Bezpečnost v digitálním světě: od antiviru po zašifrované zprávy! Komunikace nebyla nikdy snazší než dnes! Jak se účinně chránit?

S tím však přicházejí i rizika. Rozvoj internetu poskytl drobným kriminálníkům i organizovanému zločinu řadu nových příležitostí, zejména protože značná část veřejnosti postrádá dostatečné povědomí o způsobech ochrany. Jak se chránit?

bezpečnost Viber

Trestné činy v digitálním světě

Trestné činy jako kyberšikana nebo phishing ještě před 25 lety neexistovaly. Dnes však můžete být zranitelnější ve zdánlivém bezpečí svého pokoje nežli při půlnoční procházce tmavou uličkou.

Zneužití platební karty není jediné riziko!

Většina uživatelů internetu se obává virů a zneužití platební karty. A právem, uvedené hrozby skutečně patří k nejčastějším, s jakými se na síti setkáváme. Zároveň však existují osvědčené a přitom jednoduché způsoby, jak jim čelit.

Jak chránit počítač

Základem je účinný software chránící počítač a telefon proti virům či jiným škodlivým programům, které se nazývají anglickým termínem malware. Na trhu naleznete široké spektrum důvěryhodných možností, ať už placených či zcela zdarma: za všechny jmenujme AVG, Avast, ESET, McAfee, Norton, Panda a Sophos. Pokud se zároveň vyvarujete otvírání podezřelých souborů v emailech od neznámých odesilatelů, máte velkou šanci, že svá zařízení před škodlivými kódy uchráníte.

Nákupy přes e-shopy

Těmito kroky přispíváte také k ochraně před zneužitím svých platebních údajů, zejména pokud omezíte nákupy na e-shopy s dobrou pověstí. Nikdy není na škodu nastavit na kartě limit pro online platby a důsledně hlídat uskutečněné transakce prostřednictvím elektronického bankovnictví. V případě, že naleznete nesrovnalost, vám banka často peníze vrátí, i kdyby ke zneužití skutečně došlo.

Dvoufázové ověření

Dalším mimořádně efektivním způsobem ochrany je dvoufázové ověření, které se již stalo ve světě digitálního bankovnictví standardem. Obvykle obnáší povinnost potvrdit platbu kódem zaslaným na telefon.

Další hrozby

Existují však i méně zjevné hrozby, jimž běžný uživatel tak snadno čelit nedokáže. K nejnebezpečnějším patří tzv. phishing, kdy se podvodný odesílatel emailu vydává za důvěryhodnou instituci či poskytovatele vámi využívaných služeb. Zprávy mohou být na pohled nerozeznatelné od pravých. Adresát, jenž klikne na odkaz v takovém emailu, se obvykle dostane na stránku, která věrně připomíná běžné přihlašovací rozhraní do obvyklých služeb (elektronické bankovnictví, email apod.), ale ve skutečnosti zadá své uživatelské jméno a heslo zločincům, kteří neváhají údaje zneužít.

Zlaté pravidlo

Zlaté pravidlo: vždy zbystřete, obdržíte-li emailový požadavek na přihlášení do online služeb prostřednictvím odkazu ve zprávě. Neprohloupíte, pokud si vyžádáte potvrzení přes oficiální kontaktní telefon či email dané služby. Nikdy s nikým nesdílejte své přístupové údaje – žádný seriózní poskytovatel vás nebude žádat, abyste mu je zaslali.

Sociální sítě a uniklá data

V poslední době se na veřejnost dostaly případy, kdy uživatelská data včetně obsahu soukromých konverzací posloužila firmám jako zdroj bohatých příjmů. Kauza se týkala zejména sociálních sítí, ale podobně zneužity mohou být také informace zasílané prostřednictvím messengerových služeb.

Koncové šifrování

Nejlepší ochranu představuje zabezpečená služba s koncovým šifrováním (end-to-end encryption) od jednoho uživatele k druhému, jaké nabízí například Viber. Provozovatel služby pak nemá k obsahu vašich konverzací přístup. Viber také patří k prvním aplikacím na zasílání zpráv, které zavedly „autodestrukční zprávy“, jejichž obsah nelze kopírovat a po určitém čase nenávratně zmizí.

Ochrana s telefonním číslem

Dalším bezpečnostním prvkem Viberu je skutečnost, že umožňuje založení účtu jen pomocí čísla mobilu, které nelze duplikovat a tudíž zneužít k vytvoření falešné identity. Je proto snadné omezit komunikaci na jedince, jejichž telefon znáte. Na Viberu můžete také zablokovat odesílatele nevyžádaných zpráv a pokud tento krok podnikne větší množství lidí, je problematický účet ze služby zcela vyloučen.

Ochrana je i na rodičích

Není proto divu, že Viber využívá po celém světě více než miliarda lidí a stále častěji nachází uplatnění i jako komunikanční prostředek rodičů s dětmi. Žádná skupina uživatelů není tak zranitelná jako ti nejmladší – a přesto se v řadě škol nedozvědí o nebezpečích digitálního světa prakticky nic.

Ochrana je tedy hlavně na rodičích. Základní pravidla, která by měl každý znát:

1) Mějte přehled o přístupu svých dětí k internetu. Můžete za tímto účelem zvážit pořízení specializovaného softwaru a/nebo hardwaru.

2) Mají-li děti věk na využívání sociálních sítí či aplikací na zasílání zpráv, nekompromisně vyžadujte, aby nekomunikovaly s nikým, koho neznají ze „skutečného světa“.

3) I když se baví se známým člověkem, neměly by nikdy dělat či prozradit nic, co by neudělaly v osobním kontaktu.

4) Přesvědčte děti, aby se vám svěřily s každým případem kybernetické šikany, ať už míří na ně nebo na někoho jiného – včasná intervence dokáže zachránit život.

5) V první řadě s dětmi o nebezpečích internetu mluvte. Otevřeně je informujte o nebezpečích a poskytněte všechny potřebné informace k minimalizaci rizik. Od určitého věku bude účinná kontrola jejich aktivit těžká, časem pak nemožná. Zajistěte proto, aby v té době už vaši pomoc nepotřebovaly.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Apple představil nové iPhony 2018! Dvě SIMkarty, nárůst paměti, A12 Bionic a další novinky! Kdy a za kolik je budete moci telefony koupit v ČR?

Viber nově přináší skvělé novinky a rychlejší chatování. Jaké služby můžete nyní využívat? Co nově přinese uživatelům iPhonů?