Úklid za babku pro skrblíky nebo pařmeny. Hodí se po pořádný jízdě!

Tak už je to tu kámo, úklid. Někdy se mu prostě nevyhneme. Není ale potřeba používat drsné chemické čisticí prostředky, aby se domov leskl čistotou. Stačí pár jednoduchých surovin a vlastní čistidla jsou na světě. Jak na to?

Kocovina je děsná věc. Co ale když váš bejvák vypadá, jako kdyby jeho vybavení někdo právě vyzvracel do prostoru? Nevadí! Není třeba zacházet do detailů ani mezi lidi. Domácí čističe na okna, koupelnu, kuchyň, nábytek a podlahu si můžete vyrobit lehce sami. Většinu surovin na jejich výrobu máte pravděpodobně někde doma! Nejsložitější bude je v tom brajglu najít. Domácí výroba je navíc levnější a šetrnější pro životní prostředí. A taky pro vaše zdraví. Které vás sice před pařbou moc nezajímalo, ale do budoucna se může hodit. Jak jinak byste mohli absolvovat další skvělou jízdu?

U všech receptů můžete použít perlivou vodu nebo Sodastream. Bublinky pomůžou skvrny odstranit lépe a zvýší čistící sílu.

Bílý ocet na všechno

Jestli máte doma vždycky po ruce placatku, věřte, že flaška octa se hodí stejně dobře. Pokud jde o šetrné a efektivní čištění, tahle stará metoda zabírá znamenitě. Bílý ocet je skvělý přírodní dezinfekční prostředek a taky lapač zápachu. Používejte ho v koupelně k odstranění nečistot, zbytků mýdla a usazenin tvrdé vody ve vaně a umyvadlu. Funguje stejně dobře na koupelnové a kuchyňské plovoucí podlahy a dlaždice. Dokonce je natolik šetrný, že jeho roztokem ošetříte i podlahy ze dřeva. Takže pokud jste si ublinkli kdekoli nebo se vylilo cokoli kamkoli, ocet vás spasí.

Jak vyrobit čistič…

Smíchejte v rozprašovači: 

  • 1 hrnek bílého octa
  • 1 hrnek vody

Čistič skla

Smíchejte v rozprašovači: 

  • 1 hrnek čistého alkoholu
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíci bílého octa

Citronová šťáva

Citron je podobně všestranný jako ocet. Tady je několik jednoduchých tipů, jak ho využijete k úklidu.

Univerzální čistící pasta

  • Citronová šťáva
  • Jedlá soda

Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou a vytvořte hustou pastu podle potřeby. Alternativní způsob: Rozřízněte citron na dvě poloviny a jejich vnitřní plochu posypte jedlou sodou. Pastou nebo posypanými citrony zatočíte se skvrnami na různých typech povrchu. Citronová šťáva působí jako přírodní bělidlo, takže než se ji budete snažit naplácat, kam se dá, otestujte její účinky někde na skrytém místě.

Lak na nábytek

  • 1 hrnek olivového oleje
  • ½ hrnku citronové šťávy

Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a použijte k vyleštění nábytku ze dřeva. Naplňte směsí rozprašovač, postříkejte a doleštěte měkkým hadříkem, aby se nábytek rozzářil. Citronová šťáva rozpustí špínu a skvrny, zatímco olivový olej dřevo chrání a dodává mu potřebný lesk.

Odstraňovač zápachu v kuchyni

  • ½ citronu
  • kuchyňská sůl

Že to u vás smrdí jako v jeskyni plný špinavých Neandrtálců? Neva! Použijte vymačkané citróny v boji proti zápachu z umyvadla, dřezu, ale i lednice! Vymačkejte citronovou šťávu do umyvadla a dřezu a nechte ji tam kapánek působit. V lednici se nepříjemných pachů zbavíte snadno tak, že na talíř položíte rozkrojený citron posypaný kuchyňskou solí.

Peroxid vodíku (kysličník)

Peroxid vodíku je antibakteriální, a výborně se hodí proti plísním, houbám a podobně. Pro čistění je ideální a hlavně bezpečný!

Všestranný čištič vyrobíte z

  • 3% peroxidu vodíku

To je celé. Stačí nalít peroxid vodíku do rozprašovače a použít ho jako všestranný čistící prostředek pro domácnost. Skvěle funguje na stěny, okna, podlahy a zrcadla. Můžete ho nastříkat i do záchoda nebo sprchy, nejlépe funguje, když ho necháte pár minut ještě působit.

Na špinavou podlahu

  • 1 kbelík teplé vody
  • 1 šálek 35% peroxidu vodíku

Alternativní metoda: Použití ½ kýble horké vody a 3% peroxid vodíku.

A už to doma bude zase jako v klícce. Stará vás pochválí, to se vždycky hodí. A za ušetřené peníze si koupíte něco pro potěchu. Co třeba nejnovější gamesu?

Tak ať vám jde úklid od ruky!

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úklid vlaku za 7 minut

Úklid? Chlapi se rádi zapojí. Tady je důkaz!