Manželka mi utekla s o 20 let mladším mužem, stěžuje si Josef (53)

Na nevěru se nikdy připravit nedá, ani já jsem si nikdy nedělal iluze o tom, že mé manželství bude trvat věčně, i když si to asi každý, kdo do manželství vstupuje, přeje. Byl jsem vždycky nohama na zemi, ale jakmile jsem se dozvěděl, že moje žena má milence, zhroutil se mi svět. Nakonec jsem se ale s krutou pravdou musel smířit. Lehké to ale nebylo.

manželka

Manželka a já jsme spolu dlouhých třicet let. Brali jsme se, když nám bylo devatenáct, tehdy to tak prostě bylo. Zanedlouho jsme měli první dceru a o pár let později druhou. Já jsem vždycky dřel, abych svou rodinu zajistil finančně. Můj bratr je ode mě starší a u něj jsem bohužel viděl, jak může jít život snadno do háje, když člověk nemá peníze, dluží, kam se podívá a bydlí po ubytovnách.

Jistoty a pohoda doma neznačí, že je všechno v pořádku

Na našem rodinném životě a potažmo i tom partnerském se mé pracovní vytížení ale dlouho neodráželo. Domů jsem jezdil tak často, jak to jen šlo. Vždy jsem se snažil brát rodinu na výlety, na dovolené, když to šlo, děti šly k babičce na hlídání a já se věnoval ženě. Doma byla pohoda, klapalo nám to v posteli, měli jsme své jistoty, a i proto mě nikdy nenapadlo, že by manželka mohla strádat. Jenže, i když si myslíme, že je všechno tak, jak by to mělo být, nemusí to být pravda.

Hořká pilulka, kterou jsem neuměl spolknout

Až později, když jsem se dozvěděl pravdu, začal jsem přemýšlet nad tím, zda jsem udělal všechno, co jsem měl, a co jsem mohl udělat jinak. Jenže já jsem nemohl nic udělat jinak, tohle se prostě stává. Moje žena se před několika lety začala chovat podivně, ale netrvalo to příliš dlouho. Vlastně jsem to neměl ani moc šanci zaznamenat.

Pak najednou domů přišla manželka s tím, že by se chtěla rozvést. Vůbec jsem tomu nerozuměl, nevěděl jsem proč – a ona mi to nechtěla říct. Až po dalších několika dnech, když už měla i vytisknuté rozvodové papíry, mi přiznala, že si našla milence. Byla to pro mě hodně hořká pilulka, kterou jsem neuměl spolknout, ale potom přišlo ještě něco horšího. Rána, kterou jsem už neunesl.

Mladíček, který k nám doručoval balíčky

Žena se přiznala, že se dala dohromady s mladým mužem od zásilkové služby, který k nám často vozil balíčky. To, že byl o 20 let mladší, pro mě byla asi ta největší rána. V mém věku jsem to prostě neuměl vstřebat.

Hrozně mě to zasáhlo, přišel jsem si k ničemu, starý, a život pro mě v tu chvíli skončil dost neslavně. Navíc moje manželka nikdy nebyla žádná šťabajzna, nebyla tou ženou, co chodí na kosmetiku a na manikúru, ani v posteli se nejevila jako dračice. Kladl jsem si otázku, jak zrovna ona mohla sbalit tak mladého muže.

Rozvod, pád na dno i cesta vzhůru

Rozvod byl těžký a dlouhý, už jsme sice nemuseli bojovat o děti, ale strhla se bitva o majetek. Nechtěl jsem jí všechno jen tak nechat, já jsem všechno budoval, postavil dům, který si ona vysnila, vydělával, zatímco ona do práce téměř nechodila. Nakonec jsem ale přece jen šel od soudu jako oškubané kuře, a to mě ještě více položilo. Byl jsem na dně, začal jsem brát antidepresiva a naučil jsem se je kombinovat s alkoholem. No asi si každý dokáže představit, jak to dopadlo. Ztratil jsem práci, bydlel jsem na ubytovně stejně jako můj bratr, který byl pro mě vždy odstrašujícím příkladem, a utápěl jsem se ve svém žalu.

A co mi pomohlo zase nahoru? Uvědomění, děti a fakt, že mladý milenec mou bývalou ženu jen zneužil. Měl totiž nějaké dluhy, ona mu je po rozvodu z mých peněz pomohla splatit a on ji nakonec opustil. Když mi tohle starší dcera řekla, tak nějak jsem se vzpamatoval. Ne proto, že bych jí to přál. To ne. Jen mi došlo, že bych mohl mít taky šanci na nový vztah.

Vlastně jsem si přestal připadat jako takový bídák, ten třicetiletý muž chtěl být s mou ženou jen z vypočítavosti. A kvůli tomu jsem já na dně být nechtěl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozvod Tomáše Řepky. Nasadila mu manželka parohy? A na kolik si teď přijde?

Josef (34): Mám milenku. Pocit viny mě ale zadusí