MAPA kriminality. Kde je to fakt o kejhák?

Fyzická napadení, krádeže aut, vloupání, znásilnění a vraždy. Kde je vysoká koncentrace těchto trestných činů? Ve kterých krajích a městech by se našinec měl bát o majetek i život?

mapa kriminality

Zprávy o bezpečnostní situaci na území České republiky nejsou nic moc. Mapa kriminality se hemží krizovými místy a skrz červenou barvu varuje před oblastmi s vysokou četností trestných činů od krádeží a vloupání přes výrobu drog až po vraždy. A že toho všeho je!

Policejní statistiky od ledna tohoto roku po 30. září evidují 35 422 trestných činů. V loňském roce to za stejné období bylo 51 487 trestných činů, a to jenom proto, že Václav Klaus udělil amnestii doteď těžko neuvěřitelným 111 263 osobám, čímž značně přispěl do nelichotivých průměrů, o čem hovoří například výrazný nárůst krádeží motorových vozidel. Jenže kdyby to aspoň byly „jenom“ ty krádeže…

Kde se to nejvíc hemží záporáky?

Nejvyšší index kriminality, tedy 46,9 vykazuje hlavní město Praha. Ta se svými 5 790 nekalostmi drží přední místo žebříčku českých měst, ve kterých je to nejvíc o kejhák.

Druhé místo náleží Ústeckému kraji, takže vyplatí se být v pozoru v okolí Mostu, Teplic, Chomutova a Ústí nad Labem. Tam se děje snad všechno, co vás jen může napadnout. (A krádeže jízdních kol nebo řízení pod vlivem alkoholu opravdu patří k tomu nejslušnějšímu.) Index 25,5 se od Prahy sice značně liší, ale pořád platí, že bezpečnost vypadá jinak.

Ústeckému kraji slušně sekunduje i kraj Moravskoslezský, kdy Opava, Ostrava či Frýdek-Místek patří mezi města, ve kterých se slušně obchoduje zvlášť s kradenými auty a náhradními díly, s čímž jsou mnohdy spojené i fyzické útoky na „původní“ bezbranné majitele.

Bezpečno není ani v Libereckém kraji, který se od posledního krizového území Jihomoravského kraje moc neliší. U obou platí, že se index kriminality pohybuje okolo dvaadvacítky, čili znásilnění nebo vloupání ani tady nejsou tak docela cizí pojmy. A teď trochu veseleji. Tedy z druhého konce.

Top místa k výletům i žití

Nejlépe je na tom Zlín a okolí, Vysočina, Královéhradecký kraj, tedy Trutnov, Hradec Králové či Náchod, a ani Plzeň, Strakonice nebo Klatovy nevykazují příliš velkou divočinu.

Momentálně se tak řadí k nejbezpečnějším oblastem v naší republice, ovšem statistiky jsou pořád jen statistiky. Na vola můžete narazit kdekoli a kdykoli. Velká škoda, že pitbull nebo nabitý kvér patří podle našich zákonů mezi nepřiměřené zbraně… Obojí se někdy dost hodí jako praseti drbání.

Zdroj: Statistiky Ministerstva vnitra České republiky, Mapa kriminality.cz

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hele, vole, kde mám káru? Kde nejvíc řádí gangy?

Jak  nejlíp (ne)spáchat sebevraždu