Éčka v potravinách. Která jsou skutečně nebezpečná a která nám neškodí? Jak se v nich zorientovat?

V posledních letech se hodně skloňují tzv. éčka, která jsou obsažena v obrovském množství potravin. I když se však v souvislosti s nimi často hovoří o rizicích, ne všechna jsou nebezpečná.

Éčka v potravinách

Éčka: co to vůbec je a proč se používají?

Písmeno E není nijak výjimečné – jedná se o páté písmeno abecedy, které pochází z řeckého epsilon a označuje se jím např. elektron nebo molový akord. Jenže právě „éčko“ vzbuzuje určité obavy u těch, kteří neberou pojem „zdravá strava“ pouze jako prázdnou frázi. Tímto písmenem jsou totiž také označovány přidané látky v potravinářství, které jsou pro mnohé lidi strašákem. Některé „éčka“ jsou skutečně zdraví škodlivá, nicméně jiná nám mohou i prospívat.

Co ale vlastně označuje kód E? Jedná se o látky přidávané do potravin, které musely být schváleny organizací EFSA (European Food Safety Authority), a to po důkladných testech. Tyto testy jsou zároveň vodítkem pro to, v jakém množství se může ta která látka používat.

Proč se však vůbec používají? S pomocí některých mají potraviny delší trvanlivost, další zvýrazňují chuť, jiné dodávají lepší barvu a existují i další důvody. Každopádně je zřejmé, že jsou „éčka“ vlastně využívána především z komerčních důvodů. Pokud potravina déle vydrží, navíc v obchodě vypadá fantasticky a zaujme i vaše chuťové pohárky, existuje větší šance, že po ní sáhnete i příště.

Nebezpečná éčka. Jakým látkám byste se měli vyhnout?

Jak už jsme zmínili, přidané látky jsou testovány, takže by teoreticky neměly škodit zdraví. Jenže je tu několik ALE… Některé potraviny, které obsahují větší množství „éček“, mohou např. škodit dětem. Výše zmíněné testy jsou navíc v některých případech opakovány a následně se použití těch kterých látek zpřísňuje, přičemž některé byly v minulosti dokonce zakázány úplně. Jak tedy můžeme vědět, že určitá éčka, která dnes běžně konzumujeme, nebudou zítra na seznamu zakázaných látek?

Některé přidané látky jsou přitom obecně vnímány jako nebezpečné. Nicméně zákaz jejich používání platí pouze v některých zemích a v jiných se o něm uvažuje. Z toho všeho jasně vyplývá, že existují éčka, před nimiž bychom se měli mít na pozoru. Často jsou totiž označována za karcinogeny (způsobují, nebo napomáhají rakovinnému bujení buněk), někdy se v jejich souvislosti hovoří o alergiích, vyvolání astmatu a některým dokonce bývá přisuzován podíl na dětské hyperaktivitě.

Seznam éček, která jsou u nás povolena, ale dle webu Ferpotraviny.cz patří k nebezpečným:

  • E110 (žluť SY)
  • E120 (košenila, kyselina karmínová, karmíny)
  • E123 (amarant)
  • E124 (ponceau 4R)
  • E133 (indigotin)
  • E134 (brilantní modř FCF)
  • E155 (hněď HT)
  • E210 (kyselina benzoová)
  • E220 (oxid siřičitý)
  • E221 (siřičitan sodný)
  • E222 (hydrogensiřičitan sodný)
  • E223 (disiřičitan sodný)
  • E224 (disiřičitan draselný)
  • E226 (siřičitan vápenatý)
  • E227 (hydrogensiřičitan vápenatý)
  • E228 (hydrogensiřičitan draselný)
  • E249 (dusitan draselný)
  • E250 (dusitan sodný)
  • E284 (kyselina boritá)
  • E285 (tetraboritan sodný)
  • E312 (dodecylgallát)
  • E319 (terciální butylhydrochinon)
  • E620 (kyselina l-glutamová)
  • E621 (L-glutaman sodný)
  • E622 (glutaman draselný)
  • E623 (glutaman vápenatý)
  • E624 (glutaman amonný)
  • E625 (glutaman hořečnatý)
  • E951 (aspartam)
  • E952 (cyklamáty)
  • E954 (sacharin a jeho soli)

Éčka nejsou jen škodlivá. Některá nám mohou i prospívat!

Ačkoli éčka mnoho lidí děsí, ne všechna musí být nutně škodlivá. Nacházejí se totiž mezi nimi i přírodní látky, jež byly získány přírodní cestou, tedy ne synteticky. To znamená, že éčkem mohou být např. označovány i chlorofyly, které jsou zdraví prospěšné. Navíc ani syntetické (uměle vyrobené) látky nemusí být nutně nebezpečné. Pokud se tedy vyhnete výše zmíněným látkám a budete konzumovat i čerstvé potraviny, éčka vás ve spánku strašit nemusí.

Přírodní látky získané přírodní cestou, které nezpůsobují žádné zdravotní komplikace:

  • E100 (kurkumin)
  • E101 (riboflavin)
  • E140 (chlorofyly a chlorofyliny)
  • E150 a E150a (karamel)
  • E160a (karoteny)
  • E160a(i) (směs karotenů)
  • E160a(ii) (beta-karoten)
  • E160c (paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin)
  • E160d (lykopen)
  • E161b (lutein)
  • E161c (kryptoxantin)
  • E162 (betanin)
  • E163 (anthokyany)
  • E164 (šafrán, šafránová žluť)
  • E166 (santalové dřevo)
  • E170 (uhličitany vápenaté)
  • E234 (nisin)
  • E260 (kyselina octová)
  • E270 (kyselina mléčná)
  • E290 (oxid uhličitý)
  • E296 (kyselina jablečná)
  • E300 (kyselina askorbová)
  • E306 (extrakt s vysokým obsahem tokoferolů)
  • E314 (guaiac gum)
  • E322 (lecitiny)
  • E330 (kyselina citronová)
  • E336 (vinany draselné)
  • E363 (kyselina jantarová)
  • E392 (rozmarýnové extrakty)
  • E406 (agar)
  • E407a (guma euchema)
  • E409 (arabinnogalaktan)
  • E410 (karubin)
  • E412 (guma guar)
  • E414 (arabská guma)
  • E416 (guma karya)
  • E417 (guma tara)
  • E418 (guma gellan)
  • E419 (guma ghatti)
  • E425 (konjaková guma)
  • E440(i) (pektin)
  • E574 (kyselina glukonová)
  • E640 (glycin)
  • E641 (leucin)
  • E901 (včelí vosk)
  • E913 (lanolin)
  • E941 (dusík)
  • E948 (kyslík)
  • E957 (thaumatin)
  • E960 (steviol-glykosidy)
  • E967 (xylitol)
  • E968 (erythritol)

 Éčka a vegetariánství? Některá jsou živočišného původu!

Ačkoli jsou výše zmíněná éčka neproblematická, na některá by si měli dát pozor vegetariáni i vegani. Ti si totiž často kupují výrobky, o nichž jsou přesvědčeni, že neobsahují živočišné přísady. Jenže to je chyba. Některé uvedené přírodní látky jsou totiž živočišného původu, což platí i pro desítky dalších éček. Pokud tedy odmítáte konzumovat potraviny, které pocházejí ze zvířat, raději si ověřte, zda přítomné látky skutečně splňují vaše požadavky.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsou skutečně superpotraviny tak super, nebo se jedná o nafouknout bublinu?

Proč jsou biopotraviny dražší než ty ostatní? Jaká pravidla pro ně platí? Co všechno musí splňovat?