Letní automobilové novinky

Automobil

V automobilovém průmyslu se stále něco děje. Je třeba jít stále dopředu, protože kdo zaspí na vavřínech, nemusí se potom již dále uchytit. V kurzu jsou aktuálně elektromobily, s nimiž postupně přicházejí jednotlivé automobilky. Co dalšího léto na automobilové scéně přineslo?

Na Festivalu rychlosti v Goodwoodu se představil

Automobil

Hyundai IONIQ N

 Hyundai IONIQ N

Se svou troškou do mlýna přichází také společnost Hyundai. Její IONIQ 5 N, který představila na Goodwoodském festivalu, reprezentuje nový segment vysokovýkonných elektromobilů, které jsou díky své technické vyspělosti připraveny na závodní jízdu. Tento automobil nabízí dravost do zatáček a svou připravenost také pro každodenní provoz.

Pohon má na všechna čtyři kola, výztuhy karoserie a podvozku zajišťují bezprostřední reakce vozu na řízení. Automobil dosahuje nejvyššího výkonu až 478 kW. Zvukový doprovod známý z řízení vozidel se spalovacími motory vytvářejí systémy N e-shift a N Active Sound.

IONIQ N 5 je vybaven výkonnějším elektrickým motorem a vylepšeným řídicím softwarem, což mu umožňuje nabízet vyšší výkon a lepší dynamiku než standardní IONIQ. To znamená, že se můžete těšit na rychlejší zrychlení a celkově sportovnější jízdní zážitek.

Značka Kia aktualizuje software pro plánování tras pro elektromobily

Automobil KIA

Automobilka Kia nelení, protože zapracovala na bezplatné aktualizaci softwaru pro svá vozidla.

Automobilka Kia nelení, protože zapracovala na bezplatné aktualizaci softwaru pro svá vozidla. Asi nejvýznamnějším upgradem je funkce plánování trasy, kterou využívají elektromobily EV6 a Niro EV. Pro řidiče to znamená příjemnější jízdu, protože již nebudou muset myslet na to, kde během ní budou moci dobít akumulátor. Aktualizovaný navigační systém ukazuje, kde jsou na trase dobíjecí stanice. Umí také rozeznat, je-li stav akumulátoru dostatečný na dojezd do cíle. Není-li tomu tak, řidiče na to upozorní.

Automobilky Škoda a ČEZ se dohodly na prohloubení spolupráce

Automobil

Největší výrobce elektřiny v České republice společnost ČEZ a automobilka Škoda uzavřeli dohodu o další spolupráci v oblasti elektromobility.

Největší výrobce elektřiny v České republice společnost ČEZ a automobilka Škoda uzavřeli dohodu o další spolupráci v oblasti elektromobility. Značka Škoda totiž vyhrála výběrové řízení na dodávku 23 elektromobilů Škoda Enyaq pro ČEZ Distribuce, což je dceřiná společnost ČEZ.

Automobily budou sloužit pro cesty za zákazníky a k odstraňování poruch. Ve výběrovém řízení tyto vozy splnily náročné požadavky na nasazení v členitém terénu při údržbě distribuční sítě. Vynikly přitom svou spolehlivostí, jízdními vlastnostmi a dojezdem, který byl více než 450 kilometrů na jedno nabití v jízdním režimu WLTP.

Nicméně musíme se připravit i na pokračující trend elektrifikace. Mnoho automobilových výrobců plánuje v roce 2023 uvést nové elektrické modely nebo aktualizace stávajících elektrických vozidel. Předpokládá se také zvýšená dostupnost nabíjecí infrastruktury pro elektromobily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slavná auta automobilky Tatra, co dobyly svět. Znáte je všechny?