Létání včera a dnes: dobře už bylo, milánkové!

Pokrok vede kupředu, ne nutně vždy však lepším směrem. Živým důkazem toho je kvalita cestování letadlem. Z luxusu prostoru před padesáti lety jsme se dostali až k sedátkům, na nichž máte méně místa než v rakvi.

let

Cestování letadlem nikdy nepatřilo k levným záležitostem. V 70. letech by vás letenka z Prahy do New Yorku vyšla na 24 000 korun. Hodí se ale zmínit, že průměrný plat byl tehdy kolem tří tisícovek. Dnes sice létáme stejnou trasu za poloviční sumu, ale platíme za to mimo jiné i komfortem. Obecně pak byly ve světě ceny letenek ve zlatých časech létání asi 4x-5x dražší než dnes.

Jen pro vybranou společnost

Jen buran by si vzal do divadla rifle, a zrovna tak jste se na výjimečnou událost – let letadlem – museli dřív vyšvihnout. Pasažéři měli k upoceným batůžkářům v šortkách a sandálech daleko, na letiště jste nastupovali odění jako celebrity, podle katalogů poslední módy. A vzhledem k tomu, že pravidelné létání bylo výsadou boháčů, nebylo neobvyklé, když vedle vás usedla filmová hvězda.

Buzerace toho, že musíte do letištní haly dorazit nejméně v dvouhodinovém předstihu před odletem? Kdepak – v 60. letech vám stačilo přijít 20-30 minut předem. Jen dáte kufry na ten správný pás a už nastupujete. Kontroly? Věc neznámá. Nepotřebujete ani občanku, pas. Máte přece koupenou letenku, a ta stačí. K zakoupení jízdenky do vlaku taky nepotřebujete doklady…

Jasně, absence veškerých kontrol měla i stinné stránky. 60. a 70. léta byla zlatou érou únosů letadel. Bez přehánění – pokusů o únos letadla (v poměru všech vybavených letů na světě) bylo 5 každý den! Do kabiny jste mohli pronést ledacos, dynamit i starou bambitku. Nikdo vás nekontroloval.

létání
Do letadla v teplákách? Nepřijatelné. (foto: depositphotos)

Všichni hezky pohromadě

Turistická, economy nebo bussiness class? Překvapivě nic takového dřív nefungovalo. Tahle vzácná sociální rovnost – protože na letenky měli jen bohatí – znamenala, že bylo víc místa pro všechny. A když se objevily I. třídy? Vypadaly jako hotelové pokoje. Pořád ale platilo, že máte přes metr místa na sezení jen pro sebe a nohy máte pohodlně natažené.

Letušky byly exkluzivní zboží. Doslova zboží, protože kritéria pro jejich výběr byla hodně sexistická. Na druhé straně, čistě vizuálně – mezi sedadly procházely minimálně 180 cm vysoké krásky na dlouhých podpatcích, v upnutých kostýmcích, s rukavičkami. Většina letušek za sebou/před sebou měla kariéru modelek a miss, a let byl díky nim velmi vzrušujícím zážitkem sám o sobě.

Protipólem pohody v měkkých čalouněných sedadlech byl hluk, problémy s tlakem, chlad a časté turbulence. Ne, tohle letadla dřív úplně vychytané neměla. Na druhé straně jste si rozhoupané nervy i žaludek mohli uklidnit doutníčkem, cigaretkou nebo whisky-šampaňským na účet letecké společnosti. Večírková konzumace alkoholu, stejně jako kouření, bylo na palubě povoleno.

let
Kvalita létání šla s cenou pěkně dolů. (foto: depositphotos)

Luxusní servis i kuchyně

Zapařené plastové mističky s prefabrikátem ohřátým v mikrovlnce? Tohle jídlo, připomínající stravu z utečeneckého tábora, by vám dřív nikdo nenabídl. Klasikou byl spíš výběr ze švédského stolu, grilovací bufet, variace na čínské sněz-co-můžeš. A jako bonus třeba pečená žebírka, luxusně šťavnatý stejk nebo humr. V letadlech připravovali pasažérům pokrmy šéfkuchaři.

Pásy zapnout, pásy rozepnout? Kdepak. Žádné kurtování pasažérů jako balíků nebylo v plánu. Poté, co se letadlo odlepilo od země, jste mohli volně korzovat kabinou. Zajít si k baru, posedět v kavárničce. Místa bylo dost. Ano, museli jste si dávat pozor, abyste do nikoho nestrčili (a ty turbulence taky dávaly zabrat), ale jinak volnost a pohoda. Volný pohyb pasažérů pochopitelně zvyšoval nehodovost. Šance, že byste nepřežili let, byly tehdy 4x vyšší než dnes.

Po přistání jste si jen vyzvedli kufry (většinou to za vás udělal portýr) a hurá na dovolenou. Jo, v letadlech už nám dobře bylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Prima byt? Chlapík v Americe si ho udělal z letadla Boeing 727 Jumbo Jet!

Továrna na sny jako iluze. Starý Hollywood byl pro dětské hvězdy jeden nekonečný teror