Máte doma nepořádek? Poradíme vám, jak se snadno a efektivně vypořádat s prádlem, špínou i nádobím!

Říká se, že chlapi jsou prasata. To samozřejmě neplatí všeobecně, neboť existují nepříliš pořádné ženy a až úzkostlivě čistotní muži. Pokud ale už doma nepořádek máte, možná dumáte nad tím, jak se ho co nejefektivněji zbavit.

Jak efektivně na úklid doma?

Chlapi uklízí aneb jaké děláme nejčastější chyby

Úklid domácnosti patří k těm méně zábavným činnostem, které by šlo svou oblíbenosti zařadit mezi trhání zubu a shlédnutí dvouhodinového dokumentu o arménských lidových tancích. Není tedy divu, že většinu chlapů uklízení nebaví. Berou ho pouze jako otravnou povinnost, kterou je třeba odkládat do doby, kdy sousedé volají na policii v podezření, že se ve vedlejším bytě už nějaký čas rozkládá mrtvola.

Problémem často bývá, že muži dělají při uklízení specifické chyby, které jim tuto nudnou činnost ještě dále znepříjemňují. Kdo by chtěl ostatně dělat něco, co evidentně nefunguje.

Pánové, často velmi racionální, si kupříkladu při úklidu počínají chaoticky. Jediné heslo pak zní: Hlavně už to mít rychle za sebou! Navíc existuje tendence uklízet jen na oko, kdy sice interiér vypadá poměrně obyvatelně, nicméně pokud návštěva otevře nahodile první šuplík, udělá se jí nevolno.

Udělat to špatně trvá stejně dlouho jako dobře

Co tedy konkrétně příliš dobře nefunguje? Luxujete-li kupříkladu ledabyle, domácnost sice může chvíli vypadat uklizeněji, nicméně prach se velmi rychle opět rozšíří. Přesto je vysavač výtečný pomocník, který nám může ušetřit spoustu námahy.

Výborným pomocníkem v domácnosti je také myčka nádobí. Jenže opět to chce trochu snahy. Nádobí je nutné před vložením alespoň trochu očistit a do myčky jej vložit správně. Jinak se taky můžete při nedělním obědu divit, že jíte z talíře, na kterém jsou zbytky zaschlé kachničky od minule, což vám asi na apetitu nepřidá.

Další potíž při úklidu domácnosti představuje praní. Pokud chlapa opustí partnerka, často si ještě umí jakžtakž uvařit, ale špinavé prádlo? To se doma většinou kupí. Je-li to třeba váš případ, vězte, že hora zamazaného a nevábně vonícího prádla vám dobrou vizitku nedělá. Jestliže si ostatně domů pozvete novou potenciální matku svých budoucích potomků, afrodiziakální účinky to mít rozhodně nebude.

Předně by to neměla být nuda!

Přestaňte říkat, že je uklízení hloupá a otravná činnost. Takové myšlenky totiž ničemu nepomohou. Naopak vám vyčerpají sílu vůle a úklid se stane stresovou situací, což vám v konečném důsledku bude brát energii na další aktivity. Víme sice, že to možná bude znít divně, ale zkuste si z úklidu domácnosti udělat zábavnou činnost. Lze si kupříkladu pustit oblíbenou hudbu, a máte-li talent, můžete si při zametaní zapět nějakou svou oblíbenou Mozartovu árii.

Vytřít, vyluxovat a vytřít prach, nebo naopak?

Jisté pravidlo říká, že uklízet by se mělo pravidelně, efektivně a systematicky. Pokud se chcete pustit do zametání, luxování a vytírání, samozřejmě bude vždy lepší, když při tom nebudete muset překračovat týden mrtvého kocoura. Nejprve se tedy zaměřte na to, aby vám nic nestálo v cestě. Ovšem i potom je nutné udržovat další podstatná pravidla.

Uklízet byste měli od stropu dolů. To znamená, že je nutné nejprve utřít prach a teprve potom zametat nebo luxovat. Ať už totiž doma máte sebevýkonnější vysavač, který stál pěkný balík, stejně bude docházet k víření prachu, který se opět dostane na stůl, police a skříně. Výsledek pak bude totožný, jako kdybyste vsadili na výhru české fotbalové reprezentace. Nic z toho… Uklízet byste navíc měli zezadu dopředu a doporučujeme také zavírat dveře v místnosti, kterou právě uklízíte, nebo už je uklizená. A ještě doplňme, že vytírání podlahy by mělo vždy být až posledním krokem.

Nádobí se samo neumyje. Skutečně?

Pryč je doba, kdy jste museli mít každý talíř, příbor nebo misku umývat v ruce. Jak už jsme ale uvedli výše, nádobí by mělo jít do myčky alespoň částečně zbavené největších nečistot a zároveň ho musíte dovnitř naskládat správně. Obecně platí pravidlo, že nejumazanější kusy mají své místo ve spodním košíku blízko u středu. Tak budou na dosah ramenům ostřikovače a špína dostane řádně zabrat. Do horního koše pak patří křehčí nádobí, protože tamní rameno nebývá tak „brutální“.

Není ovšem záhodno zapomínat, že jednou za čas byste měli dopřát očistu i samotné myčce. Pokud se vám totiž stává, že po umytí zůstává na nádobí jakýsi matný povlak, jde o důkaz, že máte urychleně zasáhnout. Jak na to? Předně byste měli pravidelně přistoupit k propláchnutí filtru. A zhruba dvakrát do roka použijte čistič myčky a pusťte ji jen tak bez vloženého nádobí. Pak totiž bude opět fungovat jako za mlada!

Co s tou hromadou špinavého prádla?

Máte-li doma tolik prádla, že připomíná Mount Laundry, nesnažte se jej prát najednou. Přeplňování pračky totiž způsobí, že se prádlo nevypere dočista a ani se pořádně nevymáchá. A důsledek? Oblečení nebude jako ze škatulky, a naopak bude mít nepříjemný odér. Mezi vašimi špinavými košilemi, tričky a trenkami a horním okrajem otvoru pračky tedy musí zůstat mezera. Navíc byste to neměli přehánět ani s množstvím pracího prášku a aviváže – raději dodržujte předepsané dávkování.

A co ta zpropadená okna?

Pokud se už nějakou dobu domníváte, že Českou republiku postihlo dlouhodobé zatmění slunce, případně polární noc, možná byste se měli vrhnout na umytí oken. Tento úkon je ovšem pasé za plných slunečních paprsků, protože důsledkem budou nepěkné šmouhy. Také byste měli použít vhodný čistič oken a skel, a vyhnout se již zmíněným univerzálním čističům, což ostatně platí i pro ostatní povrchy v domácnosti. Zapomeňte přitom i na jar, neboť ten vytvoří na skle lepkavou vrstvu, na níž se chytají nečistoty a zatmění slunce se bude opakovat dříve, než byste očekávali.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hlídání kalorií a pitného režimu, úklid nebo vaření. Budete se divit, co už za vás zvládnou roboti!

Úklid za babku pro skrblíky nebo pařmeny. Hodí se po pořádný jízdě!