako o jednom z předních hrdinů chystaného filmu. Je tedy pravděpodobné, že se budeme pohybovat časem nebo v alternativních realitách. Zápletka se zatím tají, ale něco přece víme: hlavní hrdinkou bude dívka, která nějakým způsobem narušuje fungování Matrixu. Právě po ní půjde agent White.

Potěší nový Matrix fanoušky?

Matrix 4 sází na stejného koně, jako Síla se probouzí nebo chystaný nový Avatar. Zvučná jména, která byla nějakou dobu ve spánku, se vrací a zvědaví diváci i lačnící fanoušci se nahrnou do kin ve velkém počtu. To ale neznamená, že se bude sequel povedený. Už kdysi se říkalo, že obě pokračování Matrixu udělala z prvotní myšlenky větší guláš, při kterém vyvstávalo spousta nezodpovězených otázek.

Čeho se bojíme

Navázání po letech musí nutně přinést nové hrdiny, ale počítat s tím, že diváci chtějí vidět i ty původní. To je nutné vybalancovat, aby to nebylo stejné, jako když Disney silou naroubuje do svých Star Wars starého Hana Sola, aby odevzdal Rey svojí loď, Chewieho a pak se nechal zbůhdarma zabít. Na prvních záběrech je Keanu Reeves s vousy, takže to možná nebude ten samý Neo, na jakého jsme byli zvyklí. Tak trochu proto doufáme, že herec není jen marketingovým lákadlem a jeho role nebude zanedbatelná.

Matrix 4 je pouze označení, pod kterým se titul studia Warner Bros. natáčí. Je pravděpodobné, že dostane (nebo už má) nějaký chytlavý podtitul, tak jako Reloaded a Revolutions. Do kin vstoupí 20. května 2021.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky v kinech na únor: sexy šílená Harley Quinn, šampion MMA Attila Végh a české drama Modelář

Falcon & Winter Soldier na Disney+ představí novou postavu. Kdo je US Agent a proč nosí Kapitánův štít?