Lidská kůže. Jaký vliv na ni má množství vypité vody, stres, tučná jídla a slunce? Fakta, které jste nevěděli o vlastní kůži!

Dva metry čtvereční povrchu, často až 10 % naší tělesné hmotnosti. Lidská kůže je prostě fascinující orgán. Proto neuškodí uvést na pravou míru pár faktů, se kterými nás a dermatology kosmetické firmy někdy dráždí k nepříčetnosti.

Lidská kůže je fascinující orgán

Je třeba vypít minimálně dva litry vody za den, abychom měli zdravou kůži? Takhle popsaný vztah mezi zdravou pokožkou a příjmem tekutin je trochu kostrbatý. Ano, voda je zapotřebí k hydrataci kůže. Takže když jste extrémně dehydrovaní, ztrácí vaše pokožka elastičnost. Jenže pozor: množství vypité vody neovlivňuje pokožku přímo. Od toho jsou tu ledviny, srdce a krevní řečiště, které mohou vláhu vysílat k vnitřní vrstvě kůže. Dva litry vody za den nikomu neuškodí, ale kolik vypijete, nemá vliv na kvalitu kůže. Pít byste měli tolik, kolik využijete a ztratíte. Záleží to na vašem výdeji energie i okolní teplotě. Pokud vám ale někdo nutí předraženou dvoulitrovku minerálky, aby vaše kůže nestrádala, nemá pravdu.

Jedna kůže na celý život?

Na celý život ano, a pořád skoro jako nová. To díky tomu, že se neustále znovu obnovuje. Mohou za to speciální buňky, keratinocyty, které se neustále dělí a množí, a zevnitř odstrkují buňky na povrchu. Ty pak odpadávají. Za život takhle vytrousíme přes dvacet kilo nepatrných částeček. Myslete na to, až budete převlékat povlečení v ložnici. V tomhle lidském opadu totiž s oblibou rejdí nejrůznější roztoči a bakterie, které nám mohou způsobovat nejrůznější zdravotní obtíže. Komplikace ale může vyvolat vysoká hladina stresu, která nastartuje hormonální reakci.

Stres je nepřítel č. 1

Když se dlouho necítíte ve své kůži a jste pod tlakem, můžete si snadno vyvolat auto-imunitní reakci. Vašemu tělu může třeba začít vadit vaše ochlupení, vlasové váčky. Začne je vnímat jako něco cizorodého, pronikajícího dovnitř. A bude proti nim bojovat. Podobně si můžete uhnat psoriázu, lupénku. Ta způsobí nepřiměřené a nepravidelné vrstvení kůže a tvorbu umělých strupů. A do podobné kategorie patří i ekzémy. Jejich příčinou může být astma nebo alergie, ale dost často také stres. Zbavit se podobných neduhů je na dlouho, takže pokud chcete, aby vám vaše kůže vydržela ve formě, zdržte se stresu.

Prací prášky a mýdla způsobují ekzém

To ovšem pravda není. Ekzém, tedy zarudlá, přesušená a podrážděná pokožka, vzniká z jiných příčin (genetických, nebo je dána prostředím). A ano, různé odmašťovadla v kuchyňské chemii zbavují pokožku mazu a mohou ji dále vysušovat a dráždit. Není to ale tak, že by přímo ekzém způsobovaly. Jen komplikují stav, který už máte.

Čokoláda a tučná jídla znamenají akné

Akné není jen záležitostí puberťáků, vydržet vám může i do čtyřicítky. Je totiž hrou mezi hormony a tukovými žlázami ve vaší pokožce, a také imunitní reakcí na zablokované póry a mikrobi žijící na povrchu našeho těla. Zní to složitě, ale závěr je jasný: za vznikem akné stojí povícero faktorů, ale čokoláda a tučná jídla jsou v tom nevině. Ne, nejsou extra zdravé a prospěšné. Ale za vaše beďary nemohou.

Pokud vás trápí akné, můžete se také obrátit na Asklepion, kde vám odborně pomohou a nemocnou kůži dají do pořádku.

Slunce je problém? Není!

Záleží totiž na konkrétní vlnové délce dopadajícího slunečního záření, podílu UVA a UVB, době expozice. Bez UVB záření nebudete schopni ve svém těle syntetizovat v dostatečné míře vitamin D, ale příliš mnoho UV záření znamená, že může dojít k poškození vaší DNA. To už dobře není. Takže jak s tím naložit? Prostě rozumně. Pokud jste zdraví, slunce pomáhá upevnit váš imunitní systém. V přiměřené míře. Nechat se spálit je už chyba.

Jak pečovat o svou kůži?

Takže v jednoduchosti: mít se tak, abyste odstranili špínu. Ale nepřehánět to, abyste pokožku do extrému hygienizovali a dráždili. Přijde vám kůže přeschlá? Použijte krém. Jinak se ale zbytečně nepatlejte. Vyhýbejte se stresu, pijte, když máte žízeň. A když slunce pálí, chraňte jej přiměřeným oděvem.

 

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!

Jednadvacet milionů mrtvých za rok. Spalničky se vrací. Máte naočkováno? Návrat do pravěku je na spadnutí!